Tekma za vesolje: »Elon Musk nas ni povozil - povozil je svoje rojake iz Boeinga«

Ruski vodja za vesoljske podvige Dmitrij Rogozin ni navdušen nad uspehom Muskovega SpaceX.
Fotografija: Rusi bi šli spet v vesolje. FOTO: REUTERS/NASA/Ron Garan
Odpri galerijo
Rusi bi šli spet v vesolje. FOTO: REUTERS/NASA/Ron Garan

Po uspešni izstrelitvi SpaceX je 30. maja na tiskovni konferenci Elon Musk dejal: »Trampolin deluje.« To je bil odgovor na tvit, v katerem je Dmitrij Rogozin, nekdanji ruski obrambni funkcionar, (ki je bil leta 2014 s strani ZDA sankcioniran zaradi ruske agresije na Ukrajino), predlagal, da bi NASA lahko uporabila trampolin, da bi prišla v vesolje, če ji ni všeč sodelovanje z Rusijo. Spomimo, da se je NASA dolgo časa zanašala na rusko raketo Sojuz.
 

Zaradi Muska ukinil svoj tviter račun

 
Rogozina je po poročanju portala ArsTechnica Muskova hudomušna izjava kot odgovor na njegovo provokacijo s trampolinom, malce razburila. Nekaj dni pozneje je Rogozin ukinil svoj osebni račun na Twitterju, in presedlal na uradni račun Roscosmosa, izbrisal je tudi nekaj svojih bolj ognjenih tvitov.

Američani bi morali biti hvaležni

 
V začetku minulega tedna je Rogozin v reviji Forbes napisal pismo o Crew Dragon in ruskih načrtih v vesolju. Družba Roscosmos je odtlej sicer objavila angleško različico, v njej pa Rogozin ni nič kaj pozitiven do SpaceX in Nase.
 
Rogozin pravi, da se SpaceX ne razlikuje od nobene druge vesoljske družbe, saj je za Crew Dragon prejel »ogromno denarja«, da je vesoljsko plovilo zelo težko in da bi morali biti Američani hvaležni, da jih je Rusija devet let spravljala v vesolje. Nič od tega ni posebej neresnično, toda Rogozinove besede se zdijo jezne in obrambne.
 

»Musk nas ni povozil«

 
»Elon Musk nas ni povozil - povozil je svoje rojake iz Boeinga,« je dejal Rogozin. »Ta vojna je njihova, ne naša.«
 
Zanimivo je tudi to, da priznava, da so Rusi cenovno zakupili Nasin dostop do poletov v vesolje. Čeprav Rogozin pravi, da je Roscosmos »pošteno« zaslužil denar za vesoljske lete Sojuza, se loteva vprašanja, da je Crew Dragon cenejši kot Sojuz.

 
Po podatkih Nase je cena posadke za Crew Dragon 55 milijonov dolarjev. Med zadnjim krogom pogajanj je vesoljska agencija Rusiji plačala več kot 90 milijonov dolarjev za sedež v Sojuzu. Kljub temu Rogozin pravi, da so ruski poleti cenejši od ameriških.
»Zdi se, da gospodi zamenjujejo izklicno ceno in ceno storitve, ki jo oblikuje trg. Zato vztrajam, da je bilo vesoljsko plovilo Soyuz MS z raketo Soyuz-2.1a še vedno najbolj konkurenčno – ne glede na to, kar pravijo naši konkurenti.«
 

Tekma za vesolje

 
Velik del preostalega pisma v Forbesu je namenjen razpravljanju o vseh odličnih stvareh, ki jih Rusija počne v vesolju - in celo primerja vesoljsko plovilo Sojuz z mojstri italijanskih renesančnih umetnikov, kot so Leonardo da Vinci, Michelangelo in Titian, ter s puško Kalašnikov.

 
To pretresanje o prihodnosti ruskega raziskovanja vesolja so spremljali tudi na družbenih medijih. Prejšnji petek je Rogozin navdušeno tvitnil o vesoljskem plovilu nove generacije podjetja »Oryol« in pokazal slike testa bega v primeru zasilnega pristanka v vodi.
 
V resnici so se na fotografijah nekateri z vrvjo spuščali z Oryola, ki je že v fazi razvoja in morda nikoli ne bo letel. Poleg tega je ruski vesoljski novinar Anatolij Zak dejal, da je ta »novica« ponovitev testa, ki je potekal pred sedmimi leti.
 

Rusi želijo na luno

 
Šef Roscosmosa za odnose z mediji Vladimir Ustimenko je pred kratkim dejal, da bo država začela preizkušati dve novi raketi in bo kmalu nadaljevala svoj program raziskovanja lune. A tudi primeru teh fotografij se zdi, da gre za staro zgodbo izpred 20 let.
 
Vzorec je precej jasen. Ob uspehu SpaceX in Nase, Roscosmos čuti potrebo po objavi svojih dosežkov. Ne glede na to, ali se bodo uresničili ali ne.
 


 

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: