Turistične destinacije, ki jih je na Kitajskem vredno obiskati

Katere so najbolj zanimive turistične atrakcije na Kitajskem?
Fotografija: Poletna palača v Pekingu. Foto: Pixabay.
Odpri galerijo
Poletna palača v Pekingu. Foto: Pixabay.

Zaradi svoje velikosti ponuja Kitajska kot turistična destinacija neomejene možnosti za raziskovanje. Država je zmes starodavnih kitajskih običajev in moderne države, ki se razvija. V nadaljevanju vam prestavljamo nekaj najbolj zanimivih turističnih destinacij, ki jih navaja Planet ware.

image_alt
Dih jemajoči ekološki hoteli

Kitajski zid

Kitajski pregovor pravi, da nihče ne more biti pravi junak, če si ni ogledal znamenitega kitajskega zidu. Veličasten Veliki kitajski zid poteka skozi Hebei, Tientsin, Peking in Gansu. Obzidje je dolgo 21.196 kilometrov in je v povprečju visoko od šest do osem metrov, dviga pa se tudi do višine 16 metrov. Na določenih mestih je dovolj široko, da ga lahko prečka pet konj ali 10 ljudi. Ponaša se s številnimi stenami in stražnimi stolpi. Nekatere najstarejše utrdbe obzidja segajo v 7. stoletje pred našim štetjem.

Kitajski zid je ena izmed glavnih turističnih atrakcij na Kitajskem. Foto: Pixabay.
Kitajski zid je ena izmed glavnih turističnih atrakcij na Kitajskem. Foto: Pixabay.

Najbolj obiskan je del stene blizu prelaza Padaling, severozahodno od Pekinga, ki je zlahka dosegljiv z javnim prevozom ali v okviru organiziranih izletov. Drugi obnovljeni odseki, ki so vredni ogleda, vključujejo del blizu Gubeikouja, kar je 130 kilometrov stran od Pekinga, in v Mutianyu, ki je od Pekinga oddaljen 70 kilometrov.

Prepovedano mesto in cesarska palača, Peking

Največja in najpomembnejša zgradba na Kitajskem se imenuje Prepovedano mesto. Znana je tudi kot cesarska palača. Leži v središču Pekinga. Velik del kompleksa, ki je viden še danes, je bil zgrajen med letoma 1406 in 1420. Ta prostrani kompleks je bil rezidenca 24 cesarjev Ming in Qing. Takrat je bil dostop do območja dovoljen le cesarskim družinam in njihovim kurtizanam.

image_alt
Hrvaška obala kot nova Azurna obala

Masivni kompleks, ki se razprostira na približno 720.000 kvadratnih metrov, je zaščiten z 10 metrov visokim zidom s stražnimi stolpi in širokim jarkom. V njem se nahajajo prostori, namenjeni obrednim in upravnim namenom, ter zasebna rezidenca, ki jo je uporabljal cesar. Druge pomembne znamenitosti v bližini cesarske palače vključujejo znameniti trg Tiananmen in nebeški tempelj. Gre za eno najpomembnejših znamenitosti v državi, ki sega v 15. stoletje.

Križarjenje po reki Li, Guilin

Mesto Guilin se ponaša z nekaterimi najlepšimi kitajskimi pokrajinami. Slovi po reki Li, ki vijuga skozi mesto in okoliške gore. Ta edinstvena pokrajina že sto let privablja pesnike in umetnike. Včasih je bila navdih neštetih pravljic in legend, danes pa je priljubljena pri turistih z vsega sveta, ki si želijo ogledati ta naravni biser. Najboljši način za uživanje v okolici je križarjenje po reki Li. Priljubljen odsek za križarjenje je od Guilina do Yangshua, kjer reka mirno vijuga mimo izjemnih kamnitih formacij in jam z romantičnimi imeni, kot so Gora edinstvene lepote, Hrib slonovega trupa in Jama trstične piščali.

Reka Li, Guilin. Foto: Pixabay.
Reka Li, Guilin. Foto: Pixabay.

