Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Kenijo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Kenijo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Poslovne navade pri potovanju v Kenijo, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom

 
Državni prazniki in dela prosti dnevi v Keniji: V Keniji je približno dvanajst državnih  praznikov.

Novoletni dan (1. januar), Veliki petek (marec ali april), Velikonočni ponedeljek (marec ali april), dan dela (1. maj), Dan Madarake (1.junij - Dan neodvisnosti ali samoupravljanja, je državni praznik, ki se praznuje vsak 1. Junij. Spominja se leta 1964, ko je Kenija po desetletjih kot britanska kolonija dosegla samostojnost.
 
Madaraka je svahili beseda za "svoboda, neodvisnost". 1. junija 1963 je Kenija postala samoupravna država, ko je Jomo Kenyatta postal prvi premier. Popolna neodvisnost od britanske vladavine je sledila 12. Decembra 1963, ko je Kenija postala neodvisen narod. To je eden od treh državnih praznikov, ustanovljenih z 8. členom kenijske Ustave 2010, Eid al-Fitr (datum odvisen od opažanja lune - Ramazanski bajram, imenovan tudi »festival preloma hitrosti«), Eid al-Adha (datumodvisen od opažanja lune - Kurban bajram), Dan Moi (10. oktober - državni praznik, ki je bil ustanovljen v počastitev nekdanjega predsednika Kenije Daniela Arapa Moija. Vendar je bil ta praznik izbrisan s seznama javnih praznikov v Keniji leta 2010 po razglasitvi nove ustave in ponovno uveden novembra 2017.
 
Dan Mashujaa (20. Oktober - znan tudi kot Dan junakov (mashujaa je svahili izraz za "junake"), je državni dan v Keniji, ki ga obeležujejo kot praznik za skupno počastitev vseh, ki so prispevali k boju za neodvisnost Kenije ali so pozitivno prispevali h Keniji po osamosvojitvi. Sprva je bil ta dan znan kot Kenyatta Day v čast prvega kenijskega predsednika Jomo Kenyatte. Po razglasitvi kenijske ustave avgusta 2010 pa se je dan Kenyatta preimenoval v dan Mašujae, Dan Jamhurija (12. December - državni praznik. Jamhuri je svahili beseda za "republika", praznik pa naj bi uradno označil datum, ko je Kenija 12. avgusta postala avtonomna republika decembra 1963), Božič (25. december),  Dan boksa (26. December - praznik, ki izvira iz Združenega kraljestva in se praznuje v številnih državah, ki so prej bile del Britanskega imperija.

Priporočena dnevnica znaša:  44 USD
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
 
Električna napetost: 220 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.
 
Vstop v državo: Slovenci potrebujemo vizo. Dobimo jo na letališču ob plačilu 50 USD. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list po koncu potovanja. Za vizum lahko slovenski državljani zaprosimo tudi neposredno na Veleposlaništvu Kenije na Dunaju - Neulinggasse 29/8, 1030 Wien, Tel.: +43 1 712 39 19, Mail: kenyarep-vienna@aon.at
 
Prav tako tudi državljani Kenije potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.Tujci, ki živijo v Keniji, za vizum za vstop v Slovenijo zaprosijo na:

Veleposlaništvu Republike Avstrije v Nairobiju
2nd floor, City House, Corner Wabera Street/Standard Street, Nairobi
Postanschrift: P.O.B. 30560, 00100 Nairobi
Tel: (+254/20) 31 90 76
(+254/20) 31 90 77
(+254/20) 31 90 78
Faks: (+254/20) 34 22 90
E-mail: nairobi-ob@bmaa.gv.at
 
Cepljenja: Obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici. Cepiti se je mogoče na območnih zavodih za zdravstveno varstvo. Na pot morate nujno vzeti “rumeno knjižico” – Mednarodni certifikat o cepljenju, ki ga pokažete ob vstopu v državo. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si
 
Priporočilo: Pred potovanjem si uredite primerno zdravstveno zavarovanje.

Pogosti bolezni v Keniji sta kolera in malarija. Svetujemo vam pitje le prekuhane ali zgolj ustekleničene vode ter termično obdelane hrane. Odsvetujemo uživanje hrane kupljene pri pouličnih prodajalcih. Malarijo preprečimo z uporabo antimalaričnih zdravil, uporabo repelentov. Dobro je uporabljati dolga oblačila za zaščito pred komarji. Priporočljivo je prenočevanje v klimatiziranih ali dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.
 
V letu 2013 je prvič po 1982 prišlo do izbruha bolezni denga v območju regije Mombasa. To je virusna tropska bolezen, ki jo prenašajo komarji. Zdravila zanjo še ne obstajajo, prav tako se ni možno cepiti proti dengi. Najboljša zaščita je - zaščita pred komarji.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Šistosomiaza ali bilharziaza - je nevarnost parazitskega obolenja je v stoječih vodah. Parazit prodre skozi kožo v kri. Zdravljenje je možno s posebnimi zdravili. Izogibajte se kopanju v takšnih vodah.
Skoraj vsi zdravniki priporočajo cepljenje proti hepatitisu A ter prav tako proti hepatitisu B.
 
Cepljenje proti steklini je priporočljivo za skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih.
 
Zaščita proti tetanusu pa je itak vedno priporočljiva, ne samo pred potovanji v tropska območja.
 
Obvestila: Po zadnjih podatkih je v državi okuženih z virusom HIV kar 7% celotnega prebivalstva.
 
Glede sanitarij je v državi bolj slabo poskrbljeno. Predvsem na deželi je zelo malo javnih sanitarij, pa še te so v slabem stanju.
 
V Nairobiju imajo od 2010 na osrednjih mestih t.i. Iko-toilets - to so javne sanitarije za moške in ženske s tuši in WC za invalide. Cena uporabe je 5 Ksh. Koristi jih veliko prebivalcev.
 
Splošna opozorila: Tatvine, ugrabitve, kraje avtomobilov in oboroženi ropi so prisotni še posebej v Nairobiju, Mombasi in drugih večjih mestih. Nairobi je do nedavnega veljal za eno izmed najnevarnejših mest na svetu.
 
V Keniji obstaja visoka nevarnost terorističnih napadov. Največjo nevarnost predstavljajo ekstremisti povezani s somalsko islamistično skupino Al Shabaab, ki nasprotuje somalski vladi. Al Shabaab je izdal javno opozorilo pred napadi v Keniji zaradi kenijske vojaške pomoči v Somaliji v boju proti omenjeni skupini.

Še posebej v oddaljenih krajih lahko občasno pride do izbruha nasilja med različnimi plemeni. V turističnih letoviščih Lamu, Malindi in letoviščih, ki so oddaljeni več kot 60 km od somalske meje, ni zaznati težav.
 
V kolikor se odločite za potovanje na otok Lamu, iz varnostnih razlogov priporočamo, da na otok potujete z letalom. Avtobusi in druga vozila so lahko tarča oboroženih roparjev. Potovanje po kopnem iz otoka Lamu na Malindi je mogoče le v oboroženem policijskem konvoju.
 
Na ruralnih področjih, predvsem na skrajnem severu in na severovzhodnih področjih Kenije, prihaja občasno do spopadov zaradi drobnice, oboroženih ropov in medplemenskih spopadov. Tujci običajno niso tarča omenjenih spopadov in ropov, vendar pa morajo biti pri potovanju po teh področjih še posebej pozorni. Pred potovanjem se je priporočljivo posvetovati s krajevno policijo in potovati v konvoju.
 
Večina potovanj v rezervate in v turistične kraje poteka brez težav. Za obisk rezervatov je priporočljivo najeti zanesljivega turističnega operaterja.
 
Ob somalijski obali in obalah sosednjih držav obstaja velika verjetnost piratskih ugrabitev ladij, ki plujejo mimo teh predelov. V tem času je bilo ugrabljenih že nekaj ladij, ki so plule globlje v Indijskem oceanu, mimo Sejšelov, Madagaskarja ter pred kenijsko in tanzanijsko obalo. Kljub mednarodnim naporom proti piratstvu ostaja število ugrabljenih ladij precejšno.
 
