Amazon vložil v električne avtomobile, zdaj posluje z izgubo

Ameriški tehnološki velikan Amazon se bori z neugodnim spletom okoliščin. Je to prvo podjetje v nizu podjetij?
Fotografija: Podobno kot Ford je tudi Amazon utrpel škodo zaradi naložbe v proizvajalca električnih avtomobilov Rivian, s čimer je izgubil 7,6 milijarde dolarjev.Foto. REUTERS/Brendan McDermid
Odpri galerijo
Podobno kot Ford je tudi Amazon utrpel škodo zaradi naložbe v proizvajalca električnih avtomobilov Rivian, s čimer je izgubil 7,6 milijarde dolarjev.Foto. REUTERS/Brendan McDermid

Ameriški tehnološki velikan Amazon se bori z neugodnim spletom okoliščin.

  • Potrošniki se vračajo v fizične trgovine
  • Naložba v Rivian se je izkazala kot fiasko
  • Vse večja inflacija
  • Naraščanje stroškov dela

Potrošniki se po pandemiji vračajo v fizične trgovine, ob tem pa se soočajo še z izzivi v dobavnih verigah. S poslovnimi rezultati je razočaral.

Rivian R1T pickup, v katerega je vložil Amazon, na Times Square Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Rivian R1T pickup, v katerega je vložil Amazon, na Times Square Foto: REUTERS/Brendan McDermid

V prvem četrtletju letošnjega leta je Amazon ustvaril 3,8 milijarde dolarjev izgube, kar je njegova prva četrtletna izguba po letu 2015.

image_alt
Amazon: zaposleni namesto na bolniški dopust premeščeni

Podobno kot Ford je tudi Amazon utrpel škodo zaradi naložbe v proizvajalca električnih avtomobilov Rivian, s čimer je izgubil 7,6 milijarde dolarjev.

Prihodki so od prvega četrtletja lani narasli za sedem odstotkov na 116,4 milijarde dolarjev. Glavni izvršni direktor Amazona Andy Jassy je kot vzrok težav, ki se bodo še nadaljevale, izpostavil tudi nadaljevanje pandemije covida-19 in vojno v Ukrajini.

Prav tako sta problem tudi inflacija in po dolgem času tudi naraščanje stroškov dela, ker mora tudi Amazon privabljati delavce z višjimi plačami in ugodnostmi.

Finančne okrepitve

S storitvami oblaka Amazon Web Services je Amazon od prvega četrtletja lani povečal prihodke s 108,5 na 116,4 milijonov dolarjev.

Amazon je pred dnevi dobil odobritev za dokončanje prevzema filmskega studia MGM, s čimer bo okrepil svoje storitve predvajanja vsebin na internetu. S prevzemom je dobil 4000 dodatnih filmov in 17.000 televizijskih nadaljevank.

image_alt
Inflacija spreminja nakupovalne navade Avstrijcev

V tekočem četrtletju vodstvo družbe pričakuje do 121 milijard dolarjev prihodkov.

Delnice Amazona so se do konca rednega dela borznega trgovanja v četrtek podražile za 4,65 odstotka, v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov pa so se pocenile za 8,99 odstotka na 2631,99 dolarja.

Več iz rubrike