To je dobro vedeti pred nakupom solarnega grelnika vode

S solarnimi grelniki vode lahko prihranimo denar in zmanjšamo odvisnost od fosilnih goriv.
Fotografija: Kolektorji z evakuiranimi cevmi so trenutno najučinkovitejša izvedba na trgu. Foto: Wikimedia
Odpri galerijo
Kolektorji z evakuiranimi cevmi so trenutno najučinkovitejša izvedba na trgu. Foto: Wikimedia

Kdor je že pozabil plastenko vode v avtu, ve, kako močno lahko sonce v nekaj urah segreje vodo. Na podoben in malce bolj dovršen način delujejo tudi solarni grelniki vode, ki jih običajno namestimo na streho. V nadaljevanju si bomo pogledali, za koga so sploh primerni solarni grelniki vode, kakšno streho moramo imeti, in kako zmogljivo izvedbo potrebujemo.  

Kaj so solarni grelniki vode?

Solarni grelniki vode so pravzaprav malce bolj zapleteni, kot plastenka z vodo v avtomobilu. Razlikujejo se po zasnovi, učinkovitosti, zmogljivosti in ceni, vendar vsi nadomestijo dobršen del plina ali elektrike, ki se uporablja za ogrevanje vode, s čisto in brezplačno sončno svetlobo.

image_alt
Inovativna svetilka, ki sveti 45 dni s pol litra slane vode

Solarni grelniki vode so na voljo v treh osnovnih izvedbah, navaja spletna stran CNET, kjer so predstavili vse o njih. Vsi imajo način zbiranja toplote, rezervoar za shranjevanje tople vode, rezervno ogrevanje za primere, ko sistem ne dohiteva porabe, in neke vrste cirkulacijski sistem.

Foto: Getty Images / iStockphoto
Foto: Getty Images / iStockphoto
Grelniki vode s serijskim zbiralnikom segrevajo vodo v kadeh ali ceveh, ki so običajno pobarvane črno, da zberejo več sončne toplote. Da voda ne bi postala prevroča, se ji lahko občasno primeša hladna voda. Ti grelniki so najprimernejši za toplejše podnebje. Kjer bi lahko prišlo do zmrzovanja, jih je treba v hladnih mesecih izprazniti, da ne pride do poškodb sistema.

Ploščati kolektorji so nameščeni na kovinsko ploščo, ki je pogosto pobarvana na črno in vpija sončno toploto. Toplota s plošče potuje v cevi, napolnjene z vodo. Voda kroži po ceveh do hranilnika in iz njega ter tako ohranja zalogo vroče vode.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Kolektorji z evakuiranimi cevmi so trenutno najučinkovitejša izvedba na trgu, navaja CNET. Voda se segreva v cevi, ki jo obdaja večja, vakuumsko zaprta steklena cev. Ker med grelno tekočino in zunanjim okoljem ni zraka, se izgubi zelo malo toplote.

Kaj je dobro vedeti pred nakupom?

Najprej mora biti streha, ki je najpogostejše mesto za grelnike vode, v dobrem stanju in imeti dovolj sonca. Če je treba menjati streho, je to dobro narediti pred namestitvijo grelnikov. Odvisno od sistema lahko zadostuje več ali manj sonca, vendar je priporočena mera vsaj šest ur sončne svetlobe ob jasnih dnevih skozi vse leto.

»Najboljša je streha, obrnjena neposredno proti jugu [na severni polobli], vendar so lahko grelniki vode premaknjeni za 45 stopinj v obe smeri in še vedno dovolj dobro delujejo,« pojasnjuje CNET. Pred nakupom je sicer pametno pridobiti več različnih ponudb in se posvetovati z lokalnimi strokovnjaki.

image_alt
Inovativne in tisočkrat močnejše sončne celice

Natančno določanje velikosti grelnika vode sicer zahteva nekaj zapletene matematike, vendar se lahko zanesemo na nekaj pravil. Za oskrbo dveh oseb s toplo vodo mora imeti solarni grelnik vode približno dva kvadratna metra veliko kolektorsko ploščo. Za vsako dodatno osebo mora biti površina večja približno za kvadratni meter, navajajo poznavalci. Površina grelnika je sicer močno odvisna od lokacije in količine sonca, ki jo prejme.

Sončne celice, Krško, 4. junij 2021. Foto: Leon Vidic / Delo
Sončne celice, Krško, 4. junij 2021. Foto: Leon Vidic / Delo

Solarni grelniki vode so sicer dražji od običajnih grelnikov vode (bojlerjev) in za povrnitev investicije mora preteči nekaj let. Vendar se lahko prihranki začnejo nabirati kasneje, poleg tega pa je ta način segrevanja vode okolju prijazen. Seveda se je pred nakupom smiselno posvetovati s strokovnjakom in pa razmisliti tudi o sončnih celicah, ki proizvajajo električno energijo, s katero lahko nato segrevamo vodo.

Več iz rubrike