Warren Buffett: Delajte tisto, kar vas osrečuje

Milijarder Warren Buffett je podelil nekaj nasvetov študentom, ki si želijo uspešne kariere.
Fotografija: Warren Buffett, predsednik in izvršni direktor Berkshire Hathaway. Foto: Scott Morgan/Reuters
Odpri galerijo
Warren Buffett, predsednik in izvršni direktor Berkshire Hathaway. Foto: Scott Morgan/Reuters

Znani milijarder Warren Buffett, predsednik in izvršni direktor Berkshire Hathaway, je v svojem zadnjem letnem pismu delničarjem razpravljal o svojem užitku pri delu in pri tem omenil svoje redne pogovore s študenti. Študente je pozval, naj si poiščejo delo na področju, na katerem si želijo delati, in z ljudmi, ki bi jih izbrali, če ne bi potrebovali denarja.

image_alt
Kot najstnik ustanovil podjetje, ki zdaj ustvari 670 milijonov letno

Buffet pričel z dolgočasnimi deli, nato pa našel delo, ki ga obožuje

91-letni milijarder ima danes med drugim deleže v podjetjih Apple, Coca-Cola Company in General Motors, toda njegova kariera ni bila vedno rožnata. S Charliejem Mungerjem, dolgoletnim poslovnim partnerjem in zaupnikom, sta nekoč delala v trgovini z živili, ki jo je imel v lasti Buffettov dedek. Opravljala sta dolgočasna opravila in bila za delo slabo plačana. Tudi ko se je Munger lotil prava, Buffett pa prodaje vrednostnih papirjev, še vedno nista bila zadovoljna. Šele pri delovanju v podjetju Berkshire Hathaway sta našla tisto, kar rada počneta, navaja Bussiness Insider India. 

Warren Buffett in Charlie Munger sta v Berkshire Hathaway našla tisto kar rada počneta. Foto: Rick Wilking/Reuters
Warren Buffett in Charlie Munger sta v Berkshire Hathaway našla tisto kar rada počneta. Foto: Rick Wilking/Reuters

Buffett pravi, da v podjetju že več desetletij večinoma delajo z ljudmi, ki so jim všeč in jim zaupajo. Študentom priporoča, naj najdejo službo, ki jih osrečuje. Čeprav priznava, da je zaradi gospodarske situacije to lahko težje, študente spodbuja, naj nikoli ne obupajo pri iskanju. Dodaja še, da ko bodo našli takšno službo, ki jim bo všeč, ne bodo več imeli občutka, da delajo.

image_alt
Tri delnice Warrena Buffeta za potrpežljive vlagatelje

Pomembno je najti izpolnjujočo kariero

Buffett je s svojim prvim tečajem o investiranju pričel pred 70 leti in do leta 2018 nadaljeval delo s študenti vseh starosti. Poučevanje mu je tako kot pisanje pomagalo razviti in razjasniti lastne misli. Študentom je velikokrat podelil različne nasvete. Leta 2020 je v nagovoru diplomantom Univerze Nebraska-Lincoln povedal, kako pomembno je, da si poiščejo izpolnjujočo kariero.

Zase meni, da je imel srečo, da je našel takšno delo, ki pravzaprav ni delo, temveč nekaj, česar se lahko veseli vsak dan. Dodal je, da ni nujno, da bodo takšno delo našli takoj, vendar pa pri iskanju ne bi smeli obupati. Študentom je svetoval še, naj veliko berejo in naj izboljšajo svoje komunikacijske sposobnosti.

image_alt
22-letnica, ki s kozmetiko zasluži več kot 120.000 evrov letno

Več iz rubrike