Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Panami (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Panamo.
Fotografija: Panama. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Panama. Foto: Shutterstock

Panama ima mešan gospodarski sistem, ki vključuje različne zasebne svobode v kombinaciji s centraliziranim gospodarskim načrtovanjem in vladno regulacijo.

Je majhno odprto gospodarstvo, ki deluje kot regionalno finančno in logistično središče, ki ima koristi od dejavnosti kanala, cone proste trgovine Colon (CFZ) in močnega bančnega sektorja v primerjavi s podobnimi. To je bilo najhitreje rastoče gospodarstvo v Latinski Ameriki v zadnjih desetih letih s šestodstotno povprečno rastjo realnega BDP.

Od leta 2017 je zabeležila skupno izgubo ekonomske svobode za 0,9 točke in ostaja v srednjem razredu 'zmerno svobodnih' držav.

Ocena gospodarske svobode Paname je 65,4, s čimer je njeno gospodarstvo 56. najbolj svobodno v indeksu 2022.

image_alt
Znanstveniki iznašli cepivo proti staranju

Leta 2020 je BDP v Panami padel na -17,9 %, vendar naj bi se v letu 2022 vrnil na 7,5 %. Izziv je zmanjšati neenakosti, ki še posebej prizadenejo ženske, afro-potomce in avtohtono ljudstvo.

Panama je v zadnjem desetletju gospodarsko rast v veliki meri spodbujala s politikami odprtega trga in s podporo prosti trgovini. Poleg tega vlada dejavno spodbuja tuje neposredne naložbe z ohlapno regulacijo in zagotavljanjem enostavnosti poslovanja.

Po globalnih makro modelih in pričakovanjih analitikov naj bi se dolgoročno panamski državni dolg do BDP leta 2022 gibal okoli 50 %.

Dolgoročno se predvideva, da se bo BDP Paname leta 2022 v skladu z našimi ekonometričnimi modeli gibal okoli 68,50 milijarde USD.

Panama City, Panama. Foto: Shutterstock
Panama City, Panama. Foto: Shutterstock

Glavne panamske industrije so gradbeništvo, rafiniranje nafte, pivovarstvo, papir in izdelki iz papirja, oblačila, pohištvo, proizvodnja cementa in drugih gradbenih materialov ter mletje sladkorja.

Gospodarstvo Paname temelji predvsem na storitvenem sektorju, ki predstavlja skoraj 80 % njenega BDP in predstavlja večino tujih prihodkov. Storitve vključujejo Panamski prekop, bančništvo, trgovino, cono proste trgovine Colón, zavarovanje, kontejnerska pristanišča, zdravstvo in turizem.

Vir: data.worldbank.org

Pregled gospodarskih gibanj v Panami

Izvoz v Panami se je januarja zmanjšal na 200908 tisoč PAB s 409714 tisoč PAB decembra 2021. 

Vir: Instituto Nacional de Estadística y Censo - Panamá

V sklopu panamskega izvoza prevladujeta kmetijski in ribiški sektor (60 odstotkov celotnega izvoza). Glavni izvozni izdelki iz Paname prihajajo iz kmetijskega sektorja. Gre predvsem za banane (4,5 %), kozice (84,4 %), ananas (18,9 %), lubenice, gurmanska kava, losos in zlato.

Glavni izvozni partnerji so ZDA (28 %), Kanada, Nizozemska, Švedska in Kostarika. Severnoameriški trg predstavlja 40 odstotkov celotnega izvoza.

image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Uvoz v Panamo se je januarja zmanjšal na 1034975 tisoč PAB s 1284161,70 tisoč PAB v decembru 2021. 

Vir: Instituto Nacional de Estadística y Censo - Panamá

V sklopu panamskega uvoza prevladujejo mineralni izdelki, kapitalska oprema, elektronika in hrana. Glavni uvozni partnerji Paname so ZDA, Kitajska, Mehika, Južna Koreja, Japonska in Kolumbija.

Vir: tradingeconomics.com

Poslovno sodelovanje med Panamo in Slovenijo

Primerjava med gospodarstvi držav je dostopna na POVEZAVI.

Izvoz Slovenije v Panamo je v letu 2020 znašal 9,77 milijona ameriških dolarjev, kažejo podatki o mednarodni trgovini. 

*podatki, zgodovinski grafikon in statistika – nazadnje posodobljeno marca 2022

Slovenija izvaža v Panamo

vrednost

Leto

Farmacevtski izdelki

3,10 milijona dolarjev

2020

Gume

2,64 milijona dolarjev

2020

aluminij

1,78 milijona dolarjev

2020

Igrače, igre, športni rekviziti

1,56 milijona dolarjev

2020

Žita, moka, škrob, mlečni pripravki in izdelki

253,94 tisoč dolarjev

2020

Električna, elektronska oprema

173,76 tisoč dolarjev

2020

Izdelki iz železa ali jekla

160,51 tisoč dolarjev

2020

Vozila razen železnice, tramvaja

28,72 tisoč dolarjev

2020

Uvoz Slovenije iz Paname je v letu 2020 znašal 167.580 ameriških dolarjev, kažejo podatki o mednarodni trgovini. 

*podatki, zgodovinski grafikon in statistika - nazadnje posodobljeno marca 2022

Slovenija Uvoz iz Paname

vrednost

Leto

Užitno sadje, oreščki, lupina citrusov, melone

65,45 tisoč dolarjev

2020

Pijače, žgane pijače in kis

37,36 tisoč dolarjev

2020

obutev, gamaše in podobno,

25,18 tisoč dolarjev

2020

Ribe, raki, mehkužci, vodni nevretenčarji

15,62 tisoč dolarjev

2020

Oblačilni izdelki, pleteni ali kvačkani

10,10 tisoč dolarjev

2020

Drugi tekstilni izdelki, kompleti, nošena oblačila

3,89 tisoč dolarjev

2020

plastike

2,82 tisoč dolarjev

2020

Igrače, igre, športni rekviziti

2,29 tisoč dolarjev

2020

Vir: tradingeconomics.com

Izobraževanje

Panamski izobraževalni sistem je razdeljen na tri stopnje: osnovno, sekundarno in terciarno. Osnovno izobraževanje je predvideno za učence, stare od štiri do 15 let, in je razdeljeno na tri stopnje: predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko. Predšolska vzgoja traja dve leti in je namenjena otrokom, ki so stari štiri in pet let. Pismenost je 90-odstotna.

Izobraževanje je obvezno prvih šest let osnovnega izobraževanja in prva tri leta srednje šole.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Zasebne šole so med nekaterimi najboljšimi šolami v Srednji Ameriki. Nudijo kakovostno izobraževanje in se poslužujejo ameriške metode izobraževanja. Z obsežnimi viri in kakovostnimi učitelji poteka pouk v zasebnih šolah v angleščini. Posledica tega je izobražen dvojezični srednji razred v panamski družbi.

V Panami je vse večje število visokošolskih ustanov, njene javne univerze pa so brezplačne tudi za tuje študente. Velja za eno najboljših destinacij za študij.

Ima skoraj 90 visokošolskih ustanov, vključno z velikimi univerzami in manjšimi šolami.

Delo

V Panami je proces pridobivanja delovnih dovoljenj in posledično dela za tujce zahteven. Obstaja več opcij za vize, vendar so te praviloma rezervirane za rezidente, ki imajo lasten mesečni dohodek iz različnih virov ali če investirajo v Panami.

Najbolj običajen postopek za pridobitev dela v Panami je z ustanovitvijo lastnega podjetja.

Je v Panami enostavno dobiti službo? V Panami primanjkuje kvalificirane delovne sile, vendar je presežna ponudba nekvalificirane delovne sile. Kot pri mnogih stvareh tukaj je lahko iskanje službe v Panami lažje, ko vzpostavite povezave. To je država »koga poznaš«, ko gre za vstop v svet dela.

Panama City, Panama. Foto: Shutterstock
Panama City, Panama. Foto: Shutterstock

Delovna mesta v Panami so tako raznolika kot neskončni ekosistemi države; od mirovnega korpusa do korporativnega bančništva. Najbolj donosna so delovna mesta na področju nepremičnin, bančništva in turizma, medtem ko pripravništvo in delovna mesta na obali ponujajo možnosti za edinstvene kulturne izkušnje in učenja jezikov.

Tujci lahko najdejo delo v Panami v različnih panogah, kot so bančništvo, gradnja, veleposlaništva in druge tuje vladne agencije, prodaja, znanost, tehnologija.

Če želite začeti delati v Panami, boste morali najti delodajalca, ki vas bo pripravljen sponzorirati in urediti vaš delovni vizum. Ker je konkurenca za številna delovna mesta velika, obstajajo omejitve glede deleža tujih delavcev, ki jih lahko najame panamsko podjetje (običajno znaša 10 %).

Zahteva za pridobitev panamskih delovnih vizumov mora vključevati potni list, ki velja vsaj šest mesecev po načrtovanem bivanju v Panami, kopijo informativne strani potnega lista, izpolnjen obrazec za vizum, štiri fotografije potnega lista, pogodbo o zaposlitvi s podjetjem s sedežem v Panami, dokazilo o prenočišču v Panami.

image_alt
Najboljše kulinarične destinacije na svetu

Stroški za pridobitev delovnega dovoljenja se gibljejo od 100 do 600 dolarjev državnih pristojbin plus pravne takse. Ko Ministrstvo za delo in delo prejme vlogo, lahko traja od 1 do 3 mesece, da se odloči, ali bo zahtevo odobrilo ali zavrnilo.

Tujci, ki nameravajo ostati v Panami do 90 dni, lahko pridobijo turistični vizum, vendar ta vizum imetniku ne daje pravice do dela. Za življenje in delo v Panami bodo morali tuji zaposleni pridobiti vizum za priseljevanje in si urediti prebivališče, preden zaprosijo za delovno dovoljenje.

Minimalna plača v Panami se giblje od 1,22 do 2,36 panamskih »balboa« na uro, odvisno od regije in sektorja. Povprečna plača naj bi se dolgoročno gledano v letu 2022 v skladu z našimi ekonometričnimi modeli gibala okoli 1600,00 PAB/mesec.

Več iz rubrike