Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Mavricij (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Mavricij.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
 
Električna napetost: 220 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.
 
Vstop v državo: slovenskim državljanom vizum ni potreben. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo. Tako lahko slovenski državljani na Mavriciju brez vizuma bivajo do 6 mesecev. Poleg tega je pristojnim organom potrebno predložiti tudi povratno letalsko karto, potrjeno rezervacijo in dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih tujim državljanom.
 
Obvestilo: Obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici za popotnike, ki prihajajo iz rizičnih območij. Priporočljivo cepljenje proti tifusu in poliomielitisu ter zaščita pred malarijo.

Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano, vodo in preko rok. Pred potovanjem se priporoča tudi, da preverite kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in se cepite pri svojem zdravniku z enim odmerkom, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let.
 
Konzulat Tamarin, Andrew Kenneth Slome – častni konzul
61A Avenue des Tamariniers, Black Rock 2
90908 Tamarin,
Mauritius; +2305291535; andrew.slome@myt.mu
 
Splošno opozorilo:
Svetujemo, da najprej preverite, ali so hotelske sobe ali druge oblike nastanitve, varne, in ali so prijavljene pri Ministrstvu za turizem.
 
Priložnostne tatvine so pogoste. Svetujemo, da pri obiskih priljubljenih turističnih krajev, npr. Port Louis, Grand Baie in Flic en Flac, poskrbite za svojo prtljago. Svetujemo, da imate kopije pomembnih dokumentov, vključno s kopijami potnih listov, shranjene ločeno.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 
Odsvetujemo samostojno sprehajanje v večernih urah po osamljenih / javnih plažah ali po slabo osvetljenih ulicah poslovnega dela mesta Port Louis.
 
Uvoz mamil v državo je strogo kaznovan. Za trgovanje z mamili je zagrožena kazen do 45 let zapora. Sodna obravnava lahko traja tudi leto dni in več, osumljenec pa mora na sodbo počakati v priporu. Izpustitev proti plačilu varščine za prekrške povezane z narkotiki ni običajna.
 
S seboj imate lahko običajna zdravila za osebno rabo, vendar morate imeti s seboj kopije veljavnih zdravniških receptov, dodatno pa se zahteva tudi dokaz, da so bila zdravila kupljena zakonito (v lekarni). Zakonsko je predpisano, da je potrebno za vsa nadzirana zdravila kot so psihotropni preparati (npr. pomirjevala, uspavala), narkotiki (npr. morfin) in druga močna protibolečinska zdravila, predhodno (pred vnosom v državo) dobiti dovoljenje pristojnih organov.
 
Če nameravate iz Mavricija potovati v Republiko Južno Afriko, preverite, ali imate v potnem listu dve prazni strani za štampiljke.
 
Potniki, ki v Mavricij vstopijo iz države, v kateri je rumena mrzlica endemična, morajo imeti uradno potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici.
 
Cepljenje proti rumeni mrzlici je za vstop v državo pogojno obvezno, in sicer za popotnike, ki so se nahajali na območju rumene mrzlice oziroma prihajajo iz držav, v katerih je ta bolezen razširjena.
Vir: gov.si
 

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije


Pred tremi leti so prenovili letališče, ki je zdaj veliko, sodobno in moderno. Vsak dan sprejme vsaj petindvajset velikih prekooceanskih letal letalskih prevoznikov Air France in Lufthanse, ki imata direktne lete iz Evrope. Odlične povezave z otokom so tudi preko Milana in preko Emiratov in Carigrada (tudi iz Ljubljane). Let Ljubljana–Istanbul denimo traja poldrugo uro, naprej do Mavricija potrebujete še dobrih devet ur. Potovanje sicer ni kratko, je pa sprememba, ko se iz sive in mrzle Slovenije čez noč pojaviš v toplih in zelenih tropih, res vredna tega potovanja.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Prehajanje meja in potovanja na in iz Mavricija

 
Urad za zunanje zadeve, zvezo za razvoj in razvoj ( FCDO ) odsvetuje vsa potovanja, razen bistvenih po celotnem Mavriciju, na podlagi trenutne ocene tveganj COVID-19. Za vsa potovanja na Mavricij zato še vedno veljajo omejitve vstopa. Od 6. marca so vsi mednarodni leti začasno ustavljeni, saj je vlada kot odgovor na situacijo koronavirusa napovedala začasno ustavitev vseh njihovih prihodov. Trenutno odhodi ostajajo nepredvidljivi.
 
