Koliko denarja bi imeli, če bi pred 10 leti investirali v Teslo?

Kljub nekaterim nedavnim težavam so Tesline delnice v letošnjem oktobru zrasle za kar 50 odstotkov in ostajajo med najbolj vročimi na Wall Streetu.
Fotografija: Ustanovitelj in izvršni direktor Tesle Elon Musk. Foto: Brendan Smialowski / AFP
Odpri galerijo
Ustanovitelj in izvršni direktor Tesle Elon Musk. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Podjetje Tesla se zadnje čase sooča z nekaterimi spodrsljaji, vključno s pomanjkljivo programsko opremo za pomoč voznikom v nekaterih vozilih. Poleg tega obstajajo določene nejasnosti glede posla s podjetjem Hertz, ki naj bi kupilo 100.000 Teslinih vozil.

image_alt
Musk: Pogodba s Hertzem ni podpisana

Tržna vrednost podjetja, ki ga je ustanovil Elon Musk, sicer trenutno znaša že več kot 1050 milijard evrov, vendar je bila ta še pred letom dni približno 780 milijard evrov nižja. Koliko denarja bi imeli danes, če bi v Teslo investirali 1000 evrov pred enim, petimi ali celo desetimi leti?

Če bi v Teslino delnico investirali lani, bi imeli danes trikrat toliko

Na Wall Streetu je Tesla ena izmed podjetij, na katero se stavi največ kratkih pozicij oziroma se z ugibanjem cene Teslinih delnic največ špekulira. Strokovnjaki, kot je Jim Cramer na CNBC, so delnico opisali kot »neskončno rastočo brez razloga«.

Foto: Edgar Su / Reuters
Foto: Edgar Su / Reuters
Če bi svoj denar v Teslo investirali novembra lani, ko je bila njena delnica vredna približno 350 evrov, bi imeli danes skoraj trikrat toliko, navaja CNBC. Po njihovih izračunih, ki so jih opravili v sredo, 3. novembra, zjutraj, bi bila naložba v višini 1000 evrov novembra vredna približno 2940 evrov, kar pomeni 193-odstotni donos.

Če se vrnemo še nekaj let nazaj, bi bil potencialen donos še večji. Pred petimi leti, 2. novembra 2016, je Tesla trgovala po ceni približno 33 evrov na delnico. Naložba v višini 1000 evrov bi se od takrat do danes povečala za 3025 odstotkov in bi bila danes vredna približno 31.500 evrov. V istem obdobju je borzni indeks S&P 500 ustvaril 142,4-odstotni donos.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

Če bi v Teslo investirali leta 2011, pa bi bil donos precej večji. V teh 10 letih je začelo namreč podjetje poleg Roadsterja prodajati še modele S, 3, X in Y. Tesla je napovedala tudi prodajo Cybertrucka in električnega tovornjaka Semi, vendar o datumih začetka prodaje obeh vozil še ni govorila, navaja CNBC.

Naložba v Teslo v višini 1000 evrov novembra 2011 bi bila zdaj vredna nekaj več kot 204.000 evrov. Cena delnice se je namreč v teh 10 letih povečala s 4,96 evra na 1062 evrov. To je več kot 20.000-odstotni donos. Podobna naložba v indeks S&P 500 bi vam prinesla 'zgolj' 357,štiriodstotni donos.

image_alt
NaSvet kapitala: Sklepanje prvega posla na Ljubljanski borzi

Vendar to ne pomeni, da je borzni indeks S&P 500 slabša naložba. Pravzaprav večina strokovnjakov, vključno z legendarnim vlagateljem Warrenom Buffettom, meni, da je to najboljša naložba za večino ljudi, saj se denar samodejno razprši, s čimer se zmanjša tveganost naložbe.

Namesto da bi poskušali premagati trg, indeksni skladi posameznikom omogočajo, da so v koraku z njim. Ker se je vrednost delniškega trga v preteklosti sčasoma povečala, ti nizkocenovni skladi veljajo za razmeroma varne in zanesljive naložbe. Kljub veliki rasti Teslinih delnic do sedaj pa pretekli donosi ne napovedujejo prihodnjih rezultatov.

Več iz rubrike