Spoznajte jahto, ki lahko križari po morju in leti po nebu

Koncept nove jahte AirYacht obsega 60-metrsko superjahto, ki je pritrjena na skoraj 200 metrsko zračno ladjo.
Fotografija: Snemljivo »zračno ladjo«, trenutno poganja hibridni pogonski sistem. Foto: Darnet Design/AirYacht
Odpri galerijo
Snemljivo »zračno ladjo«, trenutno poganja hibridni pogonski sistem. Foto: Darnet Design/AirYacht

Koncept nove jahte obsega 60-metrsko superjahto, ki je pritrjena na skoraj 200 metrsko zračno ladjo. Obe plovili se lahko uporabljata skupaj ali ločeno in omogočata križarjenje bodisi na morju ali letenje v zraku. Plovilo, ki sta si ga v sodelovanju s švicarskim podjetjem AirYacht, zamislila Guillaume Hoddé in Matthieu Ozanne, ima ime AirYacht kar morda res ni najbolj izvirno, toda vsekakor pa se z izvirnostjo ponaša koncept jahte.

image_alt
Jahtni mogotec Denis Suka je predstavil koncept nove superjahte

Superjahta se bo ponašala z inovacijami in napredno tehnologijo

Novo obdobje in vrnitev zračnih ladij sta povzročila potrebo po prenašanju težkih bremen po zraku z uporabo delčka običajno potrebne energije. Jahta nima motorjev, saj bi dodali preveč teže. Pri premikanju se bo zanašala na zračno ladjo, ki jo lahko vleče, ko je v vodi.

Kar se tiče ločevanja obeh posameznih plovil, je AirYacht opremljena z inovativnim sistemom za izstrelitev ali »dvigalom«, ki omogoča, da se superjahta nežno spusti ali dvigne brez, da bi se zračna ladja morala dotakniti gladine morja.

Koncept superjahte AirYacht. Foto: Darnet Design/AirYacht
Koncept superjahte AirYacht. Foto: Darnet Design/AirYacht

Snemljivo »zračno ladjo«, trenutno poganja hibridni pogonski sistem. Podjetje AirYacht, ki je ustvarilo plovilo, upa, da bo v prihodnosti delovalo izključno na vodik, navaja Robb Report. Po podatkih podjetja ima jahta avtonomni čas križarjenja približno en teden.

Jahta zagotavlja mnogo udobja, vključno z jacuzzijem, bazenom in telovadnico

Superjahta ali »rezidenca«, ima aerodinamični trup, ki je v celoti izdelan iz ultra lahkega materiala, ki zagotavlja nemoteno lebdenje po zraku ali vodi. Bivalni prostori se nahajajo v treh nadstropjih in zasedajo približno 750 kvadratnih metrov prostora. Sprejmejo lahko 12 gostov, ki imajo možnost bivanja v šestih kabinah. Prostora je tudi za tričlansko pilotsko posadko, ki ima možnost nastanitve v tretjem nadstropju.

Koncept nove jahte obsega 60-metrsko superjahto, ki je pritrjena na skoraj 200 metrsko zračno ladjo. Foto: Darnet Design/AirYacht
Koncept nove jahte obsega 60-metrsko superjahto, ki je pritrjena na skoraj 200 metrsko zračno ladjo. Foto: Darnet Design/AirYacht

Superjahta je sinonim za veliko udobja, saj med drugim vključuje tudi jacuzzi, bazen, spa, telovadnico in celo heliport. Da bi uresničili njen koncept, so že pričeli zbirati sredstva in odprli naročila. Čas proizvodnje naj bi trajal štiri leta, prva dobava je predvidena leta konec leta 2026.

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Več iz rubrike