Amazon: zaposleni namesto na bolniški dopust premeščeni

Spletni gigant Amazon je obtožen, da z dobrodelnim programom zakriva realno statistiko resnih poškodb delavcev.
Fotografija: Amazon obtožen da prikriva realne podatke o poškodovanih delavcih. Foto: NICK IWANYSHYN/Ruters
Odpri galerijo
Amazon obtožen da prikriva realne podatke o poškodovanih delavcih. Foto: NICK IWANYSHYN/Ruters

Amazon je spet postal tarča kritik, tokrat zaradi sheme dela, ki narekuje, da se zaposlene, ki zaradi določenih zdravstvenih izzivov niso sposobni opravljati svojega dela, premesti na lažja delovna mesta.

image_alt
Jeff Bezos je premagan. Zmagal je sindikat!

Prikrivanje realne statistike

Podjetje preko programa Amazon Community Together poškodovane in bolne delavce namesto na »bolniški dopust« napoti v delovne skupine, ki delujejo predvsem na dobrodelnem področju.

Po podatkih podjetja je bilo od začetka delovanja programa leta 2016 več kot 10.000 zaposlenih nameščenih v neprofitne organizacije. Program je bil sicer med pandemijo zmanjšan, letos pa se je začel povečevati, navajajo tuji mediji.

Amazon namerava program še razširiti, kar je razvidno tudi iz objav številnih delovnih mest. Zagovorniki pravic delavcev so prepričani, da je program nastavljen za prikrivanje realne statistike resnejših poškodb v podjetju, navaja Financial Times.  

image_alt
Zgodovinsko rekordne plače ameriških menedžerjev

Povratne informacije pozitivne

Program, vreden 1,6 milijarde dolarjev, zajema 250 lokacij v 33 ameriških zveznih državah. Od sredine leta 2021 naj bi bilo vanj vključenih več kot 1000 delavcev, z različnimi obolenji in poškodbami, med katerimi so najpogostejša kostno-mišična obolenja, sindrom karpalnega kanala in poškodbe spodnjega dela hrbta.

Amazonovi paketi drvijo skozi rentgen proti dostavnim tovornjakom. Foto: MIKE SEGAR/Reuters
Amazonovi paketi drvijo skozi rentgen proti dostavnim tovornjakom. Foto: MIKE SEGAR/Reuters

Poznavalci menijo, da je zmanjšanje stopnje resnih poškodb za podjetje postalo nujno, saj so razmere v skladiščih spletnega giganta pritegnile pozornost regulatorjev in zakonodajalcev in dodatno spodbudile sindikalno povezovanje v več obratih po ZDA.

Program je prostovoljen, delavcem pa omogoča, da obdržijo celo plačo, namesto nadomestila za bolniško odsotnost, ki krije le del dohodka, pojasnjujejo v podjetju. » Povratne informacije od sodelujočih v programu in lokalnih neprofitnih organizacij so izjemno pozitivne,« pravi Amazonova tiskovna predstavnica Lisa Campos.

Učinkovit način za zmanjšanje stroškov

Podjetje pravi, da je program učinkovit način za hitrejšo vrnitev zaposlenih na delo, skupine za pravice delavcev in odvetniki poškodovanih delavcev pa se s shemo ne strinjajo.

Eric Frumin iz Centra za strateško organiziranje (SOC), meni da lahko tudi lažje delo prispeva k ponovitvi poškodbe ali celo prepreči okrevanje. Glede na raziskavo, ki jo je SOC opravil na podlagi podatkov, ki jih je Amazon predložil regulativnim organom, je bilo leta 2021 v ameriških obratih več kot 34.000 resnih poškodb, kar je za 36 odstotkov več kot leto prej. Pri tem je kot resno poškodbo opredelil vsako, ki delavcu onemogoča, da bi normalno opravljal svoje delo.

Podjetje je v začetku leta objavil lastno poročilo s podrobnimi statističnimi podatki za preteklo leto in se hkrati pohvalil, da se je leta 2020 število bolniških staležev v ZDA v primerjavi z letom 2019 zmanjšalo za skoraj 50 odstotkov. Vendar pa kritiki opozarjajo, da poročilo ni omenjalo, da se je v tem času za 22 odstotkov povečalo število premestitev na lažja delovna mesta.

Program je prednostna naloga Amazona že vrsto let, saj verjamejo, da lahko zniža stroške odškodnin za 70 odstotkov, še navaja Financial Times.

image_alt
Razkošne nepremičnine, ki so v lasti Jeffa Bezosa

Več iz rubrike