Temačne skrivnosti blagovne znamke Victoria's secret

Dokumentarna serija odkriva temne skrivnosti legendarne znamke in kako je izgubila svojo pot.
Fotografija: Eden izmed znanih Victoria's secret showov. Foto: Aly Song/Reuters
Odpri galerijo
Eden izmed znanih Victoria's secret showov. Foto: Aly Song/Reuters

Na svojem vrhuncu je bilo podjetje Victoria's Secret, vredno skoraj 8 milijard dolarjev. Prevladovalo je v nakupovalnih centrih po vsej Ameriki, blagovno znamko pa so zastopali priznani supermodeli, kot so Tyra Banks, Heidi Klum in Gisele Bündchen.

image_alt
Je z Netflixom konec?

Za znamko je stal Leslie Wexner. ki je bil nekoč znan po svojih sposobnostih ustvarjanja maloprodajnih blagovnih znamk: Limited, Express, Bath and Body Works in Abercrombie & Fitch. Victoria's Secret, podjetje za spodnje perilo, ki ga je preoblikoval v milijardo dolarjev vrednega velikana, ki je desetletja prevladoval na trgu spodnjega perila, velja za njegov največji uspeh. 

Začetek modnega imperija

Začetek vzpona modnega imperija sega v leto 1982, ko je Wexner kupil Victoria's Secret in prenovil blagovno znamko s prefinjeno, a dostopno senzibilnostjo, ki temelji na izmišljeni Angležinji po imenu Victoria. Do poznih 90. let je podjetje pod vodstvom Wexnerja in vodje trženja Edwarda Razeka sprejelo bolj odkrito in seksi podobo. Na modnih revijah podjetja so se supermodeli, kot sta Heidi Klum in Gisele Bündchen, sprehajali po pistah v ogromnih angelskih krilih in miniaturnem spodnjem perilu.

Dokumentarna serija razkriva temačne skrivnosti

Dokumentarna serija o svetovno poznani modni znamki z naslovom Hulu »Victoria's Secret: Angeli in demoni,« ki je bila premierno predstavljena 14. julija, obravnava meteorski vzpon in padec znamkeZaradi spreminjajočih se kulturnih trendov, obtožb o pomanjkanju dajanja prednosti raznolikosti in še drugih škandalih v podjetju, se je sodobni maloprodajni imperij namreč kmalu znašel na udaru kritik.

Model Kendall Jenner na modni reviji Victoria's secret. Foto: Charles Platiau/Reuters 
Model Kendall Jenner na modni reviji Victoria's secret. Foto: Charles Platiau/Reuters 

Na tapeti so bile tudi vezi med Wexnerjem in Jeffreyjem Epsteinom, navajajo ABC News. Kot je podrobno prikazano v seriji, je imelo podjetje vrsto notranjih škandalov in razkritij o Wexnerjevih tesnih povezavah z zloglasnim Epsteinom, ki je bil leta 2019 aretiran na podlagi obtožb trgovine z ljudmi in so ga kasneje našli mrtvega v njegovi zaporniški celici, medtem, ko je čakal na sojenje.

Znano je bilo, da se je Epstein, ki je več kot desetletje delal kot Wexnerjev upravitelj denarja v času razcveta Victoria's Secret, predstavljal kot iskalec talentov za podjetje. Med drugim je bil obtožen spolnega napada na manekenko na tako imenovani avdiciji za katalog leta 1997. To pa še zdaleč niso bile edine tovrstne obtožbe.

image_alt
Milijarderji z največ otroki

Neznani vpliv Jeffreyja Epsteina

Matt Tyrnauer, direktor dokumentarnih serij, je za ABC News o škandalih, ki so pretresli podjetje ter ikonično blagovno znamko, povedal: »Victoria's Secret je bila ena največjih blagovnih znamk, kar jih je bilo kdaj ustvarjenih. Njen padec je bil eden najbolj dramatičnih propadov v zgodovini mode. In najhitrejši.«

Serija poleg vzpona in padca blagovne znamke in milijarderja s Srednjega zahoda, predstavlja tudi intervjuje z novinarji, manekenkami in nekdanjimi vodstvenimi delavci Victoria's Secret (vendar ne z Wexnerjem, ki je leta 2020 odstopil z vloge izvršnega direktorja). V seriji prikazujejo korporativno kulturo, ki je bila okužena z  promiskuiteto ter tudi domneve, da je Epstein vodil obsežno shemo izsiljevanja. »Nikoli ne bomo vedeli, kakšen vpliv je imel Jeffrey Epstein na izvršne direktorje in pomembne ljudi blagovne znamke Victorie's Secret,« pravi režiser Tyrnauer. »To je ena največjih skrivnosti našega časa, predvsem v sferi pop kulture in poslovnega sveta.«

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Več iz rubrike