Zgodovinsko rekordne plače ameriških menedžerjev

V Amazonu ima manedžer kar 6474-krat večjo plačo od zaposlenega. Plače Tima Cooka ne odobrava večina delničarjev.
Fotografija: Delničarji bodo morda izpodbijali velike bonuse v večih podjetjih, tudi v Applu, kjer je 64 odstotkov delničarjev potrdilo plačo Tima Cooka. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Delničarji bodo morda izpodbijali velike bonuse v večih podjetjih, tudi v Applu, kjer je 64 odstotkov delničarjev potrdilo plačo Tima Cooka. Foto: REUTERS

Zgodovinska vrzel v dohodkih med zaposlenimi se povečuje. Borzni rally po pandemiji prinaša večje nepričakovane dobičke šefom kot zaposlenim.

Kot sta za Financial Times poročala Patrick Temple-West in Andrew Edgecliffe-Johnson, so letos ameriški izvršni direktorji na pravi poti, da poženejo rekordne nagrade, kar povečuje možnost novih spopadov z vlagatelji in zaposlenimi, saj se vrzel med njihovimi zaslužki in zaslužkom njihovega osebja po pandemiji Covid-19 povečuje na zgodovinski večkratnik.

Za 280 podjetij S&P 500, ki so poročala o številkah letos, je povprečna plača izvršnega direktorja poskočila na rekordnih 14,2 milijona dolarjev za leto 2021, s 13,5 milijona dolarjev leta 2020, po podatkih ISS Corporate Solutions, ponudnika podatkov.

Equilar, drugo podatkovno podjetje, ki spremlja nagrade izvršnih direktorjev v največjih podjetjih po prihodkih, je dejalo, da se je mediana med 196 podjetji, ki so poročala letos, poskočila za 20 odstotkov na 14,3 milijona dolarjev, potem ko je leta 2020 padla na 12 milijonov dolarjev.

Andy Jassy iz Amazona je prejel 6.474-krat večjo plačo od zaposlenega.Foto.REUTERS/Mike Blake/File Photo
Andy Jassy iz Amazona je prejel 6.474-krat večjo plačo od zaposlenega.Foto.REUTERS/Mike Blake/File Photo
Med največjimi paketi plač vodstvenih delavcev, ki so bili objavljeni, so bili 247 milijonov dolarjev Davida Zaslava pri Discoveryju, 178,6 milijona dolarjev Pata Gelsingerja v Intelu in 212,7 milijona dolarjev Andyja Jassyja v Amazonu – kar je bilo javno objavljeno isti dan, ko so delavci v New Yorku glasovali za ustanovitev prvega Amazonovega sindikata v ZDA.

Eden največjih plačnih mogotcev je David Zaslav iz Discovery-ja. Foto: REUTERS/Danny Moloshok
Eden največjih plačnih mogotcev je David Zaslav iz Discovery-ja. Foto: REUTERS/Danny Moloshok
.

Koeficienti plač izvršnega direktorja, ki primerjajo skupno letno plačo izvršnega direktorja s plačo povprečnega zaposlenega v podjetju, so prav tako na dobri poti, da dosežejo rekord, potem ko je borzni dvig prinesel veliko večje nepričakovane prihodke šefom kot njihovim zaposlenim.

Na dan, ko so v Amazonu za hrbtom Jeffa Bezosa ustanovili sindikat, je le-ta pristal na lestvici rekdorno plačanih menedžerjev sveta. Foto: Eric BARADAT/AFP
Na dan, ko so v Amazonu za hrbtom Jeffa Bezosa ustanovili sindikat, je le-ta pristal na lestvici rekdorno plačanih menedžerjev sveta. Foto: Eric BARADAT/AFP
Amazon je na primer prejšnji teden povedal, da je Jassyjeva plača za leto 2021, ki je vključevala pridobitev delnic v 10 letih, 6474-krat večja od povprečne plače njegovega zaposlenega. Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je leta 2020, ( to je bilo njegovo zadnje polno leto vodenja) zaslužil 58-krat več kot povprečni zaposleni. 
image_alt
Jeff Bezos je premagan. Zmagal je sindikat!

Del poskoka v plačah vodstvenih delavcev je izhajal iz bonusov, ki so bili ustavljeni ali zmanjšani leta 2020 med pandemijo.

Operater križarjenja Carnival svojemu vodji Donaldu Arnoldu leta 2020 ni izplačal letnega bonusa, vendar je 6 milijonov dolarjev bonusa, ki mu ga je dal za leto 2021, dvignil njegovo skupno plačo s 13,3 milijona dolarjev na 15 milijonov dolarjev.

Druga podjetja so preoblikovala načrte za bonuse vodstvenih delavcev, da bi zagotovila, da se zaradi pandemije ne bodo soočali z velikimi znižanji plač. Izplačila bonusov, s katerimi so se mnogi strinjali, ko se je pandemija začela umirjati, so bila "velika gonila" lanskega povečanja paketov izvršnih direktorjev, je dejal Brian Johnson, izvršni direktor ISS Corporate Solutions.

image_alt
Bo Elon Musk postal prvi bilijonar na svetu?

Nekateri vodstveni delavci so vlagateljem, ki so zaskrbljeni zaradi prevelikih nagrad, ponudili koncesije. Larry Culp, predsednik General Electrica in glavni izvršni direktor, ki se je lani soočil s podobnim protestom delničarjev, se je marca strinjal, da bo svojo letno nagrado za lastniški kapital znižal za 10 milijonov dolarjev.

Delničarji so pokazali pripravljenost za izpodbijanje velikih bonusov na več podjetjih leta 2022. Samo 64 odstotkov Apple delničarjev je v februarju potrdil 2021 plače Tima Cook, z norveškim oljnim skladom in motorjem investicijskih skladov št. 1, ki so glasovali proti paketu.

Mnogi delničarji so opisana plačna razmerja označili za nenavadna in celo nespodobna.

Več iz rubrike