Bogataši, ki so lani beležili največji skok premoženja

Premoženje se je povečalo nekaterim od tistih, ki so bili že prej multimilijarderji.
Fotografija: Mark Zuckerberg. Foto: CARLOS JASSO/Reuters
Odpri galerijo
Mark Zuckerberg. Foto: CARLOS JASSO/Reuters

Premoženje se je povečalo nekaterim od tistih, ki so bili že prej multimilijarderji. To kaže Indeks milijarderjev Bloomberga, znanega podjetje za finančne informacije. Ta indeks dnevno pokazuje bogastvo milijarderjev na svetu.

Elon Musk je bil na prvi delovni dan letošnjega leta na vrhu lestvice najbogatejših ljudi na svetu in hkrati prvi na lestvici ljudi, ki se jim je osebno imetje v letu 2021 najbolj povečalo. Bloomberg ocenjuje Muskovo skupno imetje na 270 milijard dolarjev. Od tega predstavlja dobrih 20 milijard kratkoročne obveznosti (za dobavitelje, za plače ipd.), kar pomeni, da ima Musk zdaj nekaj manj kot 250 milijard dolarjev neto. Od tega predstavljajo štiri milijarde dolarjev gotovino, še dobrih 40 milijard dolarjev pa je vredno njegovo zasebno podjetje Space Exploration Technologies. Največji delež v Muskovem premoženju - kar 188 milijard dolarjev - predstavlja njegov lastniški delež v korporaciji Tesla, znanem proizvajalcu električnih avtomobilov.

Bloombergovi analitiki so objavili tudi, katerim drugim milijarderjem se je lani premoženje najbolj povečalo. Leta 2021 so se vrednosti delnic številnih podjetij spet močno zvišale, zato se je tistim, ki imajo v teh podjetjih večje lastniške deleže, bistveno povečalo premoženje. Lanskoletne rasti osebnega bogastva za več kot 15 milijard dolarjev je bilo deležnih 13 multimilijarderjev.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Na 13. mestu glede na rast premoženja v letu 2021 je Francoise Bettencourt-Meyers, najbogatejša ženska na svetu. Je dedinja skoraj tretjinskega deleža kozmetičnega koncerna L'Oreal. Lani se je njeno premoženje povečalo za 16,5 milijarde dolarjev.

Neuničljivi Warren Buffet, ki je lani praznoval 91. rojstni dan, je leta 2021 potrdil ugled enega najbolj sposobnih vlagateljev na svetu. Buffett je direktor in pomemben solastnik poslovnega konglomerata Berkshire Hathaway, ki ima popolne ali pomembne lastniške deleže v številnih znanih podjetjih, kot so Duracell, Fruit of the Loom, Kraft Heinz, American Express, Coca-Cola, Bank of America, Apple in številna druga manj znana podjetja v Evropi, kot je na primer Long & Foster, največje ameriško podjetje za nepremičnine v zasebni lasti. Premoženje Warrena Buffetta se je lani povečalo za 19,4 milijarde dolarjev.

Za nekoliko več, 19,5 milijarde dolarjev, se je povečalo bogastvo Zhanga Yiminga, kitajskega podjetnika, ki je ustanovil svetovno priljubljeno družbeno platformo/video portal Tik Tok.

Larry Page. Foto: Andrew Kelly/Reuters
Larry Page. Foto: Andrew Kelly/Reuters

Deset poslovnih magnatov premožnejših za več kot 20 milijard dolarjev

Od 10 poslovnih magnatov, katerih bogastvo je leta 2021 najbolj naraslo, je zdaj vsak premožnejši za več kot 20 milijard dolarjev. Na 10. mestu je Mark Zuckerberg, direktor Facebooka, ki ima na začetku leta 2022 okoli 21,1 milijarde dolarjev več premoženja, kot ga je imel na začetku leta 2021.

Na devetem mestu je moški, znan kot Robin Zeng oz. Zeng Yuqun. Zeng, doktor fizike s Kitajske, je ustanovitelj in generalni direktor Contemporary Amperex Technology, največjega svetovnega podjetja za proizvodnjo električnih baterij za motorna vozila. Njegovo bogastvo se je lani povečalo za 23,5 milijarde dolarjev.

Miriam Adelson je bila na osmem mestu med tistimi, ki se jim je lani premoženje najbolj povečalo. Njen mož Sheldon Adelson, lastnik igralnic v Las Vegasu in po svetu, je umrl januarja 2021. Miriam Adelson je podedovala 26,1 milijarde dolarjev.

Larry Ellison, ustanovitelj ameriškega softverskega podjetja Oracle, je lani povečal svoje premoženje za 29,1 milijarde dolarjev. To je bilo dovolj za uvrstitev na sedmo mesto lestvice.

Šesti največji porast premoženja v letu 2021 je zabeležil Steve Ballmer. Od leta 2000 do 2014 je bil glavni izvršni direktor Microsofta. Zdaj je vlagatelj v številnih panogah. Ballmer je med drugim lastnik košarkarskega kluba Los Angeles Clippers, ki tekmuje v severnoameriški ligi NBA.

image_alt
Apple kot prvi presegel vrednost 3000 milijard dolarjev

Gautam Adani je ime, za katerega je slišal le malokdo v Evropi. Adani je ustanovitelj in večinski lastnik indijske družinske skupine Adani. V lasti ima številna podjetja; pristaniška in druga transportna, rudarska, elektroenergetska, nafto in plin, hrano itd. Lani se je njegovo premoženje povečalo za 41,3 milijarde dolarjev.

Na četrtem mestu lestvice se je znašel Sergej Brin, ki je skupaj z Larryjem Pageom ustanovil Google. Brinovo bogastvo je lani naraslo za 42,9 milijarde dolarjev. Page je svoje premoženje povečal za 45,1 milijarde dolarjev in se uvrstil na tretje mesto seznama.

Na drugem mestu je Bernard Arnault, v zadnjih letih najbogatejši Evropejec, ki je postal leta 2021 bogatejši za 20,3 milijarde dolarjev. Direktor in večinski lastnik koncerna LVMH, tudi koncerna Christian Dior in nekaterih drugih podjetij, je imel veliko koristi od lanskoletnega okrevanja (po padcu leta 2020 zaradi pandemije covida-19) svetovnega povpraševanja po luksuznih izdelkih.

Daleč največjo lanskoletno rast bogastva je beležil Elon Musk. Od januarja do konca decembra 2021 je vrednost njegovega osebnega premoženja poskočila za 88,9 milijarde dolarjev.

image_alt
Gospodarska napoved za leto 2022

Več iz rubrike