Zakaj se ljubezen zdi čarobna?

V dobi znanosti mnogi ljudje vidijo ljubezen kot iluzijo, toda ljubezen ostaja skrivnostna uganka v težnji človeštva k racionalnosti.
Fotografija: Ljubezen ni le to kar beremo v knjigah in vidimo v filmih ter resničnostnih šovih. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Ljubezen ni le to kar beremo v knjigah in vidimo v filmih ter resničnostnih šovih. Foto: Getty Images

Ljudje so navajeni, da je romantična ljubezen predstavljena tako, kot je v resničnostnem šovu »The Bachelor« ali slovenskem resničnostnem šovu Sanjski moški. Kot sila, ki je kozmično povezana z usodo posameznika. To zamisel, je doživel že marsikdo, ki je bil zaljubljen in je čutil, da je usojen z nekom drugim.

image_alt
Raziskava: Temna stran vpliva družbenih medijev

Raziskave kažejo, da so čarobne predstave o usojeni ljubezni in sorodnih dušah zelo pogoste in globoko občutene. Raziskovalci, ki jih zanima, zakaj človeška bitja razmišljajo, čutijo in se obnašajo tako, kot se, so postavili vprašanje: Zakaj se ljubezen zdi čarobna? Upajo, da bi odgovor na to vprašanje lahko ponudil vpogled v težave, ki že dolgo pestijo zaljubljene ljudi, poroča spletni portal The Conversation.

Kaj je ljubezen?

Daleč od izuma pesnikov ali televizijskih producentov resničnostnih oddaj, je romantična ljubezen del človeške narave že več tisoč let. Ljubezenska pisma, napisana pred 4000 leti v Mezopotamiji, so neverjetno podobna tistim, ki so napisana danes. Čeprav se kulture razlikujejo v svojih zgodbah in pričakovanjih o romantični ljubezni, se zdi, da je pojav praktično univerzalen. Poleg tega raziskave kažejo, da so čarobne predstave o usojeni ljubezni in sorodnih dušah zelo pogoste.

Toda zakaj je ljubezen del človeškega uma? Raziskava raziskuje to vprašanje skozi pogled evolucijske psihologije.

Evolucijska psihologija je osredotočena na idejo, da ljudje razmišljajo in delujejo tako, kot počnejo danes, ker so podobno že več sto tisoč let nazaj razmišljali in delovali naši predniki. Na tak način je bila tudi večja verjetnost, da bodo preživeli in se razmnoževali. Skozi ta proces se je človeški um razvil tako, da daje prednost stvarem, ki prispevajo k preživetju in razmnoževanju, kot so visoko hranljiva živila in potencialni partnerji, ki bodo verjetno vzgojili zdrave potomce.

Raziskave kažejo, da so čarobne predstave o usojeni ljubezni in sorodnih dušah zelo pogoste. Foto: Getty Images
Raziskave kažejo, da so čarobne predstave o usojeni ljubezni in sorodnih dušah zelo pogoste. Foto: Getty Images

Kako je torej lahko vrtoglavi občutek zaljubljenosti in nelogično prepričanje, da je razmerju »usojeno«, našim prednikom pomagala preživeti ali se razmnoževati? Ena izmed razlag do prastarega namena ljubezni, se skriva v zgodbi najemna pogodba za stanovanje.

Ljubezen je kot podpis najemne pogodbe

Zakaj ljudje pristajajo na dolgoletne najeme stanovanj? Navsezadnje bi lahko najemnik kmalu našel boljše stanovanje in najemodajalec boljšega najemnika.

image_alt
Instagramu ni uspel velik met. Novost je ustavil klan Kardashian

Odgovor je, da je iskanje popolnega stanovanja ali najemnika tako nadležen in drag proces, da je bolje, da se obe strani dolgoročno zavežeta k nepopolnemu, a zadostnemu najemu. Podpisana najemna pogodba zagotavlja ključno vez, saj preprečuje, da bi padli v skušnjavo in našli kaj drugega.

Ljudje se soočajo s skoraj enakim problemom predanosti, ko gre za izbiro partnerjev. Ljudje smo se verjetno razvili tako, da smo prednost dajali monogamnim odnosom, ki trajajo vsaj dovolj dolgo, da pride tudi do potomcev.

Ljubezen se sploh na začetku zdi čarobna. Foto: Getty Images
Ljubezen se sploh na začetku zdi čarobna. Foto: Getty Images

Da bi rešili težavo s predanostjo in izbiro, je na splošno bolje, da ne lovimo neskončno popolnosti, ampak se namesto tega zavežemo dovolj dobremu partnerju. Tako je evolucija morda ustvarila ljubezen kot biološko najemno pogodbo, ki hkrati rešuje problem zavezanosti in zagotavlja nagrado za to rešitev - morebitne potomce.

Ljubezen in predanost

Čeprav se je ljubezen morda razvila predvsem zato, ker podpira spolno razmnoževanje, je ljubezen seveda še vedno velik del življenja za istospolno usmerjene in aseksualne ter druge ljudi, ki se spolno ne razmnožujejo.

Ko greste skozi dih jemajočo fazo zaljubljenosti v partnerja, vam ljubezen pomaga zagotoviti predanost na več načinov. Prvič, zaradi tega so drugi potencialni partnerji videti nepomembni, ker že imate svoj »dober ulov«.

Drugič, ljubezen lahko povzroča ljubosumje, prilagoditev »čuvanja partnerja«, ki motivira budnost in obrambo do tistih, ki bi lahko ogrozili odnos. Čeprav je ljubosumje breme s skrajnimi grozljivimi posledicami, evolucijski psihologi trdijo, da bi lahko pomagalo preprečiti nezvestobo in poskuse drugih, da prevzamejo partnerja.

In konec koncev lahko romantične zgodbe o »usodni« ljubezni, ki jih ljudje pripovedujejo o ljubezni, povečajo njihovo zaupanje v vrednost obstoja odnosa.

image_alt
Zakaj lažemo?

Več iz rubrike