Za več informacij glejte Zahteve za vstop, preden nameravate potovati. Če načrtujete potovanje na Mavricij, v razdelku o Koronavirusu poiščite informacije o koronavirusu.

 

Omejitve potovanja na Mavriciju veljajo do 15. Maja 2021:

 • Potnikom na Mavricij ne bo dovoljen vstop.
 • Odhodni potniki se bodo lahko vkrcali na dovoljene lete, če obstajajo odhodni leti.
Čeprav so bile omejitve potovanja podaljšane do 31. maja, se lahko še vedno programirajo izredni leti.
 
Vsi bodoči potniki (vključno z otroki in dojenčki), ki potujejo na Mavricij, morajo imeti naslednje dokumente:
 • potrdilo o negativnem testu PCR za covid-19, opravljenem med 5 in 7 dnevi pred datumom vkrcanja na zadnji točki vkrcanja.
 • veljavno letalsko vozovnico za Mavricij
 • dokazilo o nakupu potovalnega paketa, ki vključuje nastanitev s polnim penzionom v določenem hotelu za obvezno 14-dnevno karanteno v sobi.

Omejitve potovanj:

 
Vstop turistov: Delno dovoljeno
testiranje: Negativni test za covid-19 je obvezen za vse države.
Potrebna karantena: Da
Podrobnosti karantene: Za vse države je potrebna 14-dnevna samokarantena.
 
Slovenija je Mavricij označila kot območje s sposlabšano epidemiološko sliko in jo uvrstila na t.i. rdeči seznam, kar pomeni, da se vsem osebam, ne glede na državljanstvo in prebivališče, ki pripotujejo iz teh delov, ob vstopu oziroma povratku v Slovenijo odredi desetdnevna karantena.
Vir: gov.si
 

Aktualne omejitve

 
Skupno primerov
1.226
Ozdraveli
1.121
Smrti
17

Trenutni cepivi, ki sta v uporabi sta AstraZeneca in Covaxin.

Mavricij je o svojih prvih primerih poročal 18. marca 2020. Oblasti so od izbruha izvajale vrsto zadrževalnih ukrepov, vključno s prepovedmi javnih zborovanj, čemur je sledila policijska ura, zapiranje meja, ukinitev javnega prevoza, zapiranje šol, univerz, nakupovalnih središč, ustavitev udeležbe zaposlenih na vladnih in zasebnih delovnih mestih (razen bistvenega osebja) in vse večje testiranje. Kriza je močno prizadela gospodarstvo, saj se je turizem ustavil in upočasnil dejavnost v drugih sektorjih.
 
Od konca aprila 2020 do začetka marca 2021, ko je drugi izbruh privedel do nove blokade, skoraj ni bilo primerov domačega prenosa.

Lokalne omejitve:


Družabni dogodki: delno dovoljen
Prevoz: z omejitvami
Nakupovanje: odprto
Restavracije in bari: odprto z omejitvami
 

Bonton


Pomembno se je zavedati raznolikosti tradicij in praks v zvezi z bontonom na Mavriciju. Glede na različne družbene norme med kulturnimi in verskimi skupinami, ima vsaka skupnost svoje razumevanje, kaj pomeni spoštljivo ali normalno vedenje. Če niste prepričani, kako biti spoštljiv, ne oklevajte in vprašajte svojega mavricijskega kolega ali vsaj opazujte ljudi okoli sebe za napotke.

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Mavriciju:

 Glavni festivali in verski dogodki, ki se praznujejo na Mavriciju, so Cavadee, kitajski pomladni festival, božič, Divali, velika noč, Eid-ul-Fitr, Ganesh Chathurti, Holi, MahaShivaratree, Père Laval Pilgrimage in Ugadi.
 
Cavadee se praznuje januarja / februarja. Skupaj s slovesnostmi hoje po ognju in plezanja, je Cavadee med najbolj spektakularnimi tamilskimi dogodki. Kitajski pomladni festival je pomladni praznik, ki je kitajsko novo leto.Divali je najbolj zabaven od vseh hindujskih festivalov. Praznuje se oktobra / novembra in označuje zmago pravičnosti nad zlom v hindujski mitologiji.
 
