Nova strešna kritina iz papirja nadomešča klimo

V vročih poletnih dneh je pravo olajšanje stopiti v prostor ohlajen s klimo, vendar nam ob plačevanju položnic lahko spet postane vroče.
Fotografija: Foto: Shutterstock 
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock 

Na ameriški univerzi so raziskovalci razvili popolnoma nov material, ki odbija sončno toploto in odvaja toploto iz notranjih prostorov, poleg tega pa je prijazen do okolja in vaše denarnice.
 

Material bi lahko uporabili za prekrivanje streh

 
Profesor strojništva na univerzi v Bostonu, Yi Zheng, je ustvaril obnovljiv material, ki lahko ohladi stavbe in druge objekte brez uporabe prezračevalnih sistemov, poroča Northeastern University News. Zheng predvideva uporabo materiala za prekrivanje streh na hišah, skladiščih, poslovnih stavbah ali drugih objektih. Prav tako naj bi ga lahko uporabili v kombinaciji z drugimi materiali, ki so potrebni za gradnjo.
image_alt
Namestitev Tesline solarne strehe po novem lažja, a dražja

Material je poimenoval »hladilni papir«, deloval pa naj bi na dva načina. Premazan je s svetlimi barvami, ki odbijajo tople sončne žarke stran od stavbe, prav tako pa odvaja toploto iz notranjih prostorov, pojasnjuje Zheng. Toplote namreč ne proizvaja samo sonce, vendar tudi razne elektronske naprave, kuhanje in naša telesa.
 

Papir, ki ne prepušča vode

 
Profesor strojništva sicer poučuje nanomateriale, toda hladilni papir je dejansko ustvarjen iz papirja. Ob pogledu na zvrhan koš zmečkanega papirja naj bi se odločil, da ga bo poskusil reciklirati v nekaj uporabnega. S pomočjo kuhinjskega mešalnika naj bi naredil kašo iz papirja in materiala, ki ga uporabljajo pri izdelavi teflona. Kašo je nato oblikoval v material, ki odbija vodo in zaradi porozne mikrostrukture naravnih vlaken absorbira toploto iz prostora, navaja Northeastern University News.
 
Yi Zheng (desno). Foto: Ruby Wallau/Northeastern University
Yi Zheng (desno). Foto: Ruby Wallau/Northeastern University

Skupaj s kolegi naj bi ugotovili, da lahko hladilni papir zmanjša temperaturo sobe celo do šest stopinj Celzija. Za izdelavo naj bi izbral materiale, ki naj bi omogočali cenejšo proizvodnjo in pot do potencialnih kupcev te nove tehnologije. Ameriška Državna znanstvena fundacija je Zhenga nagradila z NSF CAREER nagrado v višini 500.000 dolarjev za raziskave in dosežke na tem področju.

Okolju prijazen material


Hladilni papir je okolju prijazen, saj je narejen iz odpadnega pisarniškega papirja, poleg tega pa ga lahko ponovno recikliramo, pojasnjuje Zheng. Material je lahko v uporabi, izpostavljen vremenskim razmeram in različnim temperaturam, nato spremenjen nazaj v kašo in po ponovnem oblikovanju v končni izdelek, naj bi ohranil vse prvotne lastnosti. »Bil sem presenečen, ko sem dobil enake rezultate. Menili smo, da bo morda 10 ali 20 odstotkov izgube, toda ne,« pravi Zheng.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Z njegovim izumom naj bi si torej lahko znižali stroške elektrike, saj naj ne bi več potrebovali raznih prezračevalnih sistemov. Poleg tega pa si Zheng prizadeva, da bi njegove raziskave pomagale v boju proti podnebnim spremembam. Njegov glavni cilj naj bi bil znižati globalno segrevanje in zmanjšati porabo materialov, ki k temu prispevajo. Zheng naj bi nov material zasnoval tako, da naj bi bil cenovno ugoden za proizvajalce in tudi za kupce, poleg tega pa naj bi zmanjšal porabo elektrike in bil okolju prijazen na več nivojih.
image_alt
Koliko energije je zmožen proizvesti največji solarni park na svetu?

Več iz rubrike