Poletna palača, Peking

Razkošna cesarska poletna palača Yíhé Yuán se nahaja v središču čudovitega parka, ki obsega 700 hektarjev, in je ena izmed najbolj obiskanih kitajskih znamenitosti. Medtem ko je bila sama palača zgrajena leta 1153, je bilo veliko jezero urejeno v 14. stoletju, da bi okrepili cesarske vrtove. Zgradba vključuje veličastno dvorano dobrohotnosti in dolgoživosti. To zgodovinsko prizorišče se še vedno uporablja za organizacijo tradicionalnih kitajskih predstav in glasbenih dogodkov. Druga dvorana, ki si jo lahko ogledate, je dvorana sreče in dolgoživosti s čudovitimi vrtovi in sprehajalnimi potmi. Zanimive za ogled so tudi ruševine stare poletne palače, za katero pravijo, da je bila nekoč ena izmed najbolj dovršenih in arhitekturno privlačnih palač v državi.

Poletna palača v Pekingu. Foto: Pixabay.
Poletna palača v Pekingu. Foto: Pixabay.

Raziskovalna baza za vzrejo velikih pand, Chengdu

Obisk Kitajske ne more biti popoln brez vsaj enega srečanja s pando. Medtem ko se najboljši živalski vrtovi v državi ponašajo s številnimi primerki teh fascinantnih bitij, je najboljše mesto za ogled v neposredni bližini njihovega naravnega habitata v odlični raziskovalni bazi vzreje velikih pand v Chengduju. Tukaj se nahaja približno 80 pand, ki opravljajo svojo jutranjo rutino; od iskanja hrane do igranja.

Chengdu na Kitajskem, ima raziskovalno bazo za vzrejo velikih pand. Foto: Pixabay.
Chengdu na Kitajskem, ima raziskovalno bazo za vzrejo velikih pand. Foto: Pixabay.

Reka Yangtze in tri soseske

Mogočna reka Yangtze se razteza v dolžini več kot 6000 kilometrov, zaradi česar je najdaljša in najpomembnejša reka na Kitajskem ter tretja najdaljša reka na svetu za Amazonom in Nilom. Yangtze, ki teče od Tibeta na zahodu do Šanghaja na vzhodu skozi osem provinc, je že več kot 2000 let glavna kitajska prometna pot. Njeno obsežno povodje s 700 pritoki pokriva približno petino celotne površine države in obsega četrtino kmetijskih zemljišč. Najbolj priljubljena mesta za turiste so tri čudovite soteske – Qutang, Wu in Xiling.

image_alt
Lonely Planet Slovenijo uvrstil med top deset držav

Zgodovinsko Zahodno jezero v Hangzhouju

Glavno mesto province Zhejiang se nahaja na skrajnem južnem koncu slavnega kitajskega kanala Grand Canal. Tukaj je locirano Zahodno jezero, ki ga obkrožajo številni griči in templji. Razdeljeno je na pet ločenih delov z umetnimi nasipi, ki segajo v 11. stoletje. Območje ponuja številne priložnosti za pešačenje. Še posebej prijetno je spomladi, ko svetijo številna drevesa breskev. Med številnimi starimi mostovi na jezeru je eden najbolj priljubljenih Polomljeni most (Duaniao), ki povezuje Baidi Causeway z obalo. Zvečer se tam odvijajo mnoge glasbene predstave, ki nudijo svojevrstno doživetje.

Zahodno jezero v Hangzhouju. Foto: Pixabay.
Zahodno jezero v Hangzhouju. Foto: Pixabay.

Lešanski velikanski Buda, Sečuan

Zadnji na tokratnem seznamu kitajskih turističnih znamenitosti je spektakularni 71 metrov veliki kip Buda, ki se nahaja v Sečuanu. Ta pomembna umetnina, ki jo je leta 713 pričel ustvarjati budistični menih, je bila dokončana 90 let kasneje. Kip je največja skulptura Bude na svetu, ki prestavlja Budo Maitrejo, ki dramatično pogleduje na reko. Ogromni Buda je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine in privablja veliko število romarjev s celotnega sveta. Zlahka je dostopen iz mesta Chengdu. Prav tako kot vse drugo je tudi slikovit park, v katerem se nahaja Buda, vreden raziskovanja.  

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Japonskem (1/5)

Več iz rubrike