Musk: Pogodba s Hertzem ni podpisana

Tesla je nedavno zaradi novice, da je Hertz naročil 100.000 njenih vozil, dosegla vrtoglavo vrednost. Musk zdaj trdi, da pogodba s Hertzem ni bila sklenjena.
Fotografija: Elon Musk. Foto: Joe Skipper/REUTERS
Odpri galerijo
Elon Musk. Foto: Joe Skipper/REUTERS

Nedavno so Tesline delnice poskočile za skoraj 13 odstotkov in presegle tržno vrednost bilijon dolarjev. Temu je botrovala novica, da je Hertz, največje ameriško podjetje za najem vozil naročil 100.000 avtomobilov.

image_alt
Musk po rekordnem skoku Tesle postal najbogatejši Zemljan vseh časov

Povečano povpraševanje po vozilih Tesla

V ponedeljek zvečer je Elon Musk s svojim tvitom zmedel sledilce, saj je zapisal, da Tesla in Hertz pravzaprav še nista podpisala nobene pogodbe. Obenem pa je dodal, da Hertz nima vpliva na ekonomijo električnih vozil, saj bo plačal enako maržo kot ostali potrošniki.

Direktorica komunikacij pri podjetju Hertz Lauren Luster o podrobnostih sporazuma ni želela razpravljati, poroča CNBC. »Kot smo napovedali prejšnji teden, je Hertz naročil 100.000 električnih vozil Tesla, hkrati pa investira v novo infrastrukturo za polnjenje električnih vozil,« je dejala Lusterjeva.

Po njenih besedah naj bi se dobava Tesle že začela. Povedala je tudi, da že opažajo veliko povpraševanje po teh vozilih.

Kot navaja CNBC, se je vrednost Hertzove delnice v torek zjutraj povišala za 35 odstotkov in dosegla novo najvišjo vrednost v zadnjih 52 tednih; 46 dolarjev na delnico. Medtem so Tesline delnice padle za štiri odstotke, domnevno zaradi Muskovega tvita o nepodpisani pogodbi.

Del bogastva bi lahko namenil revežem

Ne glede na to, ali je posel že sklenjen ali ne, ostaja dejstvo, da je v zadnjih nekaj dneh Muskovo premoženje močno poskočilo. Trenutno naj bi bilo njegovo premoženje ocenjeno na več kot 300 milijard dolarjev, zaradi česar je postal najbogatejša oseba na svetu vseh časov, poroča Forbes.

image_alt
Elon Musk išče slovenske delavce za delo v svoji nemški giga tovarni

Nekateri menijo, da bi Musk lahko del bogastva delil z revnimi. Med njimi je tudi David Beasley, direktor Programa ZN za hrano. Slednji je namreč nedavno pozval milijarderje, naj del premoženja namenijo lačnim. Kot navaja STA, naj bi po oceni ZN kar 42 milijonov ljudi umiralo od lakote.

Beasley meni, da je skrajni čas, da svetovni milijarderji pomagajo rešiti ta problem, pri tem pa je posebej izpostavil Jeffa Bezosa in Elona Muska. »Šest milijard dolarjev. Ni tako zapleteno,« je dejal Beasley.

Musk se je na poziv odzval s tvitom: »Če lahko Svetovni program za hrano v tem pogovoru opiše, kako bo šest milijard dolarjev odpravilo svetovno lakoto, bom takoj prodal Tesline delnice in to storil.«

Hkrati je milijarder pozval Beasleyja, naj omogoči, da bo točna poraba doniranih sredstev dostopna javnosti.

image_alt
Milijarderji, ki so v času pandemije postali še bogatejši

Po tem Twitter sporu so mnenja Muskovih privržencev deljena. Nekateri menijo, da ultrabogataši ne bi smeli obstajati, spet drugi pa se strinjajo, da bi morala ZN objaviti natančen načrt porabe sredstev.

Več iz rubrike