Eid-ul-Fitr praznujejo ob koncu Ramazana, muslimanskega svetega meseca posta. Za muslimane je to dan zahvale in veselja. Zjutraj v mošejah molijo. Ganesh Chathurti praznujejo nekje septembra, na 4. dan luninega meseca hindujskega koledarja. Zaznamuje rojstni dan Ganeshe, boga modrosti in odstranjevalca vseh ovir po hindujski mitologiji.
 
Holi je festival barv. Praznuje se začetek pomladi in ljudje hindujske vere uživajo tako, da škropijo obarvano vodo in prah drug na drugega. Maha Shivaratree praznujejo v čast hindujskega boga, Siva (februar).  Romanje Père Laval - septembra se ljudje vseh veroizpovedi zgrinjajo v svetišče očeta Jacquesa Désiréja Lavala, francoskega misijonarja iz 19. stoletja, v mestu Sainte Croix v Port Louisu.Ugadi je novo leto Telegu. Običajno se praznuje marca.
 

Pozdravljanje

 • Pozdrav se lahko razlikuje glede na etnično poreklo osebe.
 • Najpogostejši pozdrav, ko se ljudje sestanejo prvič, je trden stisk roke.
 • Ko se ljudje med seboj seznanijo, se običajno pozdravijo z " la bise " (francoski pozdrav poljuba na obe lici).
 • Številnim otočanom, zlasti tistim iz tradicionalnih muslimanskih družin, je lahko neprijetno, ko se rokuje z ženskami. V tem primeru se ljudje po navadi le nasmehnejo. Ta pozdrav je lahko toplejši, če se osebi poznata.
 • Med hindujskimi Mauricijci, zlasti tistimi, ki živijo na podeželju, je pogosta oblika pozdrava " Namaste". To včasih spremlja prikimavanje z glavo ali lok, odvisno od statusa osebe, ki jo pozdravljate.
 • Muslimanski prebivalci Mavricija se lahko neuradno pozdravijo z izjavo " Salaam-Alaykum " ("Naj bo mir z vami").
 • Glede na starostno razliko med ljudmi bi starejšega primerno nagovorili z družinskimi nazivi - na primer brat ( frère ), sestra ( sœur) , oče ( papa ), mati ( mama ), stric ( tonton ), teta ( tantin ) , dedek ( grand-père ) ali babica ( grand-mère ). Ti nazivi se lahko uporabljajo za vse, ne samo za sorodnike.
 • Otroci običajno starejše nagovarjajo z družinskim nazivom in ne z imenom.
 • Ljudje, ki so si podobne starosti in so si blizu, se lahko kličejo "bratranec".

Obleke

 • V templjih in mošejah so prepovedana mini krila in brezrokavniki. Normalno je, da si sezujete čevlje.
 • Kaj je primerno oblačilo, je odvisno od etnične in verske pripadnosti. Na splošno je spoštljivo, da se oblačimo konzervativno.
 • Ko vstopite v cerkev, odstranite usnjena oblačila, kot so čevlji in pasovi.
 • Za Indo-Mavricijce se šteje za slab bonton podajati ali sprejemati predmete z levo roko. 
 • Starejše vedno spoštuj in poskrbi, da jih pravilno pozdraviš.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Obisk

 • Vrsta gostoljubja, ki ga prejme obiskovalec, je odvisna od religije in kulturnih običajev gostitelja.
 • Običajno ni običajno, da nekoga obvestite pred obiskom. Nenapovedani obiski so dobrodošli. Vendar je to zaradi daljšega delovnega časa in večje povezljivosti prek mobilnih telefonov vse manj pogosto.
 • Nepričakovani gostje ob obroku bodo povabljeni, da si delijo obrok.
 • Nedeljsko popoldne je običajen čas za obisk ljudi, saj je to običajno čas, ko so ljudje manj zasedeni.
 • Gostitelj bo ponudil hrano in pijačo, na primer piškote in čaj. Vztrajali bodo, da gost sprejme ponujeno in preizkusi vse postreženo.
 • Gostje običajno ne prinašajo daril, dobrodošli pa so majhni prigrizki za otroke, na primer sadje.

