V prekvalifikacijo bo moralo več kot 120 milijonov delavcev po vsem svetu

V treh letih, potem ko bo umetna inteligenca množično prekrila trg, se bodo morali milijoni delavcev po vsem svetu prekvalificirati.
Fotografija: Z ustrezno prekvalifikacijo delavcev bo pojav umetne inteligence ustvaril nova delovna mesta. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Z ustrezno prekvalifikacijo delavcev bo pojav umetne inteligence ustvaril nova delovna mesta. Foto: Reuters

Raziskava IBM kaže, da bo z množičnim vstopom robotov in strojev, ki jih bo vodila umetna inteligenca, v delovne prostore delavcev veliko preveč, saj bodo roboti lahko prevzeli marsikatere njihove zadolžitve. Prekvalifikacija trenutne delovne sile bo tako nujna.

Številnim delodajalcem že danes skrb predstavlja pomanjkanje ustrezne delovne sile, posameznikov, ki bi imeli posebna znanja, težavna pa bo predvsem prekvalifikacija trenutnega kadra. Ta je namreč danes veliko daljša kot pred nekaj leti - delavci danes potrebujejo 36 dni usposabljanja, da zaprejo vrzel do primerne usposobljenosti za novonastala delovna mesta, v letu 2014 so za to potrebovali tri dni, piše Bloomberg.

Danes so bolj v ospredju znanja in spretnosti, ki zahtevajo spremembe v vedenju, kot je recimo zmožnost timskega dela in dobra medsebojna komunikacija, ali pa posebna znanja visoko strokovnih delovnih mest. A slednja je s stalnim izobraževanjem lažje osvojiti, medtem ko je vedenjske vzorce in socialne veščine težje razviti pri posameznem delavcu, sploh, če so že v začetku na zelo nizki ravni. Delovanje v ekipi, komuniciranje znotraj kolektiva, kreativnost in empatija se razvijajo skozi izkušnje in ne po strukturiranih izobraževalnih programih, kot so recimo webinarji, še pišejo v Bloombergu.

Delodajalci tako danes iščejo predvsem ljudi, ki bodo imeli dobro razvite mehke socialne veščine, kot so kreativnost, ustvarjalnost in predvsem komunikacija med zaposlenimi znotraj podjetja in zunanjim svetom, vedno bolj pa stopajo v ospredje tudi digitalna znanja, ugotavlja raziskava.

50 milijonov Kitajcev, 11 milijonov Američanov, 7 milijonov Brazilcev, 3 milijone Nemcev … bo ob množičnem pojavu strojev z umetno inteligenco moralo iti v določeno prekvalifikacijo, s katero bo možno potem ustvarjati nova delovna mesta.

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: