Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Brazilijo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Brazilijo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Poslovne navade pri potovanju v Brazilijo, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom
Državni prazniki in dela prosti dnevi v Braziliji:
 
v letu 2021  
1. januar novo leto
15. - 17. februar karneval
2. april veliki petek
21. april tiradentes
1. maj praznik dela
3. junij sveto rešnje telo in kri
7. september dan neodvisnosti
12. oktober naša gospa Aparecida
28. oktober dan javnih in državnih služb
2. november dan vernih duš
15. november dan razglasitve republike
24. december božični večer
25. december božič
31. december novoletni večer

Električna napetost: Nestandardizirana. Večinoma so priključki 110 ali 120 V, nekateri hoteli v Riu in Sao Paulu pa imajo 220 V priključke.

Delovni čas: podjetja in industrija: od 7. ure zjutraj do 17. ure (lahko pa pričnejo delati že ob 6. uri zjutraj in končajo ob 16. uri ali od 8. do 18. ure, kar velja za nekatere komercialne oddelke); komercialni centri: od 8. do 18. ure; trgovski centri: od 9. do 22. ure; pisarne: od 8. do 18. ali 19. ure, z eno ali dvournim intervalom za kosilo, odvisno od regije in komercialne banke, ki so odprte med 10. in 16. uro, od ponedeljka do petka.

Glede na odmaknjenost lokacij zaradi velikosti mesta, morajo imeti poslovni ljudje, ki prihajajo v São Paulo, predstavo, kam gredo, da bi znali določiti, koliko časa bodo potrebovali za pot. Če je možno, naj se izogibajo uram največjega prometa na cestah (8.00 - 10.00 in 17.30 - 19.30). V času deževne sezone, od januarja do marca, je promet praktično paraliziran.
Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop v Brazilijo vizuma ne potrebujejo, a  morajo izpolniti obrazec Federativne policije, ki ga prejmejo na letalu. Dostopen je tudi na spletni strani Federalne policije, če ga želijo izpolniti vnaprej. Žigosan obrazec morate hraniti do odhoda iz države, saj ga bodo morda ob odhodu iz države morali predložiti Federalni policiji. Ob vstopu v državo lahko prav tako od vas zahtevajo, da predložite povratno letalsko karto ter dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih (gotovina, potovalni čeki, bančne kartice).

Viza za vstop od leta 1996 ni potrebna za obisk do 90 dni. Brazilija zahteva, da je veljavnost potnega lista vsaj še 6 mesecev od dneva vstopa v državo.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Mladoletni otroci, ki imajo dvojno slovensko in brazilsko državljanstvo, morajo v in iz Brazilije potovati z brazilskim potnim listom. Če potujejo samo z enim od staršev ali zakonitih zastopnikov ali s tretjimi osebami, morajo imeti s seboj pooblastilo drugega starša oziroma obeh staršev (dva izvoda). Starši otrok z dvojnim državljanstvom naj se za natančna pojasnila in navodila obrnejo na brazilsko veleposlaništvo v Ljubljani. 
Vir: gov.si

Priporočilo: Za obisk ni uradno potrebno nikakršno cepljenje, vendar se priporoča cepiti proti rumeni mrzlici, ter hepatitisu A in B. Potrebno je tudi preveriti, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Za določena območja je priporočljivo imeti tablete proti malariji. Prav tako je nujna dosledna zaščita pred komarji.

Opozorila: V večini večjih brazilskih mest - vključno z Rio de Janeirom, Sao Paulom, Recifejem in Belo Horizontejem, se občasno odvijajo protesti in manifestacije, med katerimi prihaja tudi do incidentov. Svetujemo, da se jim izogibate ter spremljate krajevna sredstva množičnega obveščanja in upoštevate nasvete krajevnih oblasti.

Raven kriminala v Braziliji je visoka. Do nasilja in kriminalnih dejanj lahko pride kjerkoli in napadalci lahko uporabijo strelno in drugo orožje. Ob sprehodih po mestu imejte zmeraj pri sebi kopijo potnega lista in še kak drug identifikacijski dokument s fotografijo (na primer slovensko osebno izkaznico ali vozniško dovoljenje).

