Bo Elon Musk postal prvi bilijonar na svetu?

Glede na najnovejšo raziskavo je kar nekaj bogatašev, ki bi lahko kmalu postali bilijonarji.
Fotografija: Elon Musk. Foto: James Glover/Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk. Foto: James Glover/Reuters

Prvi potrjeni milijarder na svetu je leta 1916 postal John D. Rockefeller, podjetnik in lastnik naftne rafinerije. Leta 1999 je postal prvi centimilijarder Bill Gates, saj je njegova neto vrednost za krajši čas presegla 100 milijard dolarjev (90 milijard evrov).

Leta 2022 je na svetu devet centimilijarderjev s premoženjem, večjim od 90 milijard evrov. Glede na analizo, ki jo je izvedlo podjetje Tipalti Approve, je med njimi kar nekaj bogatašev, ki bi lahko kmalu postali bilijonarji.

image_alt
ZDA: V pripravi minimalni davek za milijarderje

Podjetje je primerjalo letno neto vrednost 30 najbogatejših ljudi na svetu med letoma 2017 in 2022, da bi izračunali letno stopnjo rasti za vsakega od njih. Glede na analizo bo imelo izmed 30 le 21 milijarderjev možnost, da bi postali bilijonarji. Spodaj navajamo tiste, ki naj bi jim to uspelo do leta 2030.

Elon Musk

Ustanovitelj Tesle je na dobri poti, da se kmalu včlani v klub bilijonarjev. Po Bloombergovih podatkih je najbogatejši Zemljan trenutno vreden 248 milijard evrov, njegovo bogastvo pa naj bi se letno povečevalo za 129 odstotkov. S takim tempom bi lahko postal bilijonar do leta 2024.

Elon Musk je prvo večjo vsoto zaslužil s prodajo PayPala. Skoraj vsa sredstva - približno 146 milijonov evrov - je po poročanju tujih medijev vložil v svoji novi podjetji Tesla in SpaceX. Proizvajalec električnih avtomobilov veliko prispeva k Muskovem bogastvu, ki ima v podjetju 23-odstotni delež. Obe podjetji skupaj sta zaslužni, da je njegovo premoženje s 23 milijard evrov leta 2020 skočilo na 248 milijard evrov leta 2022.

image_alt
Indijski mogotec je postal deseti najbogatejši človek na svetu

Gautam Adani

Naslednji, ki naj bi prejel status bilijonarja, je Gautam Adani, indijski milijarder in podjetnik, ki je ustanovil konglomerat Adani Group. Njegova neto vrednost je ocenjena na 85 milijard evrov, do leta 2025 pa bi se lahko pridružil klubu bilijonarjev.

Zhang Yiming

Zhang Yiming je predsednik in ustanovitelj multinacionalnega podjetja za internetno tehnologijo Bytedance Technology, ki je med drugim razvil tudi aplikacijo TikTok. Njegovo premoženje je glede na Bloombergove podatke trenutno ocenjeno na 40 milijard evrov, vendar lahko s tako stopnjo rasti postane bilijonar že leta 2026.

Mukesh Ambani

Mukesh Ambani je predsednik in generalni direktor multinacionalnega konglomerata Reliance Industries Limited, ki je eno najbolj dobičkonosnih podjetij v Indiji. Ambani naj bi bil trenutno vreden 87 milijard evrov, v klub bilijonarjev pa bi se lahko včlanil do leta 2029, navaja spletna stran Approve.

Izvršni direktor največjega konglomerata za luksuzno blago, Bernard Arnault. Foto: BENOIT TESSIER/Reuters
Izvršni direktor največjega konglomerata za luksuzno blago, Bernard Arnault. Foto: BENOIT TESSIER/Reuters

Bernard Arnault

Do leta 2029 naj bi glede na nedavno analizo bilijonar postal tudi Bernard Arnault, predsednik in izvršni direktor največjega svetovnega konglomerata, specializiranega za luksuzno blago. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1987. Do leta 2018 je doseglo rekordno prodajo v višini 38 milijard evrov, ob tem pa se je čisti dobiček podjetja povečal za 29 odstotkov. Rekordno vrednost je podjetje doseglo leta 2021, in sicer 281 milijard evrov, kar je Arnaulta za kratek čas izstrelilo na mesto najbogatejšega Zemljana. Danes je njegovo premoženje ocenjeno na 130 milijard evrov.

image_alt
Ruska duša

Več iz rubrike