V Braziliji ponujajo obmorsko vas za digitalne nomade

Projekt Nomad Village Brazil bo zaposlenim na daljavo ponudil možnost življenja v spektakularnem obalnem mestu Pipa.
Fotografija: Delo na daljavo s priljubljenega okolja je za marsikoga mamljivo. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Delo na daljavo s priljubljenega okolja je za marsikoga mamljivo. Foto: Shutterstock

Za več ljudi je priložnost, da postanejo »digitalni nomad«, zelo mamljiva. Soočeni s spoznanjem iz obdobja pandemije, da mnogim od nas dejansko ni treba delati v pisarni, so se nekateri odločili ne samo za delo od doma, temveč za opravljanje svojega dela na daljavo iz povsem drugega konca sveta, kjer so tudi potencialno nižji življenjski stroški in lepše vreme.

image_alt
Definicija uspeha: Uspeh skozi dominanten družbeni okvir

Države po vsem svetu so želje zaposlenih na daljavo nagradile s posebnimi digitalnimi nomadskimi vizumi, zdaj pa je ena država šla še korak dlje. Brazilija postaja prva južnoameriška država, ki je ustvarila celotno vas samo za zaposlene na daljavo iz tujine.

Podjetje, ki je lansiralo vas NomadX na Madeiri na Portugalskem, bo odprlo tudi prvo digitalno nomadsko vas v Južni Ameriki. Goncalo Hall, ustanovitelj podjetja NomadX, napoveduje, da bo brazilska vas letno ustvarila približno 36 milijonov dolarjev. 

Zakaj bi delali v tujini, ne pa živeli z domačini?

Zdi se, da je brazilska shema zasnovana za ljudi, ki želijo živeti nekje nekoliko bolj sončno, lepše in bolj idilično, vendar ne želijo doživeti kulturnega šoka, da bi bili vrženi v globino popolnoma neznane kulture. Navsezadnje je spoznavanje nove kulture del zabave, vendar ne za vsakogar.

 Brazilija postaja prva južnoameriška država, ki je ustvarila celotno vas samo za zaposlene na daljavo iz tujine. Foto: Shutterstock
 Brazilija postaja prva južnoameriška država, ki je ustvarila celotno vas samo za zaposlene na daljavo iz tujine. Foto: Shutterstock

Projekt s katerimi so pomislili na to, se imenuje »Nomad Village Brazil«, odvil pa se bo v Pipi, mestu na severovzhodu Brazilije, znanem po eni najbolj spektakularnih plaž v državi. Nahaja se približno 90 minut vožnje od bližnje regionalne prestolnice Natal.

image_alt
Delo na daljavo iz sanjskih destinacij ni večno legalno

Digitalni nomadi lahko pričakujejo obilico sonca in zasebne aparmatje

Nomadi v vasi lahko pričakujejo namestitev v letoviškem slogu z zasebnimi apartmaji v slogu bungalovov. Skupne bivalne in delovne prostore in bazene si bodo delili s sostanovalci, navaja spletni portal Time Out.

Delo v Braziliji kot digitalni nomad ima poleg obilice sonca in vsestranskih rajskih vzdušij še druge prednosti. Glavni med njimi je dejstvo, da je za tiste, ki delajo za evropske države, časovna razlika (med štirimi in šestimi urami) veliko bolj obvladljiva kot na primer na Kostariki ali Baliju. 

Brazilska vizumska shema za digitalne nomade, ki je bila uvedena januarja, navaja, da lahko vsak, ki zasluži več kot 1500 dolarjev na mesec in ima potni list ter veljavno zdravstveno zavarovanje, zaprosi za življenje in delo v državi do 12 mesecev. Projekt Nomad Village Brazil bo sicer sprva potekal od 1. novembra 2022 do 30. aprila 2023.

image_alt
Počasno delo kot recept za uspeh

Več iz rubrike