Bodite pozorni na možnost manjših kraj in tatvin na plažah. V Riu de Janeiru prihaja do t.i. "arrastões", kjer skupine tatov okradejo ljudi na določenem predelu plaže in zbežijo. Zato na plažo raje ne nosite dragocenih stvari in bančnih kartic.
Pogoste so kraje predmetov iz avtomobilov. Prav tako prihaja do kraj avtomobilov. Svetujemo, da si pred vožnjo z avtomobilom vnaprej pripravite ključe, da jih ne boste iskali pred vozilom. Med vožnjo imejte zaprta okna in zaklenjena vrata avtomobila. Posebno pozornost svetujemo ponoči med čakanjem na zeleno luč pred semaforji. Ponoči bodite pozorni tudi na neznance, ki se približajo avtu in sprašujejo za informacije. Izogibajte se odročnih in samotnih mestnih četrti, kjer ni veliko prometa ali ljudi, razen če tak predel dobro poznate.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Romunijo (4/5)

Za favele/siromašne četrti brazilskih velemest je značilna visoka raven revščine in kriminalitete. V favelah v Riu de Janeiru delujejo posebne pomiritvene policijske enote. To je varnostno situacijo v favelah izboljšalo, kljub temu pa favele ostajajo nevarna področja, četudi jih obiščete v okviru organiziranega ogleda.

Brazilija je tranzitna država tihotapljenja drog, zato naj bodo potniki previdni, kje puščajo in komu zaupajo svojo prtljago. Brazilski nadzor nad tihotapljenjem droge potnikov je posebej strog na letališčih, občasno pa izvajajo tudi naključne preglede na avtobusnih in ladijskih linijah po državi. Zagrožene kazni za tihotapljenje drog so visoke.

Uporaba debetnih in kreditnih kartic je v Braziliji razširjena, s tem pa so pogoste tudi njihove zlorabe. Večina nakupov s karticami in dvigov gotovine na bankomatih v Braziliji sicer poteka brez težav.

Psi in mačke lahko vstopijo na ozemlje Brazilije z mednarodnim veterinarskim potrdilom, ki je izdan s strani uradnega veterinarja (dokument mora dokazovati, da je bila žival pregledana 10 dni pred potovanjem in hkrati ne kaže bolezenskih znakov značilnih za to vrsto) ter potrdilo o cepljenju proti steklini. Podrobnejše informacije o dokumentih pridobite na veleposlaništvu Brazilije v Ljubljani ali Veterinarski upravi Republike Slovenije.

Leta 2017 je prišlo do največjega izbruha rumene mrzlice v zadnjih 14 letih. Stanje se je zdaj nekoliko umirilo. Več informacij o rumeni mrzlici v Braziliji je dostopno na spletni strani brazilskega ministrstva za zdravje in tudi na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

V Braziliji so poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virusi zike, denge in chikungunye. Zato svetujemo, da v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno - spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori.
 

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije


Z letalom: Najbolj pogost način prihoda v državo. Velikih letališč je kar nekaj, dve največji sta Sao Paolo (GRU) in Rio de Janeiro (GIG). Direktnih letov iz Slovenije ni, se pa splača pogledati na bližnja letališča (Zagreb, Muenchen, Benetke). Precej ugodno je mogoče v Brazilijo poleteti iz Zelenortskih otokov in sicer v Fortalezo. 

Z avtobusom: Z avtobusom se v državo vstopi iz sosednjih držav, vendar ni priporočljivo ker lahko traja tudi več dni.
Z avtom: Posebnosti za vstop z avtom ni, vstopiti se da preko mejnih prehodov s sosednjimi državami: Urugvaj, Argentina, Paragvaj, Bolivija, Peru, Kolumbija in Gvajana.

Z vlakom: Železniško omrežje je zelo slabo, obstaja le tir iz Bolivije, ki pa se ne priporoča, saj že z imena (vlak smrti), vidimo, da gre za nevarno pot, polno kriminala.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prehajanje meja in potovanja v in iz Brazilije


Na spletnem mestu TravelHealthPro preverite najnovejše informacije o tveganju zaradi covida-19 za Brazilijo. Obstaja nekaj rednih posrednih letov po celinski Evropi. Za najnovejše informacije se obrnite na svoje potovalno podjetje.

Od 15.maja 2021 je Brazilija na slovenskem seznamu rdečih držav, kar pomeni obvezno 10 – dnevno karanteno, ki pa se jo lahko prekine na 3 načine:
 1. negativni test PCR za COVID-19, ki ni starejši od 48 ur glede na datum odvzema brisa, če je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, Združene države Amerike, Avstralija, Nova Zelandija, Kanada, Izrael ali Rusija, na kontrolnih točkah kategorije A za mednarodni zračni prevoz so priznani tudi negativni rezultati testov PCR, izdani v Srbiji in Turčiji;
 2. pozitiven rezultat testa PCR, starejši od 10 dni, razen če zdravnik oceni drugače, vendar ne starejši od šestih mesecev, ali zdravniško potrdilo o okrevanju od COVID-19, če od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev , ali
 3. potrdilo o cepljenju proti COVID-19, ki dokazuje, da:
 • je minilo najmanj sedem dni od drugega odmerka cepiva Comirnaty, podjetja BioNTech / Pfizer,
 • minilo je najmanj 14 dni od drugega odmerka cepiva COVID-19 Moderne,
 • od prvega odmerka cepiva Vaxzevria (cepivo COVID-19) do AstraZenece je minilo vsaj 21 dni, - minilo je
  vsaj 14 dni od odmerka cepiva COVID-19 Janssen Johnson & Johnson / Janssen- Cilag,
 • minilo je vsaj 21 dni od prvega odmerka cepiva Covishield s strani serumskega inštituta Indije / AstraZeneca,
 • minilo je vsaj 14 dni od drugega odmerka cepiva Sputnik V, ki ga je opravil ruski Nacionalni center za epidemiologijo Gamaleya in Mikrobiologija,
 • minilo je najmanj 14 dni od drugega odmerka cepiva CoronaVac podjetja Sinovac Biotech ali
 • minilo je vsaj 14 dni od drugega odmerka cepiva COVID-19 s strani podjetja Sinopharm .
Dokazi iz točke 2 se upoštevajo, če so bili izdani v državi članici EU ali državi schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, Združenih državah Amerike, Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji.
Izjeme od teh pravil so dostopne na: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/
Vir:  gov.si

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Mavricij (4/5)

Aktualne omejitve v Braziliji


Brazilija je ena izmed bolj prizadetih držav s koronavirusom. Skupno primerov: 15, 9 milijona – Ozdraveli: 14,1 milijona – Smrti: 444.000.

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so AstraZeneca, Johnson&Johnson, Pfizer in CoronaVac. Pravkar pa je brazilska farmacevtska tovarna pričela proizvajati Sputnik V.

Od maja 2021 se sicer stopnja okužb s koronavirusom upočasnjuje, a je bil april najsmrtonosnejši mesec v Braziliji doslej. Uvajanje cepiva zaostaja tudi zato, ker je vlada Jaira Bolsonara ta kupovala počasi. Brazilski senat je sprožil preiskavo, da bi preiskal vladno ravnanje s pandemijo koronavirusa. Avtoritarnemu Bolsonaru očitajo, da ni izpolnil svoje odgovornosti kot predsednik, potem ko je večkrat omalovaževal resnost pandemije in sabotiral ukrepe ustavitve državnih guvernerjev. Njegova vlada je namesto cepiv vlagala tudi v neučinkovita zdravljenja bolezni covid-19. Število smrtnih žrtev je sicer devetkrat večje od števila umorov, ki jih je država lani doživela, saj ima eno najvišjih stopenj umorov na svetu. Nedavne številke kažejo, da se nove okužbe morda stabilizirajo, čeprav je število še vedno visoko, kljub temu, da je bilo v celoti cepljenega zgolj 7% prebivalstva. Številni strokovnjaki se bojijo, da bi lahko popuščanje omejitev obrnilo rahlo upadanje števila dnevnih smrtnih žrtev. Brazilske bolnišnice so že mesece v kaotičnem stanju. V preteklem tednu je na dan umrlo približno 2.400 ljudi in dnevno je bilo približno 57.000 primerov koronavirusa. 

