Apple kot prvi presegel vrednost 3000 milijard dolarjev

Tehnološki velikan Apple je zdaj vreden več od skupne vrednosti družb Boeing, Coca-Cola, Disney, Exxon-Mobil, McDonald's, Netflix in Walmart.
Fotografija: Tržna kapitalizacija Appla je presegla 3000 milijard dolarjev. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Tržna kapitalizacija Appla je presegla 3000 milijard dolarjev. Foto: Shutterstock

Ameriško podjetje Apple je z začetkom novega leta kot prvo v zgodovini doseglo tako visoko vrednost. V ponedeljek, 3. januarja 2022, je tržna kapitalizacija Appla presegla 3000 milijard dolarjev oziroma 2660 milijard evrov. Očitno vrednost podjetja vsaki dve leti zraste za en ameriški trilijon (1000 milijard) dolarjev. Apple je namreč avgusta 2018 postal prvo 'trilijonsko' podjetje na svetu, leta 2020 pa je presegel 2000 milijard dolarjev.

image_alt
Delnice podjetij, ki naj bi v letu 2022 najbolj zrasle

Najverjetneje pa ne bo dolgo ostalo edino podjetje s tako visoko vrednostjo, saj imajo analitiki oči uprte še v enega kandidata.

Fenomenalna rast delnic

Delnice družbe Apple so se po potrojitvi vrednosti v manj kot štirih letih v začetku novoletnega trgovanja povzpele na novo najvišjo vrednost 182,80 dolarja oziroma približno 162 evrov, navaja The Guardian. Če pomnožimo vrednost delnice z vsemi Applovimi delnicami na trgu, dobimo tako visoko tržno kapitalizacijo podjetja.

Apple Store v New Yorku. Foto: Carlo Allegri / Reuters
Apple Store v New Yorku. Foto: Carlo Allegri / Reuters

Zaradi pandemične rasti delnic tehnoloških podjetij so največja ameriška tehnološka podjetja dosegla nove najvišje vrednosti, s seboj pa so potegnila tudi ameriške delniške trge. Njegove delnice so se od začetka leta 2021 povečale za 38 odstotkov, kar je eden največjih dobičkov na borznem indeksu Dow Jones industrial average.

Apple je tako zdaj vrednejši od skupne vrednosti družb Boeing, Coca-Cola, Disney, Exxon-Mobil, McDonald's, Netflix in Walmart. Podjetje je oktobra 2021 objavilo zadnje četrtletne poslovne rezultate in v preteklih treh mesecih ustvarilo 18,25 milijarde evrov dobička, čeprav je zaradi covida-19 imelo težave z dobavno verigo.

image_alt
Kriza v globalnih dobavnih verigah bi se lahko vlekla še dve leti

Najverjetneje pa ne bo dolgo ostalo edino podjetje s 3000 milijardami dolarjev, saj analitiki pričakujejo, da bo to mejo še letos dosegel tudi Microsoft, navaja The Guardian. Novica je prišla, ko so se ameriški trgi povzpeli, evropske delnice pa so prvi dan trgovanja v letu 2022 dosegle rekordne vrednosti. Vlagatelji namreč stavijo na stabilno gospodarsko okrevanje kljub naraščajočemu številu primerov okužb s covidom-19, ki jih povzroča omikron različica.

Rekordni začetek novega leta v Evropi

Evropski referenčni delniški indeks Stoxx 600 se je v ponedeljek povzpel na rekordno vrednost 491,73 točke, saj so se svetovni naftni in delniški trgi povzpeli. Indeks Stoxx 600 je sicer lani zabeležil 22,4-odstotni skok. To je njegov drugi najboljši letni rezultat v več kot desetletju, potem ko sta svetovno uvajanje cepiv proti covidu-19 in vladna poraba sredstev za spodbujanje spodbudila vlagatelje, da so ponovno vložili denar na trge, pojasnjuje britanski časnik.

Izvršni direktor Appla Tim Cook. Foto: Joshua Roberts / Reuters
Izvršni direktor Appla Tim Cook. Foto: Joshua Roberts / Reuters

Delnice letalskih družb Lufthansa in Air France-KLM so bile med najbolj donosnimi na evropskih delniških trgih, potem ko so analitiki družbe Citi napovedali, da bi ponovno odprtje potovalnih poti v Azijo lahko pomagalo okrepiti oblegani potovalni sektor. Rekordni začetek novega leta v Evropi je omogočilo nadaljevanje okrevanja ameriških trgov konec leta 2021. Otvoritev indeksa S&P 500, ki se je lani povzpel za rekordnih 47,7 odstotka, je okrepil 9-odstotni skok delnic družbe Tesla, potem ko so četrtletne dobave podjetja presegle pričakovanja.

image_alt
Povpraševanje po nafti bi lahko doseglo novo rekordno vrednost

Še ena spodbuda za ameriške trge so bile svetovne cene nafte, ki so lani zabeležile največjo letno rast vsaj od leta 2016. Cene so se ponovno približale 71 evrom za sod, saj so se strahovi, ki so se pojavili konec lanskega leta glede vpliva omikron različice, zmanjšali. Pričakuje se, da se bodo svetovni naftni trgi v letošnjem letu prav tako soočali s stalno volatilnostjo. Trgovci bodo namreč uravnavali tveganje med potencialno zaustavitvijo okrevanja povpraševanja po gorivih in negotovo dobavo s strani največjih svetovnih proizvajalcev nafte.

Več iz rubrike