Zagonsko podjetje iz Arizone pridobiva vodo iz zraka

V našem ozračju je več sladke vode kot v vseh rekah na planetu skupaj.
Fotografija: Hidropaneli podjetja SOURCE Global. Foto: SOURCE Global
Odpri galerijo
Hidropaneli podjetja SOURCE Global. Foto: SOURCE Global

Suša pustoši po številnih delih sveta in je vedno bolj pogost pojav, zaradi česar voda postaja vedno bolj dragocena. Vendar pa vode ni moč najti le v rekah in jezerih, ogromno jo je tudi v zraku, ki ga vdihavamo. Po nekaterih podatkih naj bi bilo v zraku celo več sladke vode kot v vseh rekah skupaj. Ameriško zagonsko podjetje je iznašlo nov način, kako pridobiti vso to vodo iz ozračja, tudi na sušnih območjih.

Hidropaneli

Tehnološko zagonsko podjetje iz Arizone je iznašlo način, kako pridobivati pitno vodo iz ozračja. Podjetje se imenuje SOURCE Global, njegovi revolucionarni izdelki pa so t. i. 'hidropaneli', ki delujejo tudi na območjih, kot so Savdska Arabija, Zahodna Avstralija in rezervat Warm Springs na sušnem območju ZDA.

image_alt
Inovativna svetilka, ki sveti 45 dni s pol litra slane vode

Ti paneli, veliki 1,2 krat 2,4 metra, čez dan brenčijo, ponoči pa se izklopijo. Postavljeni so na betonske opeke in niso priključeni na nobeno omrežje. Vsak od njih tehta približno 150 kilogramov, vendar postane težji, ko se počasi polni z vodo, ki jo absorbira iz okoliškega ozračja.

Hidropaneli podjetja SOURCE Global. Foto: Business Wire
Hidropaneli podjetja SOURCE Global. Foto: Business Wire
Naprava deluje tako, da vrsta ventilatorjev vpihuje zrak v vsak hidropanel, kjer se ta pretaka skozi higroskopsko mrežo, ki ločuje vodo od kisika. Higroskopnost je sicer zmožnost snovi vezati vodo nase. Ista sončna svetloba, ki poganja ventilatorje, zagotavlja tudi toploto, ki spodbuja kondenzacijo, zaradi česar se voda zbira v notranjem rezervoarju.

Po ustvarjanju čiste, destilirane vode hidropanel črpa vodo v cevi. Da voda postane 'običajna' oziroma pitna, gre skozi paket z mineralnim profilom. Voda kroži v notranjosti hidropanela, da ostane čista, dokler nekdo ne izprazni cevi.

Do 50 litrov pitne vode na dan

Hidropaneli delujejo izven omrežja in so samostojni. Podobni so sončnim kolektorjem, saj sončna energija poganja njihovo notranjo elektroniko. Vsak hidropanel je zmožen proizvesti približno 50 litrov vode na dan, odvisno od podnebnih razmer.

image_alt
Nova strešna kritina iz papirja nadomešča klimo

»To je tehnologija, razvita sredi Sonorske puščave, kjer je relativna vlažnost pod 10 odstotkov v večjem delu leta in kjer razvlaževalniki ne delujejo,« pravi Colin Goddard, višji direktor podjetja SOURCE Global. Pojasnjuje, da imajo edinstveno možnost, da lahko v teh krajih pridobivajo vodo.

Podjetje SOURCE Global pravi, da je njegovo poslanstvo zagotoviti pitno vodo v skupnostih, kjer je sicer ta težko dostopna, navajajo ameriški mediji. SOURCE Global pa ni edino podjetje, ki je razvilo napravo za pridobivanje pitne vode iz zraka. AcquaTap podjetja Exaeris, ki je debitiral na sejmu CES 2021, ima podobno funkcijo, vendar je zasnovan kot prenosni pripomoček za rekreativne uporabnike.

Poleg tega smo lani že pisali o švicarskih raziskovalcih, ki jim je uspelo razviti tehnologijo za pridobivanje vode iz zraka 24 ur na dan. Raziskovalci so tehnologijo razvili predvsem za države, v katerih je prisotno pomanjkanje vode, ter zlasti za države v razvoju in države v vzponu. Zdaj imajo po njihovih besedah drugi znanstveniki priložnost, da to tehnologijo še naprej razvijajo. Več si lahko preberete na spodnji povezavi.

image_alt
Dosežek: Pridobivanje vode iz zraka brez energije in 24 ur na dan

Več iz rubrike