Strokovnjak: 3 rituali za ublažitev stresa pred delovnim tednom

Uspešni ljudje naredijo v nedeljo tri ključne stvari, da začnejo teden srečnejše in brez stresa, pravi strokovnjak za produktivnost.
Fotografija: Foto: Shutterstock 
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock 

Marsikdo pozna strah, ki se pojavi, ko se nedelja bliža h koncu. Po vikendu počitka se začne čutiti tesnoba in stres zaradi dela in odgovornosti s katero se je potrebno soočiti v ponedeljek. LinkedIn je lani anketiral približno 3000 strokovnjakov v ZDA. Na podlagi anket je bilo ugotovljeno, da je 66 odstotkov ljudi poročalo, da čutijo »nedeljsko grozo«.

image_alt
Kateri so znaki, da delate v toksičnem delovnem okolju?

Naš um se navadno bori proti nalogam, ki so stresne ali dolgočasne, zato želimo čim dlje odložiti razmišljanje o delu, je za CNBC Make It povedal strokovnjak za produktivnost, Chris Bailey. Toda odlašanje lahko povzroči še več nepotrebnega stresa. Za nedeljske strahove ni čarobnega zdravila, vendar pa lahko pomagajo tri strategije, ki jih je delil Bailey in jih predstavljamo v nadaljevanju. 

Določite cilje za tekoči teden

Prva skrivnost kako premagati nedeljske strahove, je ustvarjanje načrta za prihodnji teden. Baileyjeva najljubša tehnika z olajšanje pred prihajajočim tednom je »pravilo treh«, ki pomeni, da navedete tri cilje, ki jih želite doseči v službi ali osebnem življenju. Določitev ciljev omogoča, da razmišljate o tem kam želite nameniti svoj čas, energijo in pozornost. Potem svoje dnevne naloge sproti prilagajate dosegu teh ciljev.

Ustvarite seznam dosežkov in seznam opravil tekočega tedna

Nedeljski strahovi lahko pogosto zapadejo v dvom vase, odpor in podobne občutke. Protistrup za tovrstno razmišljanje je, da napišete kaj o svojih dosežkih in organizirate misli. Bailey priporoča vodenje tekočega seznama dosežkov in nalog, ki jih nato posodabljate vsako nedeljo.

Prva skrivnost kako premagati nedeljske strahove, je ustvarjanje načrta za prihodnji teden. Foto: Shutterstock 
Prva skrivnost kako premagati nedeljske strahove, je ustvarjanje načrta za prihodnji teden. Foto: Shutterstock 

Seznam dosežkov bi naj izpostavljal nekaj stvari na katere ste ponosni in ste jih počeli prejšnji teden. Pri tem ni pomembno, če gre za zgodnje vstajanje iz postelje ali vodenje predstavitve v službi. Če si čestitate za napredek, ki ste ga dosegli, četudi je majhen, si lahko povečate samozavest in bolj suveren začetek novega tedna. Seznami opravil naj poudarjajo stvari, ki jih imate v načrtu opraviti v naslednjem tednu.

image_alt
Generacija Z ima drugačna pričakovanja do delodajalcev

Poiščite rituale s katerimi poskrbite zase

Pot do produktivnosti poteka naravnost skozi umirjenost. Če lahko ohranimo zbranost, medtem, ko se naši pogoji dela in zasebno življenje spreminjajo, lahko dosežemo kar želimo. Pri tem nam lahko pomagajo različni rituali kot so vodenje dnevnika, telefonski klici s prijatelji, vadba meditacije, preživljanje časa z ljudmi s katerimi se počutite odlično in podobno. Najpomembnejše je razviti načrt skrbi zase in se ga držati, ker se s tem lahko oprimete dobre prakse s katero boste utišali negativne misli in se veselili novega delovnega tedna.

image_alt
Amazon vložil v električne avtomobile, zdaj posluje z izgubo

Več iz rubrike