Država Sao Paulo je na primer sredi marca uvedla izredno stanje. Oblasti so uvedle policijsko uro, omejile verske službe in zahtevale, da zaposleni delajo od doma, če je le mogoče. Mesto Rio de Janeiro je temu sledilo 26. marca in zaprlo nebistvena podjetja. 
 
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Kenijo (4/5)

V državi imajo tudi velik odstotek smrti otrok zaradi koronavirusne bolezni. Eden od razlogov je pomanjkanje testiranja otrok, saj nimajo dovolj testov niti za splošno populacijo, še manj pa za otroke. Ker diagnoza zamuja, pride do zamude pri oskrbi otroka. To ni samo zato, ker je preizkuševalnih zmogljivosti malo, ampak tudi zato, ker je lažje zamuditi ali napačno diagnosticirati simptome otrok, ki trpijo za covid-19, saj se bolezen pri mlajših ljudeh kaže drugače. Drugi razlog pa se skriva v revščini in dostopu do zdravstvene oskrbe. Najbolj ranljivi so temnopolti otroci in tisti iz zelo revnih družin, saj imajo največ težav pri dostopu do pomoči, zato, ker gneče v stanovanjskih razmerah onemogočajo socialno distanco in ker pri teh otrocih obstaja tudi nevarnost podhranjenosti. Trenutno ni na voljo cepiv za otroke, mlajše od 16 let.

Sao Paulo je pred kratkim odpravil izredno stanje in odprl bare, restavracije, telovadnice in kinodvorane. V Riu lahko obratujejo tudi bari in restavracije. Sprostitev teh omejitev je nevarna, zlasti ker so Brazilci vse bolj naveličani izolacije.
Vir: bbc.com

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Omejitve se razlikujejo od mesta do mesta. Uporaba mask je obvezna na ulicah, v javnih prostorih, kot so parki, in v javnem prevozu, vključno s taksiji, po vsej državi. Obstajajo dodatne lokalne zahteve za obvezno uporabo mask v drugih krajih, kot so trgovine in telovadnice, v različnih mestih, vključno s Sao Paulom, Rio de Janeirom, Belo Horizontejem in Brazilijo. V nekaterih delih države so bili ukrepi za socialno izolacijo do neke mere odpravljeni, vendar lokalni ukrepi še naprej ostajajo v različni meri.  Neupoštevanje le – teh vodi v globo.

Odprte so nekatere možnosti nastanitve, kot so hoteli, hostli in zasebne najemnine, vendar se to razlikuje glede na območje. Nekatera priljubljena območja plaž so še vedno zaprta za nerezidente. Pri ponudniku nastanitve preverite, katere storitve, vključno z restavracijami, so na voljo.

Razmere se po Braziliji razlikujejo, vsaka država bo določila lokalne ukrepe za omejevanje širjenja COVID-19, kar vključuje uredbo o odpiranju nebistvenih storitev (trgovin, restavracij, barov, plaž in drugih prostočasnih dejavnosti). Za podrobnosti o tem, kakšni preventivni ukrepi obstajajo in kako jih lahko upoštevate, se obrnite na uradne smernice. Zelo verjetno je, da bodo javni prostori, ki pritegnejo veliko množico, kmalu zopet zaprti.
Vir: gov.uk
 

Nekaj osnovnih besednih zvez

 
Dobro jutro  Bom dia (boa tarde)
Dober večer  Boa noite
Kako si?  Como vai você?
Hvala  Obrigado
Živjo  Bom dia, boa tarde, etc.
Hej  Oi 
Nasvidenje  Tchau 
Se vidimo kmalu  Até logo 
Adijo  Adeus 
Moje ime je  Meu nome é (Eu sou)
Kako ti je ime?  Como é seu nome?
Z veseljem  é um prazer

Več iz rubrike