Tudi zaposleni pri Nasi v vesolje

Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Ameriška vesoljska agencija Nasa je na prelomu novih odločitev, med katere sodi tudi ideja, da omogoči svojim zaposlenim - vključno z astronavti - lete na komercialnih suborbitalnih vesoljskih plovilih. Gre za rakete, ki so zasnovane tako, da letijo do roba vesolja in nazaj, kar potnikom daje kratke izkušnje breztežnosti. Agencija upa, da bo razširila možnosti letenja za svoje astronavte in raziskovalce, hkrati pa vlagala v komercialno vesoljsko industrijo, je poročal spletni časopis Verge.
 
Kakšne bi bile koristi za Naso? Ena od možnih prednosti je izboljšanje usposabljanja astronavtov, tako da raziskovalcem omogočijo dodatno izkušnjo o tem, kako je iti v vesolje in potovati z raketo. Nasa meni tudi, da bi astronavti in raziskovalci lahko v vesolju izvajali poskuse, preskušali strojno opremo za uporabo v vesolju in podobno.
 

Raketa Virgin Galactic SpaceShipTwo magnata Richarda Bransona je eksplodirala med preizkusnim poletom nad puščavo Mojave v Kaliforniji 31. oktobra 2014. Foto: Reuters
Raketa Virgin Galactic SpaceShipTwo magnata Richarda Bransona je eksplodirala med preizkusnim poletom nad puščavo Mojave v Kaliforniji 31. oktobra 2014. Foto: Reuters
Kdo bo vozil v vesolje ...

Cilj je, da Nasa ponovno postane stranka komercialne industrije vesoljskih poletov. To naj bi bilo podobno kupovanju sedežev na dveh zasebnih vesoljskih plovilih - SpaceX Crew Dragon in Boeingovem CST-100 Starlinerju. Oba sta zasnovana za dostavo astronavtov do Mednarodne vesoljske postaje in nazaj.


Vendar obstaja ena velika razlika. Nasa je delno financirala razvoj obeh vozil, ni pa s tem novim programom financirala razvoja nobenega suborbitalnega vesoljskega plovila. Vendar, kot je povedal Phil McAlister, direktor komercialnih vesoljskih poletov, ameriška vesoljska industrija ponovno dokazuje, da je tehnično in finančno sposobna razvijati varne, zanesljive in stroškovno učinkovite vesoljske sisteme.
 

... Virgin Galactic ali Blue Origin?

Trenutno ima Nasa na voljo dve možnosti prevoza v vesolje: vesoljsko turistično podjetje Richarda Bransona Virgin Galactic, ki je razvilo vesoljsko letalo z imenom VSS Unity, s katerim lahko potnike odpeljejo na rob vesolja. In podjetje Jeffa Bezosa Blue Origin, ki ima raketo za večkratno uporabo New Shepard. Do zdaj je Virgin Galactic med dvema testnima letoma na rob vesolja poslal pet zaposlenih, medtem ko je Blue Origin izvajal le izstrelitve brez posadke. Nobeno podjetje še ni objavilo nobenih strank, ki so za storitev pripravljene plačati.
 


Nasa pričakuje, da bodo raketoplani kmalu na voljo, zato spreminja svoje politike glede letenja. Vesoljska agencija želi »pogledati in videti, kaj industrija ponuja, da bi lahko to izkoristili« je na konferenčnem klicu z novinarji dejal Scott Collardo, vodja nove Nasine pisarne za suborbitalno posadko (SubC), ki bo nadzirala to pobudo.
 

 Richard Branson je takole leta 2012 predstavil SpaceShipTwo. Foto: Reuters
 Richard Branson je takole leta 2012 predstavil SpaceShipTwo. Foto: Reuters
Navdušenje med ponudniki storitev

Generalni direktor Virgin Galactic George Whitesides je dejal, da je podjetje »navdušeno« nad načrti: »Javno-zasebna partnerstva so ključna za odpiranje prostora in mi smo navdušeni nad raziskovanjem vesolja.« Podobne pohvale je izrazil tudi Blue Origin. »Pozdravljamo vodstvo Nase za pospeševanje javno-zasebnih partnerstev v vesolju,« je v izjavi za Verge dejal Clay Mowry, podpredsednik globalne prodaje pri Blue Origin. 

Nasa zahteva varnost

S sistemi, ki so še v razvoju, želi Nasa zagotoviti, da bodo njeni zaposleni varni, če bodo leteli s temi vozili. Če želijo Virgin Galactic ali Blue Origin leteti z Nasinimi zaposlenimi, jim morajo povedati, kako ocenjujejo varnost svojih sistemov, kako bi potniki preživeli vse nesreče, varnostne standarde in še veliko več. Nasa načrtuje tudi sodelovanje s FAA, ki ureja izstrelitve v vesolje, da bi pripravila posebne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati podjetja, da bi lahko prevažala Nasino osebje.
 

Do 650.000 dolarjev za poskus v vesolju

Sicer pa je že januarja Nasa napovedala, da bo raziskovalcem zunaj vesoljske agencije dovolila, da zaprosijo za priložnosti za let v veseolje z namenom izvajanja poskusov. Prej so se raziskovalci lahko prijavili za pošiljanje mikrogravitacijskih nosilnosti na vozilih Blue Origin ali Virgin Galactic prek Nasinega programa, ki bi pomagal financirati in usklajevati potovanja.
 
Marca je agencija objavila razpis za predloge raziskav in ljudem dala možnost, da avtomatizirajo svoj suborbitalni eksperiment ali potencialno odidejo v vesolje. Raziskovalci bi za svoj projekt lahko prejeli od 450.000 do 650.000 dolarjev, odvisno od vrste poskusov, ki so jih predlagali.
 
 
 

Več iz rubrike