Si delavci na daljavo zaslužijo enako plačilo kot tisti v pisarnah?

Ali je prav, da se delavcem, ki produktivno delajo od doma, plače znižajo? Ali je bolj pravično, da je plačilo v skladu z oddaljenostjo od pisarne?
Fotografija: Ali je prav, da se delavcem, ki produktivno delajo od doma, plače znižajo? Foto: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Ali je prav, da se delavcem, ki produktivno delajo od doma, plače znižajo? Foto: Črt Piksi/Delo

Medtem ko so se nekatera podjetja odločila, da se morajo njihovi zaposleni po pandemiji vrniti v svoje pisarne, številni nadrejeni še vedno podpirajo delo od doma. Ob tem pa se jim poraja drugo (pomembno) vprašanje, in sicer, ali naj bodo zaposleni, ki delajo od doma, enako plačani kot delavci, ki delajo v pisarni.

image_alt
Dvojna merila pri vračanju v pisarne

Plače ne bi smele biti vezane na lokacijo

V številnih primerih so delavci na daljavo zapustili večja mesta in se preselili v regije z nižjimi življenjskimi stroški, na primer na podeželje. Vrnitev v pisarno bi na koncu pomenila izbiro med krajem, kjer želijo živeti, in krajem, kjer želijo delati.

Podjetja so trenutno razdeljena glede tega, ali naj prilagodijo plače delavcev glede na to, kje živijo. Avgusta leta 2021 je večina velikih tehnoloških podjetij, kot so Alphabet, Amazon, Apple, Meta in Microsoft, napovedala, da bodo znižala plače zaposlenih, ki so se preselili iz Silicijeve doline, z utemeljitvijo, da so obstoječe plače vezane na visoke življenjske stroške na območju San Francisca.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Druga podjetja pa pravijo, da plače ne bi smele biti vezane na lokacijo, temveč da bodo zaposleni prejemali enako plačo ne glede na lokalne življenjske stroške, saj lahko svoje delo opravljajo, od koder koli, in da bi znižanje plače za delavce na daljavo lahko pomenilo odhod dobrih kadrov.

Vsaka odločitev ima svoje posledice. Ali je prav, da se delavcem, ki produktivno delajo od doma, plače znižajo? Ali je bolj pravično, da je plačilo v skladu z oddaljenostjo od pisarne?

Le enakopravno plačilo lahko zadrži dobre delavce

Številni strokovnjaki se strinjajo, da je treba ljudem dati enake možnosti, da zaslužijo dobro plačo, ne glede na lokacijo, in da jim ni treba izbirati med dobro plačanim delom in lokacijo, kjer želijo živeti.

image_alt
Kako voditi ekipo na daljavo?

Podjetje za programsko opremo Hubspot s sedežem v Cambridgeu v Massachusettsu določa plačo glede na državo, kar pomeni, da se lahko zaposleni na daljavo preselijo, kamor koli v državi in prejemajo enako plačo, če pa se preselijo v drugo državo, pa se jim plača enkratno zmanjša.

»Selitev v drug del države je odločitev, ki jo mora zaposleni sprejeti na podlagi tega, kaj je najboljše za njegovo delovno in domače življenje,« BBC povzema besede Katie Burke, vodje kadrovske službe v podjetju Hubspot.

Dan Spaulding, strokovnjak na HR področju, meni, da bi se morala vsa podjetja odločiti za enakopravno plačilo, saj lahko le tako obdržijo večje talente.

»Trg je hiperkonkurenčen, odprava plačila na podlagi lokacije omogoča večjo prožnost. Ljudem omogoča, da delajo bolj načrtno in produktivno, daje jim večji nadzor nad njihovim časom - in to nam pomaga zadržati zaposlene,« pravi Spaulding.

image_alt
Veliki zaslužki se kujejo v pičlih 2 urah dela na dan

Več iz rubrike