Jeff Bezos je premagan. Zmagal je sindikat!

Ko je bil Jeff Bezos v vesolju, so zaposleni v Amazonu za njegovim hrbtom ustanoviti delavski sindikat. To je pozdravil tudi ameriški predsednik Joe Biden.
Fotografija: Mednarodna korporacija Amazon. Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
Odpri galerijo
Mednarodna korporacija Amazon. Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

"Radi bi se zahvalili ustanovitelju Amazona Jeffu Bezosu, da je šel v vesolje, ker smo lahko mi tisti čas v miru zbirali podpise za sindikat," je šaljivo pripomnil organizator sindikata skladišča na Staten Islandu Christian Smalls med odpiranjem šampanjca.

To pogumno odločitev je pozdravil celo ameriški predsednik Joe Biden, saj se mu zdi odločitev o prvem Amazonovem sindikatu, čudovita.

Ameriški predsednik Joe Biden je minuli konec tedna  pozdravil oblikovanje prve sindikalne organizacije zaposlenih pri Amazonu, potem ko se je za ta korak odločila večina delavcev v skladišču na Staten Islandu. Za sindikat je glasovalo 2654 delavcev, proti jih je bilo 2131.

"Predsednik je vesel, da so si delavci zagotovili pravico, da se bo glede pomembnih odločitev o delovnih mestih slišal tudi njihov glas. Predsednik trdno verjame, da mora imeti vsak delavec v vsaki zvezni državi pošteno izbiro glede vstopa v sindikat in glede pravice do kolektivnega pogajanja z delodajalcem," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Sindikalno glasovanje v New Yorku je za ameriške delavce velik uspeh. Delodajalci morajo po zakonu omogočiti poskus ustanovitve sindikata, vendar se delavci zaradi običajno negativne kampanje podjetja proti temu pogosto ustrašijo.

Delodajalci zaposlenim pred glasovanjem o sindikalnem združevanju običajno ponudijo tudi razne "bonbončke" v obliki povišic in drugih ugodnosti.

Vodstvo Amazona razmišlja o ugovoru

Prvi sindikat Amazona praznuje. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Prvi sindikat Amazona praznuje. Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Amazon se je doslej močno upiral sindikalnemu organiziranju zaposlenih, pri čemer so vsi dosedanji poskusi propadli. A ko je bil prvi mož Amazona, Jeff Bezos, dlje česa odsoten, se je po klasičnem vzoru "ko mačke ni doma, miši plešejo", pokazala priložnost, da se zaposleni združijo in formalno uredijo vse, da bi lahko ustanovili prvi sindikat v tej veliki mednarodni korporaciji.

Prvi mož Amazona, Jeff Bezos, bo morda vložil ugovor zoper sindikalno združevanje delavcev. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Prvi mož Amazona, Jeff Bezos, bo morda vložil ugovor zoper sindikalno združevanje delavcev. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Vodstvo podjetja je izrazilo razočaranje nad izidom glasovanja in razmišlja o ugovoru, ker da naj bi zvezni nacionalni odbor za delovne odnose neprimerno vplival na delavce.

New York ima sicer nekoliko boljšo sindikalno tradicijo kot jo imajo drugje po ZDA. Pred New Yorkom je podoben poskus sindikalnega organiziranja propadel v Alabami, kjer je lani proti sindikatu Amazona glasovalo 993 delavcev, podprlo pa ga je 875.

Nacionalni odbor za delovne odnose je sklenil, da je bilo 416 glasovnic spornih, zato se obeta ponovno glasovanje.

Več iz rubrike