Kolera in malarija sta pogosti bolezni v državi.
Vir:  gov.si
 

LETI IN DRUGA PREVOZNA SREDSTVA DO DESTINACIJE: v Kenijo se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: Večina obiskovalcev Kenije le-to obišče preko mednarodne letalske povezave, do obeh mednarodnih letališč v Keniji - Nairobi in Mombasa. Polet iz Nemčije v Kenijo traja okrog 8 ur. Cene letalskega prevoza znašajo v sezoni nekje do največ 1500 €, izven sezone pa do 600 €, za ekonomski razred. Najboljše letalske povezave (za potnike iz Evrope) z letališčem v Nairobiju predstavlja Jomo Kenyatta International Airport:
 1. S švicarskim letalskim prevoznikom Swiss - iz Züricha
 2. Z Brussels Airlines - iz Bruslja
 3. Z British Airways - iz Londona
 4. Z letalsko družbo KLM - iz Amsterdama
 5. V Amsterdam ter London leti tudi kenijska letalska družba Kenya Airways
Z avtobusom: Obstajajo redne avtobusne povezave na sledečih relacijah:
 1. Nairobi (Kenija) - Arusha (Tanzanija)
 2. Nairobi (Kenija) - Kampala (Uganda)
 3. Mombasa (Kenija) - Der es Salaam (Tanzanija)
 4. Kisumu (Kenija) - Kampala ( Uganda)

Z avtom: Če nameravate z avtom v Kenijo, potem morate že predhodno poskrbeti za mednarodno vozniško dovoljenje. Glavne ceste so dobre, stranske pa veliko slabše. Do Kenije lahko dostopate z avtom praktično iz vseh držav. Previdni bodite le na poti preko severnih puščav. Večina vozil, ki potuje preko teh področij, potuje skupaj z oboroženimi konvoji (to področje je namreč dokaj nevarno za potovanje).


Z vlakom: Železniške povezave za potniški promet s sosednjimi državami ne obstajajo. Povezana so le večja mesta v državi.
Z ladjo: zelo omejeno: Iz Tanzanije preko Viktorijinega jezera je možno z ladjo prispeti v Kisumu v Keniji in nekatera križarjenja po Indijskem oceanu omogočajo postanke v Mombasi.
 

Prehajanje meja in potovanja v in iz Kenije

 
Za Slovence obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.
 
Popotnikom odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v/na:
 • področja znotraj 60 km obmejnega pasu na kenijsko-somalski meji,
 • Kiwayu in obalne predele severno od otoka Pate,
 • okrožje Garissa,
 • področje Eastleigh v Nairobiju,
 • revna področja v Nairobiju, vključno z barakarskimi naselji,
 • Mombaso in v 5 km obalni pas od mesta Mtwapa na severu in vse do naselja Tiwi na jugu.
  Vir: gov.si
 Aktualne omejitve v Keniji

 

Skupno primerov
155.000
Ozdraveli
106.000
Smrti
2.583
 
V uporabi so cepiva AstraZeneca in Sputnik V. V začetku marca je Kenija prejela 1,1 milijona odmerkov cepiva, približno 50 000 ljudi pa je že cepljenih.
 
Nairobi je epicenter pandemije koronavirusa v Keniji. Od 22. aprila 2020 je glavno mesto registriralo večino potrjenih primerov COVID-19 v državi, 71.089. To ustreza približno 46 odstotkom vseh primerov, več kot 154 tisoč na isti dan. Mombasa, najstarejše in drugo največje kenijsko mesto, je imelo 10.843 primerov, medtem ko je bilo v Kiambuju v regiji Nairobi zabeleženih 10.178 okuženih. Število smrtnih primerov zaradi koronavirusa v državi je preseglo 2,5 tisoč.
 
Marca 2021 je Kenija ponovno uvedla omejitve covid-19, potem ko je stopnja okuženih v državi v tem tednu narasla na 22 odstotkov, kar je 20-odstotno povečanje od januarja letos.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je v petek nagovoril državo pod glavno prestolnico Nairobi in okoliške okrožja. Kenija je prepovedala tudi javna zbiranja, podaljšala policijsko uro in odredila zaprtje lokalov.
 
Kenijsko gospodarstvo se krči - tako kot po vsem svetu naj bi izbruh koronavirusa močno negativno vplival na kenijsko gospodarstvo . Četrtletna stopnja rasti BDP je bila v drugem četrtletju 2020 zabeležena pri minus 5,7 odstotka, kar je prvi padec v zadnjih letih. Poleg tega naj bi se kenijski BDP istega leta po 5,4-odstotnem povečanju leta 2019 zmanjšal za minus en odstotek.
 
Pomemben vpliv na turistični sektor - Kenija je med najbolj znanimi destinacijami za safarije na svetu. Samo v safari industriji se je število rezervacij zmanjšalo za več kot 80 odstotkov.
 
Kenija v Sloveniji je na rdečem seznamu, kar pomeni, da se za njihove državljane, ki prispejo v Slovenijo v turistične namene zahteva 10 – dnevna karantena ob prihodu.
 

Poslovni bonton

 
Važno je, kaj imaš v glavi, in ne, kako si oblečen

Primerna naj bi bila obleka s kravato ali pa safari obleka, ki naj bi bila enakovredna standardni evropski obleki s kravato… Res pa je, da pri njih najbolje delujeta predvsem preprostost in odkritost, nikakor pa ne nadutost! Pomembno je seveda, da si čist in urejen. Na pomembnejših sestankih pa je vseeno dobro ustvariti čim boljši vtis, na primer s klasično opravo v suknjičih, kravatah ali kostimih in z dobrim avtomobilom, s katerim te na sestanek pripelje osebni šofer, in ne z javnim prevozom. Vsaka kultura ima svoje navade, zato se moraš vsakič drugače obnašati.

Namesto darila raje dobro kosilo

Partnerjem naj se za poslovno darilo  pokloni škatlo cigar, steklenico viskija oziroma konjaka, ženskam pa parfum. Vendar danes poslovna darila niso v navadi, ker se v državi veliko podkupuje. Navadno se gre raje na poslovne večerje ali povabila domov, saj se največ poslov sklene med prijatelji oziroma med ljudmi, ki imajo dobre odnose tudi izven delovnika. Zopet pa je odvisno, s kom se sestaneš. Včasih se namesto na kosilu dogovarjajo kar prek elektronske pošte ali mobilnih telefonov. Poslovneži pridejo navadno sami, če pa imajo še koga s seboj v avtomobilu, ni s tem nič narobe. Če posluješ z Indijci ješ curry, z Angleži greš na mesno štruco, z Afričani pa na pečeno meso ali kuro. Vina so precej draga. Na splošno imajo kosilo opoldne, zraven se lahko pije tudi čaj.

Zamuda? Ni problema!

Čas (s tem tudi prihod na sestanek) je za njih relativen, vse poteka bolj umirjeno, počasi, tudi če se zamudi, a zopet je razlika med posamezniki, nekateri so namreč bolj točni kot drugi. Včasih imajo do časa celo ležeren odnos, saj za njih zamuda pol ure ne predstavlja nobenega problema. Prestavljanje sestankov je zato vedno na dnevnem redu. Nekajkrat na mesec se sesujejo internetne povezave. Prav tako je z statičnim telefonom - ko zapiha veter se potrgajo kabli, ki visijo na palmah. Ker fantje s telekoma nimajo avtomobilov, jih moraš iti iskat skupaj z lestvijo. Tako da se osebnega in poslovnega časa tukaj ne da ločiti, ker so to vedno zgodbe, ki se nikoli ne končajo.

Posel in duhovnost

Med nevihto ne sklepamo poslov. Na vpletenost duhovnosti v posel so različni pogledi, od tega, da kljub močni duhovnosti v Keniji na posel nima tolikšnega vpliva, do tega, da njihovo verovanje ali odnos do duhovnosti vsekakor vplivata na poslovne odločitve in medsebojno komunikacijo, saj nekateri ob določenem vremenu ne sklepajo poslov (na primer med nevihto), ali pa želijo resne stvari dogovoriti ob določeni uri (tik pred sončnim zahodom!), zatorej bi bilo takšne običaje še zelo zanimivo raziskati.

Odnosi med podjetji

Odnos med podjetji pa so takšni kot pri nas; nekatera se med seboj ne marajo, druga odlično sodelujejo. Vse temelji na prijateljskih ali finančnih razlogih.
 

Prvič v Kenijo?


NEKAJ OSNOVNIH BESEDNIH ZVEZ:

Pomembni izrazi v jeziku swahili:

Jambo - pozdravljeni,
Habari? - kako ste
Jambo sana - dobro, hvala
Habari ya abubuhi - dobro jutro
Habari ya mchana - dober dan
Habari ya jioni - dober večer
Usiku Mwema - lahko noč
Karibu - dobrodošli
Samahani - oprostite
Kwa heri - nasvidenje
Asante sana - najlepša hvala
 

Več iz rubrike