V nekaterih restavracijah goste potrežejo kar roboti

Uspešna veriga restavracij na Floridi se je odločila, da delovno mesto natakarja prepusti kar robotu.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/Youtube
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/Youtube

Pandemija covida-19 je dobro pretresla gospodarstvo, posledice pa najbolj čutijo v že tako občutljivi panogi; gostinstvu. Veliko restavracij je bilo prisiljenih zapreti svoja vrata, obstale pa so tiste, ki so se na ustvarjalen način prilagodile situaciji.

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Več časa za goste

Največji izziv, s katerim se sooča gostinski sektor, je pomanjkanje delavcev. Nekateri so se težave lotili s tem, da so zaposlenim ponudili dodatno plačilo, drugi pa so našli drugačne rešitve.

Uspešna veriga restavracij Sergio's Restaurant na Floridi se je odločila, da delovno mesto natakarja prepusti kar robotu. Roboti so zaenkrat še v fazi preizkušanja, odzivi pa so zelo dobri, poroča Fox Business.

Carlos Gazitua, direktor verige restavracij, razlaga: »Roboti omogočajo prenos hrane po restavraciji, natakarji pa lahko gostom posvetijo več časa.« Kot pravi direktor, naj bi na ta način izboljšali uporabniško izkušnjo za 20 do 30 odstotkov.

image_alt
V Singapurju strog nadzor prebivalcev kar z roboti

Gazitua še dodaja, da je gostom zelo všeč, da so hitro postreženi, hkrati pa jim osebje posveti več časa, zato so pripravljeni pustiti več napitnine. Po drugi strani so tudi natakarji zadovoljni, saj delajo manj in zaslužijo več.

Naložba, ki se vsekakor splača

Seveda pa roboti niso poceni. Stroški zanje znašajo več kot 1000 evrov mesečno, vendar se splača. Natakarjem je prihranjenih veliko korakov, roboti pa lahko s strankami tudi komunicirajo in celo pojejo pesmi z otroki. Gazitua meni, da gre za naložbo, ki se vsekakor splača; tako zaradi osebja kot tudi strank.

Robot opravlja delo medicinskega osebja. Foto: KHALED DESOUKI/AFP
Robot opravlja delo medicinskega osebja. Foto: KHALED DESOUKI/AFP

Razlog, da se je restavracija odločila za robote, je predvsem »boj za obstanek«, menijo poznavalci. Ker niso hoteli posegati v plače zaposlenih, so poiskali drug način za znižanje stroškov. Na koncu se je izkazalo, da osebje z roboti zaradi višjih napitnin zasluži še več, navaja spletna stran Fee Stories.

Robotika je tema, ki se jo v zadnjem času pogosto omenja, največkrat z negativnim prizvokom, čeprav se je izkazalo, da je lahko zelo koristna. Roboti s tem, ko opravljajo delo namesto ljudi, pravzaprav razbremenijo delavce.

image_alt
Čip, ki posnema človeški živčni sistem in razlikuje med vonji

Hkrati se poveča produktivnost na delovnem mestu. Od produktivnosti pa je odvisna tudi plača, razlagajo poznavalci.

Več iz rubrike