V Bosni in Hercegovini živi več kot tisoč stoletnikov

Glede na podatke državne agencije za identifikacijske dokumente, evidenco in izmenjavo podatkov, v BiH živi več kot kot tisoč stoletnikov, med njimi je več kot dve tretjini žensk.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Khaled al-Hariri
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Khaled al-Hariri

Po pisanju banjaluškega časnika Nezavisne novine v BiH trenutno živi 1149 starejših od sto let, med njimi 820 žensk in 329 moških.

Največ stoletnikov, 195, je na območju prestolnice Sarajevo. Med njimi je 131 žensk in 64 moških, poročanje medijev povzema STA.

Tudi sicer med starejšimi v BiH prevladujejo ženske. Glede na popis prebivalstva iz leta 2013 je med osebami do 48. leta več moških, po tej starostni meji pa je več žensk. Med starejšimi od 85 let tako na vsakega moškega prideta dve ženski.Demografi ta pojav pojasnjujejo z več dejavniki. Ženske so denimo bolj odporne na nekatere bolezni in za njimi zbolijo kasneje od moških. K večji smrtnosti moških prispevajo tudi škodljive navade, kot sta uživanje alkohola in kajenje, ki sta med moškimi pogostejša kot med ženskami. Po 50. letu pa moški umirajo pogosteje od žensk tudi zaradi poškodb pri delu ter večjega števila samomorov.

Po podatkih agencije za statistiko v BiH je povprečna starost ob smrti leta 2019 znašala 74 let, od tega 77 let pri ženskah in 71,5 leta pri moških.
 

Pričakovana življenjska doba v ZDA krajša za leto dni


FOTO: Alamy Stock
FOTO: Alamy Stock
Pričakovana življenjska doba v ZDA se je zaradi pandemije covida-19 v prvi polovici lanskega leta zmanjšala za leto dni na 77,8 leta, je nedavno objavil ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Poročilo je uvodno za prvo polletje in ne zajema podatkov za Američane azijskega izvora in domorodne Indijance.

ZDA so se lani odrezale najslabše od vseh držav, kar zadeva pandemijo. ZDA imajo štiri odstotke svetovnega prebivalstva in 20 odstotkov vseh mrtvih zaradi pandemije. V ZDA je lani prvič doslej umrlo več kot tri milijone ljudi, kar je največ v enem letu doslej. Tako slabe statistike ZDA niso zabeležile vse od časa druge svetovne vojne.

Delni podatki o pričakovani življenjski dobi v ZDA potrjujejo tudi to, kar je znano že iz statistike novega koronavirusa, to je, da so najbolj prizadete manjšine na čelu s temnopoltimi, povzema STA.


Pričakovana življenjska doba za bele Američane je padla za 0,8 leta na 78 let, za temnopolte pa za 2,7 leta na 72 let. Pri Američanih latinsko-ameriškega izvora, ki beležijo najdaljšo življenjsko dobo, je ta v prvem polletju lani padla za 1,9 leta na 79,9 leta.

Pričakovana življenjska doba žensk v ZDA je 80,5 leta. Moški lahko računajo na povprečno 75,1 leta življenja.
 

Ženske živijo dlje


Po podatkih Eurostata je bila v Evropski uniji v obdobju 2015-2017 pričakovana življenjska doba za moške novorojence 78,1 leta. Moški v EU povprečno živijo 5,4 leta manj kot ženske. V Sloveniji je bila pričakovana življenjska doba v tem obdobju za moške 78 let, za ženske pa 84 let.

Na začetku 2019 je bilo v Sloveniji 413.054 starejših, tj. prebivalcev, starih 65 ali več let. Pričakovana življenjska doba ob rojstvu se daljša; osebe, ki se v tem času rodijo v Sloveniji, lahko pričakujejo, da bodo živele v povprečju približno 7 let dlje kot tiste, ki so se rodile pred 25 leti, navaja Surs. 

Več iz rubrike