Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Zelenortskih otokih (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Zelenortske otoke (Cabo Verde).
Fotografija: Laginha beach, Cabo Verde. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Laginha beach, Cabo Verde. Foto: Shutterstock

Država z eno najbolj stabilnih demokratičnih vlad v Afriki. Ponašajo se z najvišjim življenjskim standardom v Zahodni Afriki, prav zaradi stabilnega političnega in gospodarskega sistema. Zaradi tega je zelo varna, gostoljubna in prijazna država za obisk, kar je le eden od razlogov, zakaj je otočje tako priljubljeno med dopustniki.

Charles Darwin je nekoč obiskal Zelenortske otoke.  Krištof Kolumb je leta 1498 obiskal otok Boa Vista in Vasco da Gama otok Santiago leta 1497. Ponavljajoča se lakota in epidemije so imele ključno vlogo pri smrti in izseljevanju lokalnega prebivalstva in posledično je celotno prebivalstvo države močno nihalo, a je država kljub temu uspela ohraniti čudovite glasbenike in okusno kuhinjo, v zadnjem času pa postaja tudi čedalje večji turistični hit.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Peruju (1/5)

Osnovne značilnosti države

Cabo Verde ali Zelenortski otoki, otoki na arhipelagu vulkanskega izvora v Atlantskem oceanu ob severozahodni obali Afrike, se nahaja približno 600 km zahodno od Senegala. Zelenortski otoki delijo morske meje z Gambijo, Gvinejo Bissau, Mavretanijo in Senegalom.

To je država, ki obsega skupino otokov, ki ležijo 620 km od zahodne obale Afrike. Otočje sestavlja deset otokov in pet otočkov - otoki po velikosti so: Santiago, Santo Antão, Boa Vista, Fogo, São Nicolau, Maio, São Vicente, Sal, Brava in Santa Luiza. Skupna velikost teh otokov je nekaj več kot 4000 kvadratnih kilometrov. Njena obala je dolga 965 kilometrov.

Pokrajina poteka od suhih ravnic do visokih aktivnih vulkanov, s pečinami, ki se strmo dvigajo iz oceana. Pico do Fogo  je najvišji vrh Zelenortskih otokov, ki se dviga na 2829 metrov nad morsko gladino. Izhaja iz dna starodavnega kraterja, znanega kot Chã das Caldeiras. Krater je nastal, ko se je okoli 300 kubičnih kilometrov otoka zrušilo in zdrsnilo v morje na vzhodu.

Večina pridelkov sta koruza in fižol. Pridelujejo tudi banane, sladkorni trs, sladki krompir in kasavo. Vendar je treba na otok uvoziti približno 90 % hrane. To je tudi razlog, da je hrana na otočju presenetljivo draga za afriške standarde. Glavne izvožene poljščine so banane in kava. Navedene morske vrste so brzdani delfin, atlantski pegasti delfin, dolgokljuni navadni delfin, modri kit, kit grbavec, kljunasti kit Blainville, navadna pliskavka, barakude, murene in morske želve (5 vrst). Želve se selijo čez Atlantik, da se razmnožujejo od maja do oktobra.

image_alt
Prebivalci katerih držav so najsrečnejši na svetu?

Nacionalni cvet je gerbera marjetica kot simbol ljubezni, lepote, nedolžnosti in pozitivnih čustev. Nacionalno žival pa predstavljajo rjavovratni krokar, zelenortski petelin in sivoglavi vodomec.

Zaradi splošnih razmer na otokih, podobnih suši, na Zelenortskih otokih ni pomembnih rek. Po močnejših padavinah lahko nastane več majhnih začasnih potokov. Obstajajo štirje otoki, ki imajo celoletno tekoče potoke, vendar ti vsebujejo zelo malo vode. Na Zelenortskih otokih ni pomembnih jezer.

Podnebje je sušno. Zelenortski otoki imajo zelo suho tropsko podnebje z nizko količino padavin in veliko sonca skozi vse leto. Imajo zavidljivo podnebje in jih je dobro obiskati kadar koli v letu. Ker ležijo globoko v Atlantiku, ta deluje na klimo zelo blagodejno, saj jih ohlaja, tako, da so temperature čez leto v srednjih in visokih dvajsetih stopinjah.

Temperature se redko, tudi sredi noči, spustijo pod 20 stopinj, kar je prav tako posledica vpliva Atlantika. Najbolj vroč mesec v letu je september s povprečno najvišjo dnevno temperaturo 31 stopinj in povprečno najnižjo temperaturo 25 stopinj. Najboljši čas za obisk Zelenortskih otokov je tako med novembrom in junijem – v tem letnem času lahko kar najbolje izkoristite bele peščene plaže, po katerih so otoki znani.

image_alt
Richard Branson predstavil novo luskuzno križarko

Njegova površina je 4.033 km² in ima 555.988 prebivalcev. Več kot 93 % prebivalstva Zelenortskih otokov je kristjanov, od tega skoraj 80 % rimokatolikov. Največja protestantska denominacija je cerkev Nazarečanov. Tukaj pa je tudi cvetoča protestantska vera (10%), ki ima ima sedež v Praii z založniško dejavnostjo v Fogu. V praksi je katolicizem pogosto obogaten z afriškimi elementi. Ostali (11%) so neopredeljeni.

Uradni jezik portugalščina, zelo razširjena tudi angleščina

Številni tujci iz drugih delov sveta so se naselili tukaj. Največ je bilo Nizozemcev, Francozov, Britancev (Angležev), Arabcev in Judov (iz Libanona in Maroka). Vse to se je absorbiralo v mešano prebivalstvo. Večina prebivalcev ima tako portugalske, kot afriške prednike in se identificirajo kot Kreolci in Mulati.

Santa Maria, Cabo Verde. Foto: Shutterstock
Santa Maria, Cabo Verde. Foto: Shutterstock

Uradni jezik Zelenortskih otokov je portugalščina. Je učni in vladni jezik. Uporablja se tudi v časopisih, televiziji in radiu. Priznani nacionalni jezik je zelenortska kreolščina (temelji na afriških jezikih, vendar z dodatki iz več evropskih jezikov) ki jo govori velika večina prebivalstva.

Poleg že omenjenih jezikov pa govorijo še ​​angleščino, francoščino, nemščino in španščino, čedalje bolj tudi Italijanščino, saj je veliko Italijanov na Zelenortskih otokih odprlo hotele ali restavracije. Angleščina je na Zelenortskih otokih precej razširjena na turističnih mestih, kot so hoteli in muzeji. Razširjenost se je v zadnjih nekaj letih povečala s pritokom tujih angleško govorečih delavcev v državo. Valuta je zelenortski eskudo (CVE) in je 0,0090 evra. Himna se imenuje »Cântico da Liberdade«, domena pa .cv. Klicna številka je +238, številka za nujne primere pa 132 za policijo. Po srednje evropskem časovnem pasu so tri ure za Slovenijo.

Suverena in demokratična republika

Praia je glavno in največje mesto Zelenortskih otokov. Stoji ob južni obali otoka Santiago v zavetrni skupini otokov (Sotavento) in je tudi glavno pristanišče, kjer natovarjajo kmetijske pridelke za izvoz. 

Otočje današnjih Zelenortskih otokov je nastalo pred približno 40–50 milijoni let v eocenski dobi. Pred prihodom Evropejcev so bili Zelenortski otoki nenaseljeni. Odkrili so jih genovški in portugalski pomorščaki okoli leta 1456. Pod portugalskim nadzorom so ostali do leta 1975. Po nekaj letih so postali trgovsko središče za afriške sužnje ter postajališče za oskrbo in pridobivanje premoga za kitolov in čezatlantske ladje. Leta 1876 je bila na otoku ukinjena trgovina s sužnji. Zelenortski otoki so se osamosvojili šele leta 1975.

Zelenortski otoki so suverena, enotna in demokratična republika, ki zagotavlja spoštovanje človekovega dostojanstva in priznava nedotakljivost in neodtujljivost človekovih pravic kot osnove vse človeške skupnosti, miru in pravičnosti. Zelenortsko državno pravo ureja ustava Zelenortskih otokov (1980, popravljena 1992), kakor je bila spremenjena; zakon o državljanstvu in njegove revizije; in različni mednarodni sporazumi, katerih država je podpisnica. Je parlamentarna republika in unitarna država s polpredsedniškim sistemom.

Sodni sistem Zelenortskih otokov temelji na civilnem pravu. Sodišča so organizirana po hierarhiji, kar omogoča učinkovitejši sistem.

Politika Zelenortskih otokov se odvija v okviru polpredsedniške predstavniške demokratične republike, kjer je predsednik vlade Zelenortskih otokov vodja vlade, predsednik Republike Zelenortskih otokov pa je vodja države.

image_alt
Zakaj je Will Smith v resnici udaril Chrisa Rocka?

Država je članica naslednjih mednarodnih organizacij: Skupina Afriške razvojne banke (AfDB), Afriška unija (AU), Skupina afriških, karibskih in pacifiških držav (AKP), Skupnost demokracij (CD), Comunidade dos Países de Língua Portuguesa (CPLP), Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS), Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO), Skupina 77 (G77), Mednarodna banka za obnovo in razvoj (IBRD), Mednarodna organizacija civilnega letalstva (ICAO), Mednarodno kazensko sodišče (ICCt), Mednarodna organizacija kriminalistične policije (Interpol), IMF, STO, ITSO, IPU, ITUC, ZN, NAM, UNESCO, UPU, WHO in mnogih drugih.

Več iz rubrike