Prehranjevanje

 • Obroke običajno jedo z žlico in vilicami.
 • Hrana z desno roko je običajna praksa na indijskih prireditvah, kot so poroke.
 • Gost lahko pogosto uporablja jedilni pribor ali je z roko.
 • Nekateri Mavricijci imajo morda prehranske omejitve, ki temeljijo na njihovi  veri. Na primer, muslimanski Mavricijci ne jedo svinjine. Za mnoge hindujske Mavricijce velja, da so krave svete in se uživanju govedine izogibajo.
 • Mavricijci običajno jedo tri obroke na dan.
 • Muslimanski Mavricijci se v mesecu ramazana postijo.

Obdarovanje

 • Nekatera darila bodo neprimerna glede na versko pripadnost. Na primer, darila iz usnja lahko žalijo nekoga, ki se označi za hindujca. Darila v zvezi s prašiči, na primer svinjine ali svinjske kože, ne bi bilo primerno podariti nekomu, ki se opredeli za muslimana.
 

Prvič na Mavricij?

 
Nekaj osnovnih besednih zvez:
 
Fraza Kreol Morisien (mavricijska kreolščina)
Dobrodošli Alo! Ki manyer?
Pozdravljeni (splošni pozdrav) Bonzur
Pozdravljeni (po telefonu) Allo
Kako si Ki manyèr?
Odgovorite na vprašanje "Kako ste?" Mo byen, mersi
Dolgo časa se nismo videli Lonten pa trouve toi
Kako ti je ime? Kuma ou apéle?
Ki ou non?
Ime mi je ... Mo nom li ...
Od kod si Alo! Kot na sorti?
Sem iz ... Jaz nekako ...
Vesel sem, da sem te spoznal Mo kontan monne zwin u
Mo kontan finn zwin u
Dobro jutro
(jutranji pozdrav)
Bonzour
Dober dan
(popoldanski pozdrav)
Bon apré-midi
Dober večer
(zvečer pozdrav)
Bonswar
Lahko noč Bonswar
 

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih na Mavriciju nikakor ne smete izpustiti:

 • Grand Baie: Obmorsko turisično mesto z dolgimi, peščenimi plažami.
 • Flic En Flac: Obmorsko mesto za zahodni obali otoka, s prelepo belo peščeno plažo.
 • Port Louis: Glavno in največje mesto države.
 • Trou aux Biches: Javna plaža na severnem delu otoka je ena izmed najlepših na Mavriciju in je bila leta 2011 s strani World Travel Award nagrajena kot najboljša plaža.
 • Tamarin: Slikovito mesto na zahodni obali Mavricija je z vseh strani obdano s hribi.
 • Pereybere: Turistično mesto na severu otoka.

Vredno obiska:
 • Namesto v naravni park se lahko odpravimo po nakupih v Grand Baie, turistično središče na severu otoka, od koder organizirajo izlete na bližnje manjše otočke. Kraj je znan tudi po živahnem nočnem življenju in ponudbi vodnih športov kot so potapljanje, jadranje ter smučanje in deskanje na vodi.
   
 • Odločimo se lahko za skok s padalom v tandemu in občudujemo lepote otoka z druge perspektive. Obisk otoka velja izkoristiti za skok na sosednji otok Ile aux Cerfs, ki vabi s peščenimi plažami in lagunami ter velja za pravi morski paradiž. Odločimo se lahko za snorkljanje in raziščemo bogat podvodni svet s koralnimi grebeni ali odigramo partijo golfa, ki je z razgledom na Indijski ocean zagotovo edinstvena izkušnja.
   
 • Na predelih kot so kraji Grand Baie, priljubljena obalna vasica s širokim zalivom, ali Trou-aux-Biches in Flic en Flac, so najlepše bele plaže s palmami ter veliko število hotelskih kompleksov; morje pa je prekrasne turkizne barve.
   
 • Narodni park Black River Gorges se razprostira na 6574 hektarjih zemlje in je odlično pohodniško izhodišče. V njem uspeva več kot 300 vrst rastlin, v katerih uživa rožnat golob, ogrožena vrsta ptiča, značilna za Mavricij.
   
 • V botaničnem vrtu Pamplemousses najdemo nešteto vrst palm, velik ribnik z žabami, sadno drevje, s katerih visijo netopirji ter jezera z ogromnimi želvami.
   
 • La Vanille krokodilji park je posvečen v njem živečim krokodilom, ogledamo pa si lahko tudi želve, opice in kolekcijo insektov. Sprehodimo se skozi džunglo, se poučimo o rastlinju in živalstvu na otoku ter za konec morda poskusimo krokodilji kari.
 
 

Več iz rubrike