Odpiramo vrata tujine: potovanje v Grčijo (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Grčijo.
Fotografija: Grčija načrtuje cepljenje vseh turističnih delavcev do poletja. Razpravlja se o razpisih za potrdila o cepljenju ali potne liste.
Odpri galerijo
Grčija načrtuje cepljenje vseh turističnih delavcev do poletja. Razpravlja se o razpisih za potrdila o cepljenju ali potne liste.

LETI IN DRUGA PREVOZNA SREDSTVA DO DESTINACIJE

V  Grčijo se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: Olympic Airlines je državni letalski prevoznik, s središčem na atenskem mednarodnem letališču (ATH). Destinacije, kamor leti prevoznik OA so med drugim Aleksandrija, Amsterdam, Berlin, Kairo, Dubaj, Frankfurt, Ženeva, Johannesburg, London, Montreal, Moskva, New York, Pariz, Toronto in Dunaj. Mnogi evropski letalski prevozniki nudijo direktne lete do Aten in čarterske polete do otokov (večinoma v poletni sezoni od aprila do oktobra).
Z avtobusom: obstaja nekaj omejenih mednarodnih ponudb avtobusnih storitev do sosednjih držav, recimo Albanije, Bolgarije in ostalih držav bivše Jugoslavije,  Turčije in Gruzije.
Z avtom: omogočen je prihod iz katerekoli sosednje države. Iz Italije se da naložiti avto na trajekt. Iz zahodne Evrope je najbolj pogosta in popularna pot, ki vodi skozi države bivše Jugoslavije. Pot čez Madžarsko, Romunijo in Bolgarijo je sicer mnogo daljša alternativa, vendar mogoča.

Z vlakom: Zaradi slabih ekonomskih razmer v so železnice ukinile vse mednarodne vlake od 13. februarja 2011 do nadaljnjega.

Z ladjo: Italijo, glavno morsko pot na Jadranu povezujejo pristanišča Benetke, Ancona, Bari in Brindisi do Patrasa in Igoumenitsa, na celinski Grčiji. Zlasti v poletnih mesecih jo povezuje tudi pot do Jonskih otokov. Dnevno pelje več trajektov na liniji do Grčije. Obstajajo tudi trajekti, ki povezujejo Pirej in Rodos z Aleksandrijo (Egipt), Larnaco in Limassolom (Ciper) in Haifo (Izrael).

Za razvoj dolgoročnih odnosov boste morali vložiti veliko truda, morda boste morali iti na daljša kosila, večerje in družabne izlete. FOTO: Shutterstock
Za razvoj dolgoročnih odnosov boste morali vložiti veliko truda, morda boste morali iti na daljša kosila, večerje in družabne izlete. FOTO: Shutterstock


PREHAJANJE MEJA IN POTOVANJA V IN IZ GRČIJE:

Prihodi po morju so prepovedani, tako da je vstop možen preko edinega odprtega kopenskega mejnega prehoda - Promahonas, med Bolgarijo in Grčijo ali preko mednarodnih letališč.

Kopenski mejni prehodi z Albanijo, Severno Makedonijo in Turčijo so zaprti, oziroma odprti samo za potovanja iz upravičenih razlogov. Ob vstopu je potrebno predložiti negativen COVID-19 test z metodo PCR (mlajši od 10 let so izvzeti), ki ne sme biti starejši od 72 ur (v angleškem jeziku, jasno navedeno ime in priimek ter št. osebnega dokumenta, s katerim se bo oseba identificirala na mejnem prehodu) in obrazec PLF (Passenger Locator Form) ki ga morajo izpolniti vsaj 24 ur pred prihodom na spletni strani grških oblasti.

Obvezna karantena: Potniki, ki prihajajo v Grčijo iz tujine, vključno z državami Evropske unije, se morajo za sedem dni samoizolirati na naslovu, navedenem na obrazcu za vstop v Grčijo (PLF). Če je obisk krajši, morajo biti v samoizolaciji ves čas. Poleg tega bodo za tuje potnike ob prihodu opravljeni vzorčni pregledi, ki temeljijo na postopku, ki ga določa obrazec za potnike (PLF). V primeru, da bodo testi našli pozitivnega potnika, bo karantena veljala 14 dni.

Vračanje Slovencev iz Grčije z avtomobilom: Slovenski državljani, ki se v času omejitve gibanja (lockdown) želijo z avtom vrniti nazaj v Slovenijo, se morajo obrniti na slovensko veleposlaništvo v Atenah, da jim izda potrdilo, kdaj in po kateri poti se vračajo nazaj v domovino. Potrdilo mora vsebovati osebne podatke potnika, številko osebnega dokumenta, znamko in registrsko tablico vozila ter naslov in čas odhoda. Vir:gov.si

Grki resno jemljejo predvsem politiko in nogomet. FOTO: REUTERS
Grki resno jemljejo predvsem politiko in nogomet. FOTO: REUTERS


AKTUALNE OMEJITVE V GRČIJI:
Slovenskim turistom v Grčiji svetujemo tudi, da se pred prihodom na dopust pri ponudniku storitev ali organizatorju potovanja pozanimajo, kako je s plačilom stroškov morebitne karantene in zamaknjenih odhodov v domovino v primeru okužbe s COVID-19, ter da spremljajo aktualna poročila o stanju okužb v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Več informacij o koronavirusu v Grčiji in koristne spletne povezave najdete tudi na spletni strani grškega ministrstva za zunanje zadeve o koronavirusu in na spletni strani Greecehealthfirst.

V Grčiji v primeru simptomov lahko pokličete na številko Nacionalnega inštituta za javno zdravje: 210 521 2054 ali na nujno telefonsko številko 1135, ki deluje 24/7.
 
Med prvim valom pandemije Covid-19 je Grčija pravočasno sprejela vse potrebne ukrepe, ki so učinkovito upočasnili njeno širjenje v državi. Vladni načrt za obvladovanje novega pojava bolezni se oceni in posodobi na podlagi dnevnih epidemioloških podatkov. Grške oblasti prosijo ljudi, naj čim bolje vzdržujejo fizično distanco do drugih. Ljudje se morajo tudi ves čas izogibati prenatrpanosti, tako v zaprtih prostorih kot na prostem.
 
Koristne informacije za turiste: Zbrali smo vse odgovore na vprašanja, ki jih imate med pripravo na potovanje v Grčijo. Glej tukaj.

Primeri koronavirusa:311,033
Smrti:9.330
Ozdraveli:266.175

Na dan, 14. 4, je bilo zopet več kot 4000 dnevnih okužb, ter 93 smrti. Številke naraščajo.

Grčija je med tistimi državami, ki so močno odvisne od turizma in se želijo odpreti za tuje obiskovalce, ki so bili cepljeni ali so nedavno opravili negativni Covid test. Ker so primeri koronavirusa v mnogih delih Evrope še vedno v porastu, so razmere negotove.

Uspešnost pogajanj je odvisna od vaše sposobnosti vzpostavljanja osebnih prijateljskih odnosov z grškim sogovornikom. FOTO: Reuters
Uspešnost pogajanj je odvisna od vaše sposobnosti vzpostavljanja osebnih prijateljskih odnosov z grškim sogovornikom. FOTO: Reuters

Grčija načrtuje cepljenje vseh turističnih delavcev do poletja. Razpravlja se o razpisih za potrdila o cepljenju ali potne liste, ki bi tujim obiskovalcem omogočalo potovanje. V Atenah se je Akropola po mesecih zapiranja pravkar odprla. V lepem pomladnem dnevu so bili v njeni okolici namesto turistov domačini.

Kljub temu grške oblasti ostajajo optimistične in računajo na zagon prihajajoče poletne sezone v sredini maja in za letos napovedujejo precejšnjo gospodarsko rast.

Nasvet: če potujete v ponedeljek ali torek, je ponekod zelo težko najti laboratorije za opravljanje testov, ki so odprti ob nedeljah.

Trgovine in storitve, ki lahko polno delujejo: trgovine z živili (supermarketi, trgovine, pekarne itd.); lekarne; trgovine za hišne ljubljenčke; telekomunikacijske trgovine delujejo samo za plačila računov, podaljšanje predplačniških razmerij, popravila; optiko in ušesne naprave se lahko kupi samo po predhodnem dogovoru, kemično čiščenje; bencinske črpalke; KTEO (tehnični pregledi); popravila vozil, tržnice na prostem (odprte tudi ob sobotah).  Kioski obratujejo 24 ur na dan. Zunanja območja in plaže so odprte.

Omejeno in prepovedano delovanje: Delno so odprti prostori za čaščenje in ne nujne trgovine. Stranke morajo sicer v skladu z novimi pravili pred obiskom trgovin rezervirati termin, v trgovinah pa je dovoljeno največ 20 kupcev hkrati. Prejšnji teden je vlada odločila, da poleg tega ostaja zaprta večina trgovin na območju dveh velikih mest, Soluna in Patrasa, kjer se epidemija trenutno še posebej hitro širi.

