Bill Gates se hoče znebiti bogastva

Nova modna muha najbogatejših je odpovedovanje bogastvu. Bill Gates pravi, da noče biti več na seznamu najbogatejših Zemljanov. Mu bo uspelo?
Fotografija: Bill Gates ne bo dovolil, da bodo njegove milijarde dobili njegovi otroci. Foto: Facebook/Bill Gates
Odpri galerijo
Bill Gates ne bo dovolil, da bodo njegove milijarde dobili njegovi otroci. Foto: Facebook/Bill Gates

Morda niste vedeli, da je v zgodovini obstajalo stoletja dolgo obdobje, ko je imelo  »nedelo« kulturno višji status kot delo in ko je obstajalo »preferenčnost prostega časa«.

Slednje je bilo izbrisano z zemljevida naših življenj, ko se je uveljavila nova kapitalistična gospodarska etika, v kateri je prvič v zgodovini za najpomembnejši ekonomski cilj veljajo »nenehno povečevanje donosov in gospodarske rasti«, zaradi česar se je delo z nujnega zla povzpelo na najvišjo vrednoto in z njim tudi premoženje.

Sodobni bogataši so začeli uvajati nov trend iskanja smisla, in svojega "zakaj-a", kjer denar ne igra več velike vloge oziroma kvari smisel bivanja. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann
Sodobni bogataši so začeli uvajati nov trend iskanja smisla, in svojega "zakaj-a", kjer denar ne igra več velike vloge oziroma kvari smisel bivanja. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann

Krilatica »človek dela zato, da živi in ne živi zato, da dela« je postala povsem nepomembna, celo ponekod zasovražena in nevarna. 

Tako so se rojevali novodobni bogataši, ki tako kot njihovi predhodniki z vrst kraljev in princev, niso bili nikoli ravno trendsetterji, saj jim je ustrezal status quo.

A sodobni bogataši v zadnjem času spreminjajo svojo naravnanost. Začeli so uvajati nov trend in sicer trend iskanja smisla, in svojega "zakaj-a", kjer denar ne igra več velike vloge. A povedano drugače; denar kvari smisel.

Sodobni bogataši torej zdaj - in to je velik modni trend v tej srenji - naveličani vsega, otopeli in prazni, iščejo sveti gral vsakega človeka, to je smisel.

In Bill Gates je poiskal "svoj zakaj" ali svoj smisel v podarjanju svojega denarja v dobrodelne namene.

Bill Gates se je zahvalil tudi slavnemu milijarderju, vlagatelju Warrenu Buffetu za njegov dolgoletni prispevek k Fundaciji Billa in Melinde Gates. Foto: Rick Wilking/REUTERS
Bill Gates se je zahvalil tudi slavnemu milijarderju, vlagatelju Warrenu Buffetu za njegov dolgoletni prispevek k Fundaciji Billa in Melinde Gates. Foto: Rick Wilking/REUTERS

Da ne bo razumljeno narobe, še vedno bo nepopisno bogat in še vedno si bo lahko privoščil čisto vse, kar si bo zamislil, a njegova nova misija je, da izpolni svojo obljubo in to je, da izbrisan iz seznama najbogatejših Zemljanov.

Donacija za Fundacijo Billa in Melinde Gates

Milijarder filantrop Bill Gates je prav minulo sredo dejal, da namerava dati vse svoje bogastvo njegovi in ​​njegovi nekdanji ženini človekoljubni organizaciji, Fundaciji Billa in Melinde Gates.

V temi na Twitterju je soustanovitelj Microsofta objavil, da ta mesec nakazuje 20 milijard dolarjev v donacijo fundacije, da bi povečal porabo na 9 milijard dolarjev na leto do leta 2026, pri čemer je navedel nazadovanje, ki so ga povzročile pandemija, vojna proti Ukrajini in drugi dejavniki.

"Ko gledam v prihodnost, nameravam dati skoraj vse svoje premoženje fundaciji," je dejal Gates.

"Premaknil se bom nižje in sčasoma s seznama najbogatejših ljudi na svetu."

Zahvalil se je tudi slavnemu milijarderju, vlagatelju Warrenu Buffetu za njegov dolgoletni prispevek k Fundaciji Billa in Melinde Gates in dejal, da je njegova "neverjetna radodarnost velik razlog, zakaj je bila fundacija tako ambiciozna."

image_alt
Milijarde Warrena Buffetta za vse otroke tega sveta

Buffett, Gates in Melinda French Gates so leta 2010 ustanovili pobudo, imenovano The Giving Pledge, kot "gibanje filantropov, ki se zavežejo, da bodo večino svojