Kitajska spregovorila o stroju za potovanje skozi čas

Nenavadno dogajanje je naravnost iz znanstvene fantastike, podkrepljeno z PowerPoint predstavitvijo, ki je pricurljala v javnost, in raznimi govoricami.
Fotografija: Je možno, da na Kitajskem gradijo časovni stroj? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Je možno, da na Kitajskem gradijo časovni stroj? FOTO: Shutterstock

V začetku tega meseca so po spletu zaokrožili nepreverjeni dokumenti, v katerih se namiguje na sodelovanje Inštituta za fiziko visokih energij, ki je del kitajske akademije znanosti, z zasebnim podjetjem Ruitai Technology Development Technology pri nečem, imenovanim »eksperimentalna naprava za generiranje prostorsko-časovnega tunela«.
 
Razkrito PowerPoint predstavitev, ki vsebuje informacije o projektu, je objavil kitajski časopis Paper Journalist. Spletna stran 6Park News pa navaja dodatne informacije:
 
»Naprava lahko izkrivlja čas in prostor, nadzoruje pretok časa, prebija časovno in prostorsko pregrado in se uporablja za potovanje skozi čas, medzvezdno potovanje, podaljšanje življenjske dobe itd. Projekt bo izbral lokacijo na Kitajskem in najel površino v velikosti približno 16 hektarjev za izgradnjo znanstvene eksperimentalne baze. Pričakuje se, da bo naprava lahko uspešno izvedla prostorsko-časovni preizkus v roku 7-12 mesecev po zagotovitvi sredstev«.
 


Spletna stran 6Park trdi, da je skupina, ki stoji za projektom, »dosegla predhodni dogovor o sodelovanju z raziskovalno in razvojno skupino, sestavljeno iz znanih strokovnjakov in akademikov Inštituta za fiziko visokih energij,« in da so Nobelov nagrajenec Gao Kun in drugi cenjeni znanstveniki napravo »potrdili in pohvalili«.

PowerPoint prezentacija. Vir: 6Park News
PowerPoint prezentacija. Vir: 6Park News

PowerPoint prezentacija. Vir: 6Park News
PowerPoint prezentacija. Vir: 6Park News

 
Kmalu po tem, ko se je PowerPoint dokument razširil po spletu, pa je Inštitut za fiziko visokih energij podal izjavo, s katero odločno zanika svojo vpletenost v projekt.
 
»Naš inštitut in omenjeno podjetje Shanxi Ruitai Technology Development Technology Co., Ltd. ter njeno osebje nista imela nobenih stikov in nista sodelovala. Naše podjetje ne bo nosilo nobene pravne odgovornosti za kakršno koli izgubo, povzročeno zaradi lažne propagande v članku«, so zapisali.
 
Vse skupaj je nato postalo še bolj nenavadno.

The Paper Jounalist je ugotovil, da je podjetje Ruitai Technology registrirano šele od 31. decembra 2020, nobelovec Gao Kun pa sploh ne obstaja. Po poročanju časopisa Chongqing Morning News je tudi podjetje Ruitai zanikalo svojo vpletenost s trditvijo, da je informacijska platforma za financiranje »predstavitev ustvarila pomotoma«.
 
Gre torej za klasičen nesporazum?
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Ne glede na to, kaj se je dejansko zgodilo, se zastavlja vprašanje: kako bi sploh izgledal časovni stroj, ki ga financira država?
 
Opis čudežne naprave, ki bi »lahko podaljšala življenje z uporabo Einsteinove splošne teorije relativnosti za izkrivljanje prostora in časa«, po poročanju spletnega časopisa Yicai zveni kot nekakšna hibernacija, če »potovanje skozi čas« dosežemo s »podaljšanjem življenja«.
 
Metuzalem iz Biblije ni potoval skozi čas do leta 969, toda prava hibernacija bi lahko na primer zaustavila procese v človeške telesu za dolga potovanja po vesolju. Lahko bi se zbudili po stoletnem spancu, kot nekakšen lik iz serije Zvezdne steze.
 
Lahko temu rečemo potovanje skozi čas?
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Odvisno od tega, kaj pravzaprav razumemo pod tem pojmom. Zmožnost premora in nato nadaljevanja življenja v določenem časovnem obdobju zagotovo ustreza dobesedni razlagi potovanja skozi čas. Toda za razliko od  laserjev za upogibanje prostora in časa, se podaljšanje življenjske dobe ne more odvijati nazaj v čas. To je po navadi ključni del vsake ideje o potovanju skozi čas, saj lahko potovanju v prihodnost rečemo tudi zelo učinkovito čakanje.
 
Hkrati z lahkoto razumemo, zakaj bi obstajalo veliko zanimanje za potovanje skozi čas s hibernacijo s strani vlagateljev. A vendar se sliši nekoliko za lase privlečeno, da bi nekdo, izven znanstvenih krogov, zbral vrsto akademikov samo za lažno PowerPoint predstavitev.
 
Kaj se v resnici dogaja?
 
Resnica se bo verjetno razkrila šele takrat, ko bodo kitajski voditelji praznovali 150. rojstni dan.
 
 

Več iz rubrike