Skoraj 4000 evrov za elektriko. Britancem preti revščina

Osmim milijonom britanskih gospodinjstev z oktobrom grozi energetska revščina
Fotografija: Trenutna finančna podpora ne bo zadostovala, saj bo velik del denarja porabljen, še preden bo nastopila zima. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Trenutna finančna podpora ne bo zadostovala, saj bo velik del denarja porabljen, še preden bo nastopila zima. Foto: Shutterstock

Po oceni britanske analitske hiše Cornwall Insight bi se lahko povprečni letni račun za energijo oktobra na Otoku s trenutnega rekordnega zneska 1971 funtov (2309 evrov) povzpel na 3245 funtov (3801 evro). Če se ta napoved uresniči, bi se 8,2 milijona britanskih gospodinjstev znašlo v energetski revščini, opozarja dobrodelna organizacija NEA.

image_alt
Nekateri nepozabni trenutki od začetka pandemije do danes

Do začetka prihodnjega leta bi se lahko povprečni letni račun za energijo v Veliki Britaniji dvignil na 3364 funtov (3941 evrov), je ugotovitve Cornwall Insight povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Po tistem, ko je oktobra lani povprečni račun za energijo dosegel 1271 funtov, se je v 12 mesecih močno povečal in takrat je bilo 4,5 milijona britanskih gospodinjstev v energetski revščini, je ta teden sporočila NEA. Energetska revščina pri tem pomeni, da gospodinjstva za energijo porabijo več kot deset odstotkov celotnega dohodka.

V dobrodelni organizaciji so ob tem upoštevali tudi 400 funtov rabata za energijo, ki ga vlada namenja vsem gospodinjstvom in je bil predstavljen maja.

"Pričakovane cene močno presegajo prejšnje napovedi. Trenutna finančna podpora ne bo zadostovala, saj bo velik del denarja porabljen, še preden bo nastopila zima," je poudaril izvršni direktor NEA Adam Scorer.

Kot je opozoril, si že zdaj milijoni ne morejo privoščiti računov za energijo, še več milijonov pa jih bo zaradi tega trpelo. "Ljudje se bodo znašli v nemogočih situacijah - izbirali bodo med ogrevanjem in prehranjevanjem," je izpostavil Scorer.

Energetska kriza bo po Scorerjevih besedah nujna prednostna naloga novega predsednika britanske vlade, je še poročala dpa.

image_alt
Bill Gates se hoče znebiti bogastva

Več iz rubrike