Delo na daljavo iz sanjskih destinacij ni večno legalno

Workation: ko delo vzamete s seboj na dopust, a je treba poskrbeti za legalnost daljšega bivanja. Toda, kako?
Fotografija: Delo na daljavo med dopustom. A če traja dlje, se nujno pozanimajte o legalnosti bivanja. Koliko časa ste lahko brez vizuma? Foto: Stockphoto
Odpri galerijo
Delo na daljavo med dopustom. A če traja dlje, se nujno pozanimajte o legalnosti bivanja. Koliko časa ste lahko brez vizuma? Foto: Stockphoto

Delo na daljavo je za mnoge postalo nova resničnost. V luči novega trenda so vse bolj popularne dolge počitnice, na katere posameznik vzame s seboj tudi delo. Delovni dopust oziroma 'workation' prinaša številne prednosti, med drugim večjo prilagodljivost glede lokacije pisarne.

image_alt
Si delavci na daljavo zaslužijo enako plačilo kot tisti v pisarnah?

Posebni paketi s številnimi ugodnostmi

Kot navaja Bloomberg, gre za novo vrsto zaposlenih, ki v tujini živijo in delajo dlje kot na običajnih počitnicah, brez urejenega stalnega bivališča. Za razliko od digitalnih nomadov, ki v tujini preživijo več let, se poslovno-počitniški turisti običajno v tujini zadržijo tedne ali mesece.

Prednost dela na daljavo je fleksibilnost pri izbiri lokacije. Foto: Getty Images
Prednost dela na daljavo je fleksibilnost pri izbiri lokacije. Foto: Getty Images

David Abraham je med sedenjem za prenosnim računalnikom v tokijskem Starbucksu ugotovil, da obstaja trg za delo na daljavo. Ko je opazil, da tudi stranke okoli njega delajo, se je vprašal: »Zakaj ne bi mogli biti na čudovitem kraju, kot je Bali?« Abraham zdaj vodi podjetje Outpost, ki ponuja začasne prostore za bivanje in delo v Indoneziji in na Šrilanki.

Vse več destinacij, kot so Kanarski otoki, Lizbona, Dolomiti, Španija in Bangkok oglašuje daljše bivanje za zaposlene z vsega sveta, ki delajo na daljavo. Resorti ponujajo posebne pakete z vključenim neomejenim dostopom do interneta, možnost uporabe konferenčne sobe in ostale ugodnosti.

image_alt
Kako voditi ekipo na daljavo?

Pravno sivo območje

Obstaja pa ena pomanjkljivost: Potencialni gostje se sprašujejo, kako legalno je, da pridejo, ostanejo in delajo?

Vlade sicer poskušajo urediti vizumske in davčne predpise, vseeno pa so poslovno-počitniški turisti v pravno sivem območju.

Od leta 2019 je več kot dva ducata držav uvedlo sheme 'digitalnih nomadov', ki ljudem omogočajo, da živijo in delajo na daljavo za obdobje mesecev ali celo let, navaja analitičarka Inštituta za migracijsko politiko Kate Hooper, ki je analizirala podatke odvetniške družbe Fragomen.

Glede na poročilo 'The Future of Remote Work' Instituta za migracijsko politiko, lahko digitalni nomadi v večini držav, kot so Hrvaška, Dubaj, Ciper, Malta, Mavricij, Sejšeli ostanejo eno leto.

Kako je to urejeno pri nas?

Čeprav velja, da morajo za vsako vrsto dela, ki se opravlja v Republiki Sloveniji, obstajati ustrezne pravne podlage, termina delovnih počitnic delovnopravna zakonodaja ne opredeljuje. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za delo, ni popolnoma jasno, za kakšno obliko dela naj bi šlo pri tem.

image_alt
Delo od doma, s plaže, s pivom v roki

Več iz rubrike