V Melbournu odprli razstavo o Coco Chanel

Na razstavi je predstavljenih več kot 230 kosov oblačil, modnih dodatkov in kosov nakita izjemne modne oblikovalke iz 20. stoletja.
Fotografija: Gabrielle Chanel. Foto: AndrÈ KertÈsz / RMN-GP
Odpri galerijo
Gabrielle Chanel. Foto: AndrÈ KertÈsz / RMN-GP

V Nacionalni galeriji Viktoria v Melbournu je na ogled razstava z naslovom Gabrielle Chanel. Modni manifest. Na prvi razstavi v Avstraliji, posvečeni delovanju modne oblikovalke Gabrielle Chanel, bolj znane kot Coco Chanel, je predstavljenih več kot 230 kosov oblačil, modnih dodatkov in kosov nakita.

Po pisanju spletnega portala Art Daily gre za prvo razstavo v Avstraliji, ki se osredotoča izključno na pomemben prispevek francoske modne ikone Coco Chanel (1883-1971) k modi 20. stoletja. Nastala je v sodelovanju z Palais Galliera, najpomembnejšim pariškim muzejem mode.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Razstava prek eksponatov iz zbirk Palais Galliera in Patrimoine de CHANEL v Parizu, ki jih dopolnjujejo kosi, izposojeni iz pomembnih svetovnih muzejev in zasebnih zbirk, pripoveduje o izjemni širini ustvarjanja Coco Chanel. Vanjo je vključenih tudi več kosov iz zbirke Nacionalne galerije Viktoria, vključno z nedavno pridobljenimi, ki jih ima javnost priložnost videti prvič. Med pridobitvami, ki jih je galeriji podarila Krystyna Campbell-Pretty, sta denimo izvezena obleka iz organdija iz kolekcije pomlad-poletje 1933 in večerni plašče iz rdečega svilenega žameta, okrašen s perjem marabuja (okrog 1924-26).

Trgovina Chanel. Foto: Shutterstock
Trgovina Chanel. Foto: Shutterstock

Coco Chanel - ena najvplivnejših modnih oblikovalk 20. stoletja

Coco Chanel, ki velja za eno najvplivnejših modnih oblikovalk 20. stoletja, je v modo vnesla jezik modernosti, ki je aktualen še danes. Z odprtjem svojega prvega modnega butika v Deauvillu leta 1912 in modne hiše na Rue Cambon 31 v Parizu leta 1918 je začela reformirati žensko modo. Oblikovala je nov kodeks oblačenja, ki je dajal prednost udobju, funkcionalnosti in eleganci ter odgovarjal na vse večjo željo žensk po večji družbeni svobodi.

V svojo ponudbo je vključila puloverje, jopiče in nabrana krila. Leta 1918 je na trgu prva ponudila damske pižame, v 20. letih pa je pozornost vzbudila s sproščenimi kreacijami iz džersija, ki so ženske osvobodile tesnih strogih oblek.

image_alt
Najbogatejši športniki na svetu in njihovo premoženje

Njen svetovno znani parfum Chanel No. 5 še danes ostaja klasična ženska dišava, leta 1926 pa je oblikovala tudi priljubljeno 'malo črno obleko', elegantno zaveznico vsake ženske. V modo je kot okraske uvedla pozlačene gumbe, dolge ogrlice iz biserov ter pentlje.

Več iz rubrike