Da bi se pomirilo trgovce, ki morajo za razliko od večine ostati zaprti, jim je finančno ministrstvo nedavno obljubilo dodatno denarno pomoč. Nošenje mask je obvezno tako v notranjih, kot tudi zunanjih prostorih, avtobusih in vseh drugih javnih prevozih. Policijska ura je namesto od 19h od 21. ure zvečer do 5. ure zjutraj. Izvajanje individualne športne dejavnosti na prostem je dovoljeno za največ 3 osebe naenkrat.

Turistične nastanitve so odprte z omejitvami, v skladu s posebnimi higienskimi protokoli, medtem ko so gostinske dejavnosti, muzeji in druge kulturne ustanove popolnoma zaprte. Živilsko-gostinski sektor obratuje samo z dostavo, odvozom in vožnjo skozi (Drive-through).

Najdaljši dovoljeni čas nakupa je omejen na 2 uri. Taksiji in zasebna vozila lahko prevažajo 2 osebi poleg voznika, izjeme so pri mladoletnih otrocih. V bolnišnicah je dovoljeno spremstvo ene osebe na bolnika z upoštevanjem razdalje 1,5 m, razen med stikom z zdravnikom. Omejitev operacij do 80%, razen onkologije, nujnih primerov in posebnih bolnišnic. V domovih za ostarele ni dovoljen obisk.

V cerkvah se verski obredi opravljajo brez navzočnosti ljudi. Pogrebi, poroka, krst z največ 9 osebami. Kozmetične storitve, kot so frizerji, urejanje nohtov itd., so ukinjene. Upoštevati je treba, da gibanje za lov ali ribolov ni dovoljeno. Obe dejavnosti sta trenutno v državi prepovedani.

Zaradi pandemije Covid-19 je v Grčiji uvedenih več ukrepov, ki se prilagajajo epidemiološki sliki. Podnevi je poleg odobrenega odhoda ali vrnitve z dela s potrdilom delodajalca odobrenih šest izjem (z identifikacijo), ki jih je potrebno najaviti s SMS na 13033: obisk lekarne ali obisk zdravnika (SMS - 1. možnost); oditi v supermarket, če ni mogoče dostaviti živil (SMS - možnost 2); obiskati pisarno javne službe s predvidenim sestankom in v banko, samo če spletne transakcije niso možne (SMS - možnost 3); zagotavljanje pomoči ljudem v stiski ali spremljanje mladih učencev (mladoletnikov) v šolo in nazaj (SMS - možnost 4); na pogreb pod pogoji, ki jih določa zakon, ali če morajo razvezani / ločeni starši iti ven zaradi razlogov, ki zadevajo njihovega otroka / otroke (SMS - možnost 5); za vadbo na prostem  ali sprehajanje hišnega ljubljenčka, posamezno ali kvečjemu v parih, in pri tem upoštevati potrebno razdaljo 1,5 metra (SMS - možnost 6).

Ponoči je gibanje (z identifikacijo) v Grčiji dovoljeno izključno iz naslednjih razlogov: Delo (s potrdilom delodajalca tipa A, brez pošiljanja SMS-a); zdravje (SMS - možnost 1); Telovaditi na prostem (blizu stalnega prebivališča) in sprehajati hišnega ljubljenčka (SMS - možnost 6).

Več informacij je na voljo na spletni strani grškega zunanjega ministrstva.

Obvestilo: Informacija o cepljenju za državljane RS, ki bivajo v Grčiji, je na voljo spletni obrazec, v grščini, dostopen na https://emvolio.gov.gr/aitisi.
Vir: gov.si

POSLOVNI BONTON

Družina in prijatelji kot sodelavci, nepotizem je pozitivizem

Grki najraje poslujejo s tistimi, ki jih poznajo in jim zaupajo. Ker so vpleteni v mrežo družine in prijateljev, jih dokaj pogosto pozovejo na pomoč v poslovnih zadevah, saj so prepričani v njihovo zanesljivost. Nepotizma nimajo za negativnega, zato je zaposlovanje sorodnikov v družinskem podjetju zelo pogosto.
Osebni pristop pred interaktivnim

Grki se želijo srečati z vami na sestanku, želijo vas spoznati osebno in ne prek telefona ali elektronske pošte, saj menijo, da je to preveč brezosebno.

Za sklenitev poslov veliko truda, obilna kosila in izlet

Za razvoj dolgoročnih odnosov boste morali vložiti veliko truda, morda boste morali iti na daljša kosila, večerje in družabne izlete. Nikoli jih ne zavrnite. Grki ne marajo ljudi, ki so preveč zahtevni ali nedružabni. Če se je vaš grški poslovni kolega nenadoma zresnil in odmaknil, ste morda izrekli ali naredili kaj takega, kar ga je spravilo v slabo voljo.
Poslovne sestanke napovejte vnaprej
Sestanki so potrebni. Napovedati jih morate 1 do 2 tedna vnaprej, nato pa še potrditi en dan vnaprej po telefonu. Mnogi poslovneži gredo med 13. in 15. uro na kosilo, za tisti čas ne predlagajte sestankov.

Prvo srečanje

Na prvem srečanju vas želijo spoznati kot osebo, drugo srečanje pa je namenjeno razvoju zaupanja in medsebojnega spoštovanja. Šele na tretjem srečanju se lahko pogovarjate o pogodbi ali dogovoru. Sestanki so pogosto prekinjeni, prav tako se na sestanku lahko zgodi, da govori več ljudi hkrati. Grki se ne držijo dnevnega reda.

Tolmač je priporočljiv
Čeprav nekateri znajo angleško, je bolje, da najamete tolmača. Tiskovine pripravite v angleščini in v grščini. Prav tako naj bodo v grškem jeziku tudi vizitke.

Pogajanja
Uspešnost pogajanj je odvisna od vaše sposobnosti vzpostavljanja osebnih prijateljskih odnosov z grškim sogovornikom. Grki spoštujejo starost in položaj. Za posle se dogovarjajo počasi, zato je priporočljiva potrpežljivost. Ne izgubite nadzora nad situacijo. Odločitev je v rokah ljudi, ki so na vrhu podjetja. Pogodbe so običajno napisane zelo enostavno, kar je odraz dolgoročnega osebnega odnosa med vami in grškim poslovnežem.

Ortodoksno krščanstvo
Grki so večinoma ortodoksni Kristjani in še posebej starejšim ljudem je vera izrednega pomena. Pričakujejo spoštovanje ob obiskih cerkva ter praznovanj verskih praznikov. Prav tako je ob obiskih cerkva zaželeno pokrita ramena, zaželjena je tudi ustrezna dolžina spodnjih oblačil.

Vedenje, ne besede
Grki ocenijo vljudnost posameznika skozi vedenje in ne skozi besede. Uporabljajte veliko govora z rokami, naučite se posameznik grških fraz, saj to izjemno cenijo. Grki menijo, da mora tujec narediti prvo potezo.

Delo jih ne definira
Grki ne živijo za delo, temveč jim je to le za preživetje. Imajo dobro sorazmerje med delom in prostim časom. Vedno si vzamejo čas za opoldanski počitek, zato to ne jemljite kot znak lenobe ali nevljudnosti.

Jezik
Glavni govoreči jezik v Grčiji je grščina. Grščina je sicer precej težek jezik za razumevanje, vendar je zelo fonetičen. Grki izredno cenijo obiskovalčevo pripravljenost, da spregovori v grškem jeziku. Večina oznak v Grčiji je sicer označena tako v grškem jeziku kot tudi v angleškem. Prav tako je angleščina dobro razumljena in govorjena znotraj Grčije, tako da se je ob znanju angleškega in morebitnemu neznanju grškega jezika moč dobro znajti v Grčiji. Na grškega poslovnega partnerja boste naredili vtis, če boste znali vsaj nekaj osnovnih grških izrazov ter osnovna dejstva o grški zgodovini, na katero so zelo ponosni. Na ta način bodo vaši gostitelji dobili vtis, da ne iščete samo enkratnega posla, ampak želite dolgoročno sodelovanje, kar bo pospešilo pogajanja.
 
Tabu teme
Grki resno jemljejo predvsem politiko in nogomet. Še posebej bodite pozorni pri pogovoru z omembami kot so, da je Grčija bodisi del vzhodne Evrope ali Balkana, saj to ne želijo slišati. Prav tako je občutljiva tema uporabe termina Makedonija. Prav tako bodite pozorni pri zgodovinskih vprašanjih o turški oblasti, saj le-te ustvarjajo strastno, celo burno razpravo.
 
 

Več iz rubrike