Glavno evropsko gospodarstvo je preplavila rekordna brezposelnost

Meseca maja je brezposelnost preplavila Nemčijo in v zadnjih štirih letih dosegla rekordno točko. Število brezposelnih se je povečalo za 238 tisoč na 2,8 milijona, poroča Zvezna agencija za delo države.
Fotografija: Brez dela lahko tri leta ostane tri milijone državljanov. FOTO: REUTERS/Manuela Hartling
Odpri galerijo
Brez dela lahko tri leta ostane tri milijone državljanov. FOTO: REUTERS/Manuela Hartling

Brezposelnost se je v primerjavi z aprilom povečala s 5,8 na 6,3 odstotka. To je najvišja raven od decembra 2015. Ekonomisti IAB Europe napovedujejo, da lahko tri leta brez dela ostane tri milijone državljanov.

Več kot sedem milijonov ljudi po ocenah agencij prejema vladne subvencije za nadomestilo za skrajšani delovni čas. Približno tretjina jih je zaposlenih v storitvenem sektorju, ki je močno prizadet, saj so se morale restavracije, trgovine in hoteli med karanteno - zapreti.Detlef Scheele, vodja agencije za delo, je dejal, da je trg dela še vedno pod velikim pritiskom zaradi pandemije koronavirusa. Po podatkih münchenskega inštituta za ekonomska raziskovanja (Ifo) se je indeks poslovne klime v glavnem evropskem gospodarstvu maja zvišal na 79,5 točke, potem ko je aprila znašal 74,2 točke (desezonirano).


Za spodbudo gospodarstva nemške oblasti načrtujejo dodelitev dodatne pomoči v višini od 50 do 100 milijard evrov. Pred tem je vlada namenila 156 milijard evrov za podporo gospodarstvu, odločila se je tudi za ustanovitev sklada za gospodarsko stabilnost v višini 600 milijard evrov.

Po mnenju strokovnjakov lahko padec nemškega BDP leta 2020 doseže 6,3 odstotka.
 

Več iz rubrike

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

Komentarji: