Delnice podjetij, ki naj bi v letu 2022 najbolj zrasle

S&P 500, borzni indeks 500 največjih ameriških podjetij, ki kotirajo na borzi, je v letu 2021 vsak mesec dosegel novo rekordno vrednost.
Fotografija: Newyorška borza New York Stock Exchange (NYSE), 23. december 2021. Foto: Andrew Kelly / Reuters
Odpri galerijo
Newyorška borza New York Stock Exchange (NYSE), 23. december 2021. Foto: Andrew Kelly / Reuters

Direktor ameriškega podjetja za upravljanje premoženja in naložb meni, da bi morali biti vlagatelji v letošnjem letu še posebej pozorni na delnice treh podjetij. In ja, eno izmed njih je tudi podjetje Tesla, za katero meni, da bo v naslednjih 12 mesecih naredilo neverjetne preboje na področju umetne inteligence in tehnologije. »Mislim, da bo Tesla v naslednjem desetletju postala najbolj pomembno podjetje v zgodovini poslovanja,« je dejal direktor podjetja za finančno svetovanje.

Delnice treh podjetij, ki naj bi bile najuspešnejše

Foto: Brendan McDermid / Reuters
Foto: Brendan McDermid / Reuters
Vlagatelji bi morali biti naslednje leto pozorni na delnice igralnic in nepremičnin, meni Ross Gerber, izvršni direktor podjetja Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management. V četrtek, 30. decembra 2021, je Gerber za oddajo Yahoo Finance Live pojasnil, katere tri delnice bodo po njegovem mnenju v letu 2022 najuspešnejše. To so delnice podjetij MGM Resorts International, Lennar in Tesla.

»MGM je naša dolgoročna naložba, ki smo jo zaradi omikrona ob šibkih tečajih povečevali,« je dejal Gerber. »In popolnoma verjamemo, da je to končna igra za korono, in letošnja zima bo spet ena izmed težjih. Toda z vsako nadaljnjo zimo bo to postalo veliko bolj običajno in manj moteče.« MGM Resorts International, velikan na področju gostinstva in zabave, je specializiran za igralnice, hotele in letovišča. Gerber je opozoril, da bi lahko imel gostinski sektor velike koristi, če se bodo svetovni obeti še naprej izboljševali in če se bo gospodarstvo prilagodilo novim razmeram v zvezi s covidom-19.

image_alt
Ray Dalio napoveduje novo gospodarsko katastrofo

Možnost zvišanja obrestnih mer v letu 2022 se spogleduje z gospodarsko sliko za naslednje leto in je zmanjšala pričakovanja nekaterih analitikov glede rasti delniškega trga. »Verjetnost 10-odstotnega popravka v bližnji prihodnosti ali v naslednjih 12 mesecih je povečana,« je v začetku tega meseca za Bloomberg dejala Savita Subramanian, vodja ameriške borzne in kvantitativne strategije pri banki Bank of America.

Stanovanjski trg je še vedno 'vroč'

Frankfurtska borza (FRA), Frankfurt, Nemčija, 21. december 2021. Foto: Staff / Reuters
Frankfurtska borza (FRA), Frankfurt, Nemčija, 21. december 2021. Foto: Staff / Reuters
Gerber, ki je izrazil dvom, da bodo leta 2022 sledila vsa tri povišanja obrestnih mer ameriške centralne banke (Fed), je bil bolj optimistično razpoložen. »Pravzaprav ne mislimo, da bo Fed naslednje leto dejansko dosegel tri zvišanja obrestnih mer, bomo videli,« je dejal. »Toda če se bo to zgodilo, se to ne bo zgodilo do konca leta, zato je pri stanovanjih neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem v velikem obsegu. In graditelji stanovanj, kot je Lennar, zlasti Lennar, ki je res velik, uveljavljen graditelj stanovanj v več regijah, imajo koristi od tega ogromnega povpraševanja.«

Gerber je pojasnil, da se tako dobiček iz vsake hiše, ki jo zgradijo, iz meseca v mesec povečuje, saj se cene še naprej višajo. Lennar, podjetje za gradnjo hiš s sedežem na Floridi, je nedavno sicer trpelo zaradi motenj v dobavni verigi, povezanih s pandemijo.

Strokovnjaki iz panoge pričakujejo, da bodo številni od teh izzivov, povezanih s pandemijo, na stanovanjskem trgu premagani prihodnje leto. Družba Research and Markets je poročala, da bo gradbena industrija v ZDA leta 2022 predvidoma zrasla za 3,7 odstotka. Večji del leta je bil stanovanjski trg še vedno vroč, navaja Yahoo Finance.

image_alt
NaSvet kapitala: Sklepanje prvega posla na Ljubljanski borzi

Podobno kot v drugih panogah so se tudi v stanovanjski industriji soočali z ozkimi grli v ponudbi in pomanjkanjem delovne sile, kar je ob naraščajočem povpraševanju omejevalo ponudbo. Zvezna agencija za stanovanjsko financiranje (FHFA) je poročala, da so se cene stanovanj do tretjega četrtletja 2021 v primerjavi z letom prej povečale za 18,5 odstotka, kar je doseglo vrhunec v največji letni rasti indeksa cen stanovanj, ki ga pripravlja agencija.

Tesli napoveduje neverjetne preboje

Tesla je bila Gerberjevo zadnje priporočilo in njegova izbira številka ena za vlagatelje v letu 2022. V intervjuju za Yahoo Finance Live je imel za proizvajalca električnih vozil nekaj drznih napovedi. »Mislim, da bo Tesla v naslednjem desetletju postala najbolj pomembno podjetje v zgodovini poslovanja,« je dejal Gerber. »Mislim, da bomo v 12 mesecih videli neverjetne preboje na področju umetne inteligence in tehnologije.«

Tesline polnilnice za električna vozila. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP
Tesline polnilnice za električna vozila. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP

V nadaljevanju intervjuja je dejal, da sicer ne vemo, kaj je Elon Musk še naredil, vendar želimo imeti njegove delnice v prihodnosti. »Zato je Tesla z robotiko, umetno inteligenco ter prevlado na področju električnih vozil in klimatskih naprav najboljša delnica vseh časov.« Družba Tesla je leta 2021 vsekakor nagradila 'bikovske' vlagatelje. Letos so delnice Tesle pridobile 56 odstotkov, kar je več kot dvakrat več od 27-odstotne rasti indeksa S&P 500.

image_alt
Nekoč najpomembnejša obrestna mera se poslavlja

Strokovnjaki iz panoge so sicer izrazili zaskrbljenost glede trajnosti Teslinega visokega tržnega deleža na trgu električnih vozil in morebitnega pojava konkurentov. Razlog za skrb je povzročil tudi nedaven odpoklic skoraj pol milijona Teslinih avtomobilov Model 3 in Model S, zaradi varnostnih težav v zvezi s kamerami za vzvratno vožnjo in prtljažnikom.

Odpoklici so za avtomobilska podjetja sicer razmeroma običajni, poleg tega pa so Tesline glavne prednosti zunaj njihovih avtomobilskih storitev, je pojasnil Gerber. »Tesla je boljše podjetje za tehnologijo umetne inteligence kot avtomobilsko podjetje, kar smo se vsi naučili v zadnjih 10 letih.« Pravi, da so uvedli nekaj neverjetnih inovacij in storitev, zaradi česar od podjetja Tesla v bližnji prihodnosti veliko pričakuje.

image_alt
Koliko denarja bi imeli, če bi pred 10 leti investirali v Teslo?

Več iz rubrike