EU bo pomagala iz vesolja

EU iz vesolja v pomoč pri zelenem in trajnostnem okrevanju po pandemiji covida-19.
Fotografija: Z opazovanjem iz vesolja v pomoč pri zelenem in trajnostnem okrevanju po pandemiji covida-19. FOTO: REUTERS/NASA/Handout 
Odpri galerijo
Z opazovanjem iz vesolja v pomoč pri zelenem in trajnostnem okrevanju po pandemiji covida-19. FOTO: REUTERS/NASA/Handout 

Evropska Komisija in Evropska vesoljska agencija (ESA) sta ta teden zagnali novo orodje Rapid Action Coronavirus Earth (RACE), ki bo na podlagi opazovanj iz vesolja v pomoč pri zelenem in trajnostnem okrevanju po pandemiji covida-19, so sporočili iz Bruslja.

Kot so pojasnili, orodje meri ključne okoljske parametre, kot so spremembe kakovosti zraka in vode, ter gospodarske in človeške dejavnosti, kot so industrija, pomorstvo, gradbeništvo, promet in kmetijstvo. To bo podlaga za oceno vpliva omejevalnih ukrepov in okrevanja po vnovičnem odprtju na lokalni, regionalni in globalni ravni.Platforma združuje opazovalne podatke satelitov programa Copernicus, ki so v lasti EU, z novimi digitalnimi orodji, kot so umetna inteligenca in analiza podatkov.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem napovedal, da platforma ne bo pomagala le med pandemijo covida-19, »ampak zaradi svoje večstranske uporabnosti tudi pri doseganju drugih ciljev, denimo tistih zelenih«.
 

Več iz rubrike

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

Komentarji: