Izgorelost zaradi skrbi

Izgorelost zaradi skrbi se pojavi, ko ste izčrpani in preplavljeni s skrbmi, a hkrati ne morete nehati skrbeti in se ne morete sprostiti.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Ali ste vedeli, da v zadnjem obdobju prihaja do izgorelosti zaradi skrbi? Izgorelost zaradi skrbi se pojavi, ko ste izčrpani in preplavljeni s skrbmi, a hkrati ne morete nehati skrbeti in se ne morete sprostiti. Gre za podobno izkušnjo kot takrat, ko ste preutrujeni, da bi lahko zaspali.

image_alt
Čuječnost na delovnem mestu

Seveda ni presenetljivo, da se izgorelost zaradi skrbi pojavlja prav v sedanjem obdobju. Dve leti t.i. korona obdobja in ukrepov, ki so delovali kot psihološka vojna in boj proti nevidnemu sovražniku, posledično tudi naraščajoča polarizacija ljudi, porast nasilja, politični pretresi, sedaj pa je v ospredju vojna. Poleg tega še osebne skrbi, s katerimi se vsakodnevno ukvarjamo v zvezi s službo, šolo naših otrok, odnosi, družino, zdravjem – seznam se kar nadaljuje. Posledica tega je svetovna kriza duševnega zdravja. Porast izgorelosti zaradi skrbi je dober pokazatelj tega, da izgorevamo zaradi lastnih skrbi, tesnob in strahov.

Znaki izgorelosti zaradi skrbi

  • Kronična utrujenost: Pri kronični utrujenosti se zdi, kot da ni motivacije. Postanete izčrpani, telo se počuti fizično šibko. Ko se to nadaljuje, se začnete počutiti fizično, čustveno in psihično izčrpane in izsušene;
  • Anksioznost: Pojavijo se močni občutki zaskrbljenosti, napetosti, živčnost, frustracija, močan strah. Dlje ko traja izgorelost zaradi skrbi, bolj intenzivni postajajo ti občutki;
  • Občutek cinizma ali odmaknjenosti: Izgorelost zaradi skrbi lahko povzroči tudi, da postanete cinični, da se želite izolirati od družine/prijateljev ali pa se umaknete v pretirano delo.
  • Pogosto se pojavijo tudi težave z nespečnostjo.

image_alt
Izboljšanje kakovosti spanja s treningom čuječnosti

Občutek obupa in nemoči

Telo preneha skrbeti za morebitno nevarnost, saj zazna, da glede nje ne more več ničesar storiti, kar je analogno naučeni nemoči, ko preprosto čustveno obupate in ne čutite več nobene možnosti, da bi lahko vplivali na situacijo.

Zataknjenost v »kaj če«

Eden glavnih razlogov za izgorelost zaradi skrbi je poskus našega uma, da pridobi kontrolo nad negotovostjo. Človeški um ne mara stanja negotovosti in se bo pogosto zelo trudil, da bi jo zmanjšal in pridobil občutek nadzora in kontrole. Ti poskusi, da bi pridobili kontrolo nad negotovostjo, pogosto vključujejo stalen tok scenarijev »kaj če«, ki jih vedno znova igramo v mislih in poskušamo najti rešitve za vse možne najslabše scenarije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kako premagati izgorelost zaradi skrbi?

Če se spopadate z izgorelostjo zaradi skrbi, lahko uporabite nekaj strategij, ki vam bodo pri tem pomagale.

Pomembno pri izgorelosti zaradi skrbi je, da jo že v zgodnji fazi ozavestimo. S tem in določenimi ukrepi za odpravo se je mogoče izogniti še hujšim simptomom.

Nekaj namigov, kaj lahko že zdaj storite za obvladovanje izgorelosti zaradi skrbi:

  • Ločite, kaj je in kaj ni pod vašim nadzorom, in se osredotočite na tisto, kar lahko nadzirate.

Vprašajte se, nad čim imate dejansko kontrolo v tej situaciji. Nato se osredotočite na aktivnosti, ki so pod vašo kontrolo – morda pokličete prijatelja za podporo, ponudite vi podporo nekomu drugemu, naredite krajšo čuječo meditacijo z osredotočenostjo na dih ali na primer meditacijo ljubeče prijaznosti ali prakso hvaležnosti ali katero drugo aktivnost, ki poveča vaš občutek smisla in namena. Na vprašanja »Kaj če?« si lahko na primer odgovorite z »Ne vem.«, da spomnite svoj um, naj se odvrne od neproduktivnega razmišljanja in preide na smiselno aktivnost, ki je pod vašim nadzorom.

Začnite s prakso čuječnosti in MBSR tehnikami; za začetek s tistimi, ki vključujejo nežno čuječe gibanje ali na primer meditacijo v hoji. Zelo je koristna tudi sedeča meditacija. Čisto na samem začetku pa lahko morda še bolj pomaga telesu nežno čuječe gibanje, da se varno premaknete iz zataknjenosti v skrbeh.

image_alt
Pozitivni učinki meditacije in prakticiranja čuječnosti

  • Vlagajte v negujoče odnose.

Občutek varnosti v povezavi z drugimi ljudmi (ali hišnimi ljubljenčki) pomaga telesu, da se sprosti. Ko se telo sprosti, se lahko nežno sprosti tudi napetost, ki je nastala s kronično stresno aktivacijo.

Poskrbite zase. Ko poskrbimo zase, se lahko spremenijo tudi naše razpoloženje, misli, občutki in celo pogled na situacijo. Načini, kako lahko poskrbite zase, so odvisni od osebe do osebe. Lahko so to povsem preproste dnevne aktivnosti, kot so spanje, meditacija, telesna vadba, glasba ali topla kopel, masaža ali prost dan (oz. dopust), če je to mogoče. Čuječ sprehod v naravi je na primer odličen način za pomiritev lastnega živčnega sistema in spodbuditev endorfinov za dobro počutje.

  • Bodite prijazni in sočutni do sebe.

Ker velik del razlogov za našo skrb ni pod našim nadzorom in v zvezi z njimi ne moremo veliko narediti. Včasih je edina izbira, ki jo imamo, ta, da se odzovemo s sočutjem in ljubečo prijaznostjo. Namesto da bi zapravljali energijo, da bi poskušali nadzorovati ali prenehati skrbeti in se nato še »bičali«, ker tega ne zmoremo, si dovolite, da se lotite prakse sočutja do sebe.

Poiščite podporo in pomoč. Tudi pogovor z usposobljenim svetovalcem ali terapevtom je lahko zelo koristen, če se spopadate z izgorelostjo zaradi skrbi.

image_alt
Praktične metode in tehnike razvijanja samosočutja

Več iz rubrike