Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane
Podobno kot je pomemben odnos med črevesjem in možgani, sta tudi prehrana in duševno zdravje neločljivo povezana. Povezava med njima poteka v obe smeri, saj pomankanje dobre prehrane vodi do povečanje težav z duševnim zdravjem, težave z duševnim zdravjem pa pogosto vodijo v slabe prehranjevalne navade.
Dr. Uma Naidoo je prehranska psihiatrinja in direktorica psihiatrije za prehrano in življenjski slog v splošni bolnišnici Massachusetts, ki je tudi profesorica na medicinski šoli Harvard. Na podlagi svojega dela s stotinami pacientov je izbrala najboljša živila za krepitev delovanja možganov, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.
Začimbe
Prve na seznamu so začimbe. Poleg tega, da se začimbe dodajajo v hrano, so znane tudi po svojih antioksidativnih lastnostih. Možganom pomagajo pri boju proti škodljivih prostim radikalom in s tem preprečujejo poškodbo tkiva.
Med začimbami je izstopajoča kurkuma, ki deluje protivnetno. Aktivna sestavina kurkume je kurkumin, ki lahko zmanjša tesnobo in spremeni kemijo možganov. Prav tako ščiti hipokampus.
Pomembna začimba za možgane je tudi žafran, ki je bil v različnih študijah preizkušen tudi kot ugoden dodatek pri ljudeh s simptomi depresije. V vseh preizkusih so raziskovalci prišli do spoznanja, da je uživanje žafrana znatno zmanjšalo simptome depresije v primerjavi s kontrolno skupino s placebom, navaja CNBC Make It.
Avokado
Avokado vsebuje veliko magnezija, ki je pomemben za pravilno delovanje možganov. Prvo poročilo o zdravljenju depresije z magnezijem je bilo objavljeno leta 1921. Rezultati so pokazali uspeh v 220 od 250 primerov.
Od takrat je nešteto raziskav pokazalo, da je depresija povezana s pomanjkanjem magnezija. Več primerov, v katerih so bolnike zdravili s 125 do 300 miligrami magnezija, je pokazalo hitro okrevanje po hudi depresiji.
Oreščki
Oreški vsebujejo zdrave maščobe in olja, ki jih naši možgani potrebujejo za dobro delovanje skupaj z esencialnimi vitamini in minerali – na primer selen v brazilskih oreščkih.
Antioksidativni učinki omega 3 maščobnih kislinah v orehih veliko obetajo pri izboljšanju razmišljanja in spomina. Toda z oreški ne gre pretiravati. Priporočljiva dnevna doza je ¼ skodelice na dan kot prigrizek ali dodatek k solati ali zelenjavni prilogi in podobno.
Fermentirana živila
Fermentirana živila kot so navaden jogurt z aktivnimi kulturami, kislo zelje, kimči in kombuča, so viri živih koristnih bakterij, ki lahko izboljšajo zdravje črevesja in zmanjšajo tesnobo.
V možganih lahko fermentirana hrana nudi številne prednosti. Pregled 45 raziskav iz leta 2016 je pokazal, da lahko fermentirana hrana zaščiti možgane pri živalih, izboljša spomin in upočasni upad kognitivnih sposobnosti.
Temna čokolada
Temna čokolada je odličen vir železa, ki pomaga sestaviti ovoj, ki ščiti nevrone ter pomaga izboljšati razpoloženje. Med drugim je tudi vir antioksidantov. Leta 2019 je raziskava, ki so jo opravili pri več kot 13.000 odraslih pokazala, da imajo ljudje, ki redno jedo temno čokolado, za 70 odstotkov manjše tveganje za depresijo.
Listnata zelenjava
Zadnja na tokratnem seznamu je listnata zelenjava, ob omembi katere mnogo ljudi zavije z očmi. Toda listnata zelenjava vpliva na zdravje, saj vsebuje vitamin E, karotenoide in flavonoide, ki so hranila, ki ščitijo pred demenco in kognitivnim upadom.
Prednost zelenjave je izjemen vir folata, naravne oblike vitamina B9, ki je pomemben pri tvorbi rdečih krvnih celic. Ugodne učinke ima tudi na naš kognitivni status in pri nastajanju nevrotransmitorjev. Vsekakor ni odveč dati na jedilnik več zelenjave kot so špinača, blitva in regrat, saj so odličen vir folne kisline.
Več iz rubrike
Nova razkošna nepremičnina Jennifer Anniston
Zvezdnica serije Prijatelji Jennifer Anniston je nedavno kupila razkošno nepremičnino od Oprah Winfrey.
Kaj možgane ohranja aktivne in zmanjšuje tveganje za demenco?
Strokovnjaki so 11 let analizirali podatke o zdravstvenem stanju več kot 500.000 ljudi, ki ob zaposlitvi niso imeli demence.