Kateri so znaki, da delate v toksičnem delovnem okolju?

Zaposleni v toksičnih okoljih imajo višjo raven stresa, izgorelosti in težave z duševnim zdravjem kar posledično vpliva tudi na slabše fizično zdravje.
Fotografija: Združenje za upravljanje s človeškimi viri ocenjuje, da eden od petih zaposlenih v neki točki svoje kariere zapusti službo zaradi toksičnosti na delovnem mestu. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Združenje za upravljanje s človeškimi viri ocenjuje, da eden od petih zaposlenih v neki točki svoje kariere zapusti službo zaradi toksičnosti na delovnem mestu. Foto: Getty Images

Toksičnost na delovnem mestu je glavni razlog zakaj zaposleni odidejo iz podjetja. Da se ljudje dobro počutijo na svojem delovnem mestu, je po raziskavi v MIT Sloan Management Review celo 10-krat pomembnejše od plačila. V raziskavi je bilo analiziranih 1,4 milijona zaposlenih iz skoraj 600 večjih ameriških podjetij. Ugotovitve so pokazale, da zaposleni toksična delovna mesta opisujejo na pet glavnih spremenljivk: nespoštljiva, izključujoča, neetična, uničevalna in s prisotno zlorabo.

image_alt
Koliko kave na dan prenese srce?

Raziskava je bila osredotočena na teme, ki so se ponavljale v odgovorih zaposlenih, ki so bile povezane tako z negativnim rezultatom ocene kulture podjetja kot tudi z visokimi stopnjami odhajanja zaposlenih od aprila do septembra 2021. To niso bile zgolj malenkosti, temveč obnašanja, ki so povzročila čustveno reakcijo, zaradi katere so se nekateri zaposleni bali iti v službo, navaja CNBC Make It.

Kakšne so ključne značilnosti toksičnega delovnega okolja?

  • Izključujoče delovno okolje kjer ljudje glede na spol, raso, spolno identiteto in usmerjenost, invalidnost ter starost trdijo, da so obravnavani nepošteno in niso vključeni v ključne odločitve.
  • Nespoštljivost v delovnem okolju in premalo upoštevanja ter vljudnosti do zaposlenih. Ugotovitve raziskave kažejo na to, da je spoštovanje ali pomanjkanje le-tega najmočnejši pokazatelj tega kako so zaposleni ocenili delovno okolje.

image_alt
Warren Buffett: Delajte tisto, kar vas osrečuje

  • Neetično vedenje. Organizacija oz. podjetje, ki deluje nepošteno ali ne izpolnjuje predpisov. Pod to se štejejo tudi standardi za varnost in zdravje pri delu, ki ščitijo varnost delavcev ter zakon o prenosljivosti in odgovornosti zdravstvenega zavarovanja, ki varuje občutljive informacije o pacinetu.  
  • Neprimerno vedenje in neusmiljena konkurenca. Skoraj 10 odstotkov zaposlenih je v podjetjih opazilo slabo sodelovanje. Tisto kar se je ujemalo z nizkimi ocenami delovnega okolja in višjo fluktuacijo, je po mnenju zaposlenih to, da kolegi pogosto »zabodejo drug drugega v hrbet«.
  • Zloraba vodenja, vključno z ustrahovanjem, nadlegovanjem in sovražnostjo na delovnem mestu. Skoraj tretjina ocen zaposlenih iz raziskave je navedlo zlorabe vodstva v podjetju na splošno. 0,8 odstotka zaposlenih pa je kot tistega pri katerem opažajo zlorabo, označilo svojega vodjo.

Toksičnost na delovnem mestu je glavni razlog zakaj zaposleni odidejo iz podjetja. Foto: Getty Images
Toksičnost na delovnem mestu je glavni razlog zakaj zaposleni odidejo iz podjetja. Foto: Getty Images

Toksična delovna mesta predstavljajo velik problem

Ko ljudje dajo odpoved zaradi strupene kulture na delovnem mestu, je to poslovni strošek, ki ima veliko posledico tudi na človeške vire. Zaposleni v toksičnih okoljih imajo višjo raven stresa, izgorelosti in težave z duševnim zdravjem kar posledično vpliva tudi na slabše fizično zdravje.

Združenje za upravljanje s človeškimi viri ocenjuje, da eden od petih zaposlenih v neki točki svoje kariere zapusti službo zaradi toksičnega delovnega okolja, kar podjetja stane več kot 40 milijard evrov na leto. Ker je poslovni svet danes osredotočen na zaposlovanje in na to, da zaposlene tudi obdržijo, je potrebno, da podjetja in organizacije vzpostavijo ter modelirajo podporno in vključujočo delovno kulturo.

image_alt
Zgodovinsko rekordne plače ameriških menedžerjev

Več iz rubrike