Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.
Fotografija: Hotel Valamar, Rabac. Foto: Matija Djanjesic/CROPIX
Odpri galerijo
Hotel Valamar, Rabac. Foto: Matija Djanjesic/CROPIX

Hrvaška turistična družba Valamar Riviera je v okviru Celostnega letnega poročila za leto 2021 objavila svojo trajnostno strategijo in cilje ESG do leta 2025. Gre za obsežen načrt, ki združuje 12 ključnih ciljev na področju okolja (E), družbe (S) in upravljanja (G), ki jih namerava Valamar doseči skozi šest strateških pobud do leta 2025. Od 12 ključnih ciljev strategije, je sedem povezanih z okoljem, trije z družbo in dva z upravljanjem.

image_alt
Bodo elektriko v Avstriji spet proizvajali s sežiganjem premoga?

Čez tri leta lastni obnovljivi viri

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč družba zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov in vložila 65 milijonov evrov v trajnostne in družbene razvojne programe s poudarkom na naložbah v obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost, turistično infrastrukturo ter številne programe za zaposlene, družbo in podporo skupnosti.

Valamar bo nadaljeval z zmanjševanjem izpustov toplogrednih plinov, pri čemer načrtuje doseganje ogljične nevtralnosti do leta 2025, navaja Poslovni dnevnik.  Med cilji so proizvodnja 15 odstotkov sončne električne energije in 100 odstotkov električne energije iz obnovljivih virov, zaščita in upravljanje kakovosti morja na vseh Valamarjevih destinacijah, naložbe v obalno biotsko raznovrstnost ter zaščita 80.000 dreves in več sto hektarjev zelenice okoli Valamarjevih objektov.

Foto: Matija Djanjesic/CROPIX
Foto: Matija Djanjesic/CROPIX

Kot pravijo v podjetju, je stopnja recikliranja odpadkov višja od povprečja EU, prav tako nizka intenzivnost črpanja vode in izločanja plastike za enkratno uporabo.

Jasno in ambiciozno zastavljeni cilji

Med družbeno povezanimi cilji izstopa zaposlovanje in ohranjanje domačih sodelavcev ter visok 80-odstotni delež domače proizvodnje in lokalnih proizvodov v segmentu hrane in pijače. Do leta 2025 bo Valamar v destinacije in družbeni učinek vložil 50 milijonov evrov.

image_alt
Hrvaška, destinacija le še za najbogatejše

V upravljavskem delu zastavljeni cilji vključujejo 80 odstotkov nabave pri odgovornih dobaviteljih in pridobitev trajnostnegaa certifikata za vse objekte.

»Valamarjeva trajnostna strategija ima jasne, merljive in ambiciozne načrte in cilje, ki jih nameravamo doseči do leta 2025. Kot vodilni na področju rabe obnovljivih virov energije v Evropi lahko Valamar v naslednjih treh letih doseže ogljično nevtralnost in postane primer trajnostnega poslovanja v turizmu v Sredozemlju,« so prepričani v Valamarju.

Kot je za lokalne medije povedala Ivana Budin Arhanić, članica uprave Valamarja, bodo strateške naložbe v trajnost znašale okoli 50 milijonov evrov s poudarkom na razvoju človeških virov v turizmu, destinacijah, turistični infrastrukturi, trajnostnih in lokalnih dobaviteljih, projektih krožnega gospodarstva in zaščiti biotske raznovrstnosti.

image_alt
V Biogradu na moru gradijo noro vodno zabavišče Dalmaland

Več iz rubrike