Tri delnice Warrena Buffeta za potrpežljive vlagatelje

Sledenje potezam t. i. oraklja iz Omahe je že več kot pet desetletij uspešna naložbena strategija.
Fotografija: Predsednik družbe Berkshire Hathaway Warren Buffett in podpredsednik družbe Charlie Munger, 3. maj 2019. Foto: Scott Morgan / Reuters
Odpri galerijo
Predsednik družbe Berkshire Hathaway Warren Buffett in podpredsednik družbe Charlie Munger, 3. maj 2019. Foto: Scott Morgan / Reuters

Warren Buffett je poskrbel za več kot 3.800.000-odstotni donos delnic razreda A družbe Berkshire Hathaway, odkar je leta 1965 postal izvršni direktor. V 57 letih to predstavlja več kot 20-odstotni povprečni letni donos. Le redki vlagatelji imajo bolj impresivne rezultate pri ustvarjanju denarja.

Buffett je tako v sedmih desetletjih povečal svoje premoženje z 10.000 dolarjev na 113 milijard dolarjev, v kar ni vštetih 41 milijard dolarjev, ki jih je v zadnjih 15 letih podaril v dobrodelne namene. Z drugimi besedami; sledenje potezam 91-letnega vlagatelja je že nekaj časa donosno. Ker pa so delniški trgi nedavno doživeli nekatere večje pretrese, nekateri menijo, da je zdaj pravi čas za nakup. V nadaljevanju si bomo pogledali tri Buffettove delnice, ki zagotavljajo pravo kombinacijo rasti in vrednosti za potrpežljive vlagatelje.

image_alt
Delnice podjetij, ki naj bi v letu 2022 najbolj zrasle

Omenjene tri Buffettove delnice so zbrali na spletni strani zasebnega finančnega in investicijskega podjetja Motley Fool. Naslednji predlogi niso finančni nasvet in vsak posameznik bi se moral glede na svojo situacijo posvetovati s finančnim svetovalcem.

Bank of America

Na prvem mestu je delnica velikana denarnih centrov v ZDA Bank of America. BofA je drugi največji delež družbe Berkshire Hathaway in predstavlja 13,8 odstotka njenega 351 milijard dolarjev vrednega naložbenega portfelja.

Warren Buffett. Foto: Scott Morgan / Reuters
Warren Buffett. Foto: Scott Morgan / Reuters
Zgodovinsko gledano so bančne delnice sicer zelo ciklična podjetja in so le redko kraj, kamor se vlagatelji umaknejo, ko se na trgu poveča nihanje. »Toda v tem konkretnem primeru vstopamo v sladko točko cikla rasti bančne industrije,« navaja Motley Fool. Razlog za to je, da je ameriška centralna banka (Fed) zaradi zgodovinsko visoke inflacije spremenila svoje stališče glede denarne politike.

Glede na podatke, ki jih je pripravila Fed, in o katerih smo že nekajkrat pisali, bi lahko v letih 2022 in 2023 prišlo do večkratnega zvišanja obrestnih mer. Nobena bančna delnica ni tako občutljiva na obresti kot Bank of America. Dvig obrestnih mer bi pozitivno vplival na neodplačana posojila družbe z variabilno obrestno mero in s tem ustvaril dodatne neto obrestne prihodke, ki bi se neposredno prenesli v njen poslovni izid.

Bristol Myers Squibb

»Druga delnica Buffetta, ki bi jo morali februarja kupovati 'na veliko', je farmacevtsko podjetje Bristol Myers Squibb,« navaja Motley Fool. Ko se na delniškem trgu poveča nestanovitnost, so delnice na področju zdravstva pogosto pametno mesto, kamor lahko vložite svoj denar. Ker ljudje ne morejo izbirati, kdaj bodo zboleli ali katero vrsto bolezni bodo imeli, je povpraševanje po zdravilih na recept, medicinskih pripomočkih in zdravstvenih storitvah stalno prisotno v vsakem okolju.

image_alt
NaSvet kapitala: Sklepanje prvega posla na Ljubljanski borzi

Kar zadeva podjetje, je Bristol Myers dosegel organsko in prevzemno rast. Kar zadeva prvo, ustvarja ogromno letnih prihodkov od zdravila za redčenje krvi Eliquis, ki je bilo razvito v sodelovanju s podjetjem Pfizer, in imunoterapije za zdravljenje raka Opdivo.

Ko govorimo o denarnem toku, je družba Bristol Myers Squibb decembra znatno razširila svoj program za vračilo delničarjem. Četrtletna dividenda podjetja se je povečala za približno 10 odstotkov, program odkupa delnic pa je bil okrepljen za 15 milijard dolarjev. Ker je Bristol Myers Squibb vrednoten precej pod petletnim povprečjem prihodnjih dobičkov, denarnega toka in knjigovodske vrednosti, izgleda, da je to zelo ugoden nakup, pojasnjujejo na spletni strani.

General Motors

Tretja Buffettova delnica, ki lahko februarja in pozneje prinese velike dobičke, je avtomobilski gigant General Motors. Podobno kot pri bančnih delnicah tudi pri avtomobilskih delnicah običajno ne bi vlagali denarja kot varnostni ventil v obdobjih nestanovitnosti. Toda glede na to, da je General Motors že zdaj cenovno ugodno ovrednoten, in glede na to, da je pred vrati priložnost za večdesetletno rast, je to delnica, ki jo lahko potrpežljivi vlagatelji z zaupanjem kupijo.

Warren Buffett. Foto: Drew Angerer / Getty Images North America / AFP
Warren Buffett. Foto: Drew Angerer / Getty Images North America / AFP
Kljub ciklični naravi avtomobilske industrije lahko prizadevanja za elektrifikacijo potrošniških vozil in voznih parkov podjetij podjetju GM in podobnim družbam še dolgo prinašajo trajnostno močno rast. Zamenjava vozil se ne bo zgodila čez noč. Globalne težnje po zmanjšanju ogljičnega odtisa pa se bodo sčasoma le še stopnjevale. Za vlagatelje, ki imajo čas na svoji strani, je rast električnih vozil priložnost, ki je ne gre zamuditi.

Podjetje General Motors je junija lani povečalo svojo zavezo za porabo sredstev za električna vozila, avtonomna vozila in baterije na 35 milijard dolarjev. Izvršna direktorica Mary Barra meni, da bodo njihove proizvodne zmogljivosti za električna vozila v Severni Ameriki do konca leta 2025 presegle milijon vozil letno, do sredine desetletja pa bo podjetje po vsem svetu predstavilo 30 različnih električnih vozil.

image_alt
Padli so Netflix, S&P 500, Nasdaq in bitcoin; je to pok balona?

General Motors je na dobri poti, da pridobi velik delež električnih vozil tudi na Kitajskem. V zadnjih dveh letih je GM na največji svetovni avtomobilski trg dobavil približno 2,9 milijona vozil. V državi, ki je pripravljena na spremembe, jim ne bi smelo biti težko stalno preusmerjati svojo pozornost na električna vozila.

Več iz rubrike