Sledilnik skritega premoženja ruskih oligarhov

Seznam vključuje štiri najbogatejše oligarhe, vodje državnih podjetij, vodje vohunskih agencij, ministre, politične svetovalce in regionalne guvernerje.
Fotografija: Foto: James O'Brien/OCCRP
Odpri galerijo
Foto: James O'Brien/OCCRP

Mednarodna mreža OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) je v sodelovanju z novinarji iz 25 medijev sprožila projekt, v sklopu katerega zbirajo podatke o premoženju najvplivnejših ruskih oligarhov.

Sledilnik ruskega premoženja (Russian Asset tracker) je najobsežnejša zbirka javnih podatkov premoženja v tujini v povezavi z ljudmi, ki tesno sodelujejo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

image_alt
Kam beži ruska elita?

Kaj skrivajo posamezniki na seznamu protikorupcijske fundacije?

Kot poroča The Guardian, je bil projekt zasnovan že februarja, ko so se oborožene sile Ruske federacije zgrinjale blizu meje z Ukrajino. Začetne raziskave vključujejo pregled premoženja 35 oligarhov, politikov in državnih uradnikov s seznama protikorupcijske fundacije, ki jo vodi ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni. Po mnenju fundacije gre za ljudi, ki aktivno sodelujejo v korupciji.

Seznam vključuje štiri najbogatejše oligarhe, vodje državnih podjetij, vodje vohunskih agencij, ministre, politične svetovalce in regionalne guvernerje. 

Najbolj udarno ime na seznamu je Roman Abramovič. Foto: Andrew Winning/Reuters
Najbolj udarno ime na seznamu je Roman Abramovič. Foto: Andrew Winning/Reuters

Najbolj udarno ime na seznamu je Roman Abramovič, mednarodno najbolj znan kot lastnik nogometnega kluba Chelsea, sicer nekdanji politik, uspešen podjetnik in eden najbogatejših Rusov. Preden je bil v sredini meseca marca sankcioniran, je bila njegova neto vrednost ocenjena na 12,3 milijarde evrov.

V preiskavi so novinarji Sledilnika ruskega premoženja med drugim v Abramovičevi lasti izsledili ciprski skrbniški sklad, več vil na Azurni obali, stanovanj v Londonu in Parizu, kar prej ni bilo javno znano.

Poleg Abramoviča so na seznamu tudi jeklarski in telekomunikacijski mogotec Ališer Osmanov, oligarh Nikolaj Torkarev, politik Igor Sečin in drugi vplivneži. Seznam se bo v prihodnjih tednih širil, do več informacij o premoženju 35-erice Navalnega in njihovih družinskih članov pa lahko dostopate na tej povezavi.

image_alt
Abramovičevo superjahto blokirali mladi Ukrajinci

Pod drobnogledom tudi družinski člani in sodelavci

Novinarji so preučili lastništvo 145 nepremičnin, jaht, zasebnih letal in deležev v podjetjih ruskih vplivnežev. Imetje, ki v nekaterih primerih prej ni bilo javno znano, je vredno več kot 17 milijard dolarjev (15,47 milijarde evrov). Med drugim je bilo ugotovljeno, da je sedem jaht, 11 zasebnih letal in helikopterjev v skupni vrednosti dveh milijard dolarjev povezanih s samo šestimi posamezniki, navaja The Guardian.

Ameriško ministrstvo za finance je prejšnji mesec poudarilo, da je v nekaterih primerih lastništvo nejasno, saj so sankcionirani oligarhi prenašali premoženje na družinske člane in tako poskušali prikriti svoje bogastvo.

Novinarji so zato pod drobnogled vzeli tudi sorodnike in sodelavce, pri iskanju imetja pa so si pomagali z javno dostopnimi poslovnimi in nepremičninskimi registri in podatki iz preteklih novinarskih preiskav.  

Novinarji slovenskega preiskovalno-novinarskega spletnega medija Oštro, ki so tudi vključeni v obsežno preiskavo, za zdaj še niso odkrili premoženja 35–erice Navalnega ali njihovih ožjih družinskih članov v Sloveniji. Kot so zapisali na njihovi spletni strani, pa podatke o sankcioniranih posameznikih še zbirajo.  

image_alt
Kitajska potiho otežuje življenje Rusiji

Več iz rubrike