Roman Abramovič: od revne sirote do sankcioniranega oligarha

Kakšen je bil vzpon enega najbolj vidnih ruskih milijarderjev Romana Abramoviča?
Fotografija: Roman Abramovič je bil kot otrok reven. Foto: Lefteris Pitarakis/AP
Odpri galerijo
Roman Abramovič je bil kot otrok reven. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Roman Abramovič je podjetnik in eden najbogatejših ljudi na svetu, ki je postal slaven z nakupom nogometnega kluba Chelsea leta 2003.

Abramovič se je rodil leta 1966 v Saratovu na jugozahodu Rusije. Ko je pri treh letih postal sirota, so ga vzgajali sorodniki, pri 16 letih pa se je že osamosvojil.

image_alt
Kam beži ruska elita?

Prvo bogastvo prinesla prirejena dražba

Po krajšem času v vojski je študiral za inženirja in najprej delal kot mehanik. Kasneje je stopil v svet podjetništva in prevzel vodenje podjetja, ki je prodajalo plastične igrače. Nova pravila po razpadu Sovjetske zveze so takrat 20 letnemu Abramoviču omogočila številne priložnosti za velik zaslužek.

Leta 1995 je na ponarejeni dražbi ruske vlade za 250 milijonov dolarjev kupil naftno družbo Sibneft, deset let kasneje pa jo je nazaj prodal vladi za 13 milijard dolarjev. Posel mu je prinesel veliko bogastvo, kasneje pa tudi tožbo. Abramoviču so takrat očitali, da je bil posel sklenjen s pomočjo korupcije, kar je po navedbah spletnega portala BBC leta 2012 tudi priznal.

Eclipse, ena izmed Abramovičevih jaht. Foto: YORUK ISIK/REUTERS
Eclipse, ena izmed Abramovičevih jaht. Foto: YORUK ISIK/REUTERS

Kasneje je dodatno bogastvo pridobil z nakupi podjetij v industriji aluminija, ob tem pa se je okrepil tudi njegov družbeni status. Milijarde, ki jih je zaslužil s privatizacijami ruskih podjetij, so mu omogočile razkošen življenjski slog: megajahte, razkošne dvorce, zasebna letala in hitre avtomobile.

image_alt
Sledilnik skritega premoženja ruskih oligarhov

Tesno povezavo s Putinom zanika

Najbolj javno znan je 29 odstotni delež v industrijskem konglomeratu Evraz, z jeklarskimi obrati v Rusiji, Kanadi in ZDA. Ravno slednji naj bi bil glavni razlog za sankcioniranje Abramoviča, saj naj bi po navedbah nekaterih medijev s prodajo jekla ukrajinski vojski, posredno sodeloval v vojni. Podjetje je imelo leta 2021 14 milijard dolarjev prihodkov, trgovanje z njegovimi delnicami pa je bilo po sankcioniranju Abramoviča, zaustavljeno.

Poleg sumljivih poslov Abramoviču očitajo tudi tesno sodelovanje z aktualnim ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Zvestobo naj bi mu namreč izkazoval že dobrih 20 let, vse od začetka Putinovega vladanja.

Oligarh je domnevno tesno sodelovanje s Putinom vedno zanikal, lani pa je celo tožil založbo HarperCollins zaradi klevetanja. V knjigi Putinovi ljudje avtorica trdi, da mu je ruski predsednik naročil nakup nogometnega kluba Chelsea.

Abramovič, katerega neto vrednost Forbes trenutno ocenjuje na 8,4 milijarde dolarjev, je postal slaven ravno z nakupom prej omenjenega kluba, ki ga zdaj namerava prodati. Za prodajo aktualnih evropskih prvakov se je odločil teden dni pred uvedbo sankcij, še navaja BBC.

image_alt
Christiano Ronaldo porabil milijone za svojo unikatno uro Bugatti

Več iz rubrike