Zakaj je Will Smith v resnici udaril Chrisa Rocka?

Travma ustvarja čustva, in če ta ostanejo nepredelana, se zataknejo v našem telesu in umu kot energija, ki vpliva na naše življenje.
Fotografija: Will smith dogodek obžaluje. Foto: Robyn Beck/AFP
Odpri galerijo
Will smith dogodek obžaluje. Foto: Robyn Beck/AFP

Gledalci letošnje 94. podelitve oskarjev so bili priča šokantnemu izbruhu Willa Smitha, ki je divje udaril komika Chrisa Rocka. Slednji je ravno oznanjal dobitnika prestižne nagrade za najboljši celovečerni dokumentarec, vmes pa se je pošalil z več igralci v občinstvu, med drugim tudi z ženo Smitha, Jado Pinkett Smith. Šale voditelja se igralcu niso zdele smešne, zato ga je napadel.

image_alt
Razkošni dvonadstropni avtodom Willa Smitha

Izbruhu botrovale travme iz otroštva

Kasneje je ob prejemu oskarja za najboljšega igralca svoje dejanje obžaloval in se Akademiji opravičil. Številni so se po dogodku spraševali, ali je bil dogodek resničen ali le dobro zaigran.

»Nasilje v vseh oblikah je strupeno in uničujoče. Moje vedenje na sinočnji podelitvi oskarjev je bilo nesprejemljivo in neopravičljivo,« je v opravičilu napisal Smith in dodal, da kljub temu da je komik, mu šale na račun njegove žene niso všeč, navaja Mirror.

Po navedbah nekaterih tujih medijev Smithovi prijatelji verjamejo, da je bil izbruh posledica travm iz otroštva. Temnopolti igralec naj bi bil kot otrok večkrat priča družinskemu nasilju, kar je zagotovo pustilo čustvene rane.

Burni odzivi na določene dogodke kot posledica travm niso redkost. Travma ustvarja čustva, in če ta ostanejo nepredelana, se zataknejo v našem telesu in umu kot energija, ki vpliva na naše življenje, razlagajo strokovnjaki.

Travme iz otroštva lahko pustijo velike posledice. Foto: Shutterstock
Travme iz otroštva lahko pustijo velike posledice. Foto: Shutterstock

Travme se lahko ozdravijo, vendar je proces dolgotrajen, zahteva pa veliko doslednosti. V nadaljevanju navajamo nekaj vaj, s katerimi si po mnenju zakonske in družinske terapevtke Andree Brandt lahko pomagate pri celjenju čustvenih ran iz otroštva.

Ozemljitev

Za boljše delovanje procesa morate poiskati miren kotiček brez motenj. Udobno se usedite z zaprtimi očmi in večkrat globoko vdihnite, tako da se zavedate svojega telesa. Predstavljajte si tok energije, ki teče iz vaše trtice do središča zemlje. Ko začutite, da ste popolnoma osredotočeni na telo, lahko preklopite na drugi korak.

Spomini

Pomislite na situacijo, ki vas je nedavno zelo razburila. Dobro razmislite, kaj se je takrat zgodilo in si predstavljajte, da spet doživljate isti dogodek. Ko se začnejo zbujati čustva, pojdite na tretji korak.

Čustva

Nadaljujte z globokim dihanjem in uživajte v mirni sprostitvi. Nato v mislih »preglejte« svoje občutke, ob tem pa opazujte vsak fizični odziv – mravljinčenje, stiskanje, pekoč občutek itd. Vsak od teh občutkov je del informacije, ki vam bo pomagala razumeti preteklo izkušnjo, pojasnjuje Brandtova. Ko raziščete te občutke, ste pripravljeni na naslednji korak.

image_alt
Roman Abramovič: od revne sirote do sankcioniranega oligarha

Čustvo poimenujte

Četrti korak veleva, da vsak občutek povežete s čustvom, vendar morate znati prepoznati razlike med občasno podobnimi čustvi.

Vsa čustva sprejmite

Kot del zrelega pristopa k zdravljenju travme je treba sprejeti vse, kar čutimo. Ne glede na trenutno počutje vzljubite vse občutke, še posebej tiste težje.

Začutite in doživite

V šestem koraku se prepustite svojim občutkom in dovolite, da se pretakajo po telesu. Ne poskušajte jih spremeniti ali skriti, samo opazujte jih. Vsako nelagodje pozdravite in se zavedajte, da je del procesa. Pustite svojemu telesu, da se odziva po svoje. Za popolno obdelavo čustev je ključno izražanje na produktiven način – kričite, udarjajte, cepetajte, kar koli želo vaše telo.

Prejmite sporočilo

Ali so trenutni občutki povezani z eno ali več izkušnjami iz preteklosti? Vam dajo vpogled v začetek travme? Kaj vam želi občutek povedati? Če imate težave pri sprejemanju sporočil, si pišite dnevnik o tem, kaj vam vsak občutek pomeni.

Delite občutke

Strokovnjakinja svetuje, da svoje občutke delite z bližnjimi, vendar le, če ste ob tem sproščeni. Pogovor ali pisanje o svojih izkušnjah in čustvih je namreč zelo pomemben del zdravljenja.

image_alt
Izgorelost zaradi skrbi

Pustite slabi energiji, da odide

V zadnjem koraku vizualizirajte energijo, kako zapušča vaše telo, izvedite ritual fizičnega sproščanja, zažgite pismo, ki ste ga napisali osebi, ki vas je prizadela, ali pa se znebite predmetov, ki vas spominjajo nanjo.

Celoten proces lahko vzbudi neprijeten občutek, vseeno pa lahko zelo koristi, na koncu obljublja Brandtova.

Več iz rubrike