V teh državah število ultrabogatašev najhitreje raste

Število najbolj premožnih se je v zadnjem letu po vsem svetu povečalo za več kot devet odstotkov.
Fotografija: Kitajska je druga največja država glede na število milijarderjev. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kitajska je druga največja država glede na število milijarderjev. Foto: Shutterstock

Pandemija covida-19, geopolitične napetosti in motnje v oskrbovalnih verigah so v zadnjih letih povzročile zmedo v svetu, kar pa ni vplivalo na rast številčnosti izjemno bogatega prebivalstva.

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Podatki iz letošnjega poročila o premoženju, ki ga je pripravila družba Knight Frank, namreč kažejo, da se je število izjemno premožnih posameznikov (UHNWI) med letoma 2020 in 2021 povečalo za kar 9,3 odstotka.

UHNWI ('ultra high net worth individual') opredeljuje posameznike z neto premoženjem v višini 30 milijonov dolarjev (27,16 milijona evrov) ali več. Število ultrabogatih oseb se je od leta 2020 do leta 2021 povečalo skoraj v vseh regijah, kaže poročilo.

Afrika - edina regija z upadom številčnosti premožnega prebivalstva

Najbolj, in sicer za 12 odstotkov, se je število premožnih prebivalcev povečalo v Severni Ameriki. Regija ima trenutno, glede na rezultate raziskave, 230.000 ultra premožnih oseb. Sledi ji Azija s skoraj 170.000 UHNWI.

V Evropi se je v tem obdobju število premožnih povečalo za 7,4 odstotka, kar pomeni, da jih je trenutno 154.008, navaja spletna stran The Wealth Report. Po drugi strani ima Avstralazija 24.245 UHNWI (9,8 odstotka več), Latinska Amerika 10.337 (7,6 odstotka več), Bližnji vzhod 9717 (8,8 odstotka več), najmanj ultrabogatih pa živi na območju Afrike, in sicer samo 2240. Afrika je tudi edina regija, ki je v zadnjem obdobju zabeležila upad zelo premožnega prebivalstva.

Rusija beleži hitro rast

Kitajska je druga največja država glede na število milijarderjev, saj kar 80 odstotkov najpremožnejših Zemljanov izhaja iz te azijske dežele.

Severni Ameriki in Aziji sledi Evropa. Leta 2021 so bile med državami z največjim številom ultrabogatašev Francija (30.000), Nemčija (28.000), Združeno kraljestvo (25.000) in Italija (17.000).

Francija z največjim številom ultrabogatašev v Evropi. Foto: Pixabay
Francija z največjim številom ultrabogatašev v Evropi. Foto: Pixabay

Druga najhitrejša rast števila premožnih prebivalcev je bila zabeležena v Rusiji, k čemur so verjetno prispevale rastoče cene nafte, nepremičnin in delnic. Poznavalci pričakujejo, da se bo bogastvo ruskih oligarhov zaradi posledic rusko-ukrajinske vojne v prihodnje znatno zmanjšalo.

Visoka rast je v naslednjih petih letih predvidena v vseh regijah

Število najpremožnejših naj bi se, po napovedih strokovnjakov, do leta 2026 več kot podvojilo. V Singapurju pričakujejo 268-odstotno rast premožnega prebivalstva, na Novi Zelandiji naj bi se število izjemno premožnih potrojilo, medtem pa naj bi se število izjemno bogatih prebivalcev celinske Kitajske povečalo za več kot 42 odstotkov.

V Severni Ameriki bo rast predvidoma 28-odstotna, kar pomeni, da bo do leta 2026 število UHNWI doseglo 300.000. Najvišjo stopnjo rasti strokovnjaki pričakujejo v Aziji, skupaj z Avstralazijo; v petih letih naj bi se število UHNWI v obeh regijah povečalo za 33 odstotkov.

image_alt
Bogataši, ki so lani beležili največji skok premoženja

Visoka rast je predvidena tudi za Latinsko Ameriko, v Argentini naj bi se število izjemno premožnega prebivalstva povečalo za 38 odstotkov.

Kaj vpliva na rast?

Po podatkih družbe Knight Frank vplivata na trend rasti premoženja predvsem dva dejavnika; in sicer razcvet nepremičnin in obrestne mere, ki so se med pandemijo znižale.

Zaradi nizkih stroškov posojil imajo premožni ljudje namreč na voljo več možnosti za povečanje svojega premoženja, na primer za nakup novih nepremičnin ali druge naložbe.

Poznavalci menijo, da bo do povečanja bogastva po vsem svetu prišlo tudi zaradi hitrosti razvoja inovacij.

»Metaverse ponuja priložnosti, da vsak, ki je povezan z internetom, ustvari bogastvo na načine, ki so bili še pred nekaj leti nepredstavljivi,« navaja podjetnik in digitalni strokovnjak Yat Siu.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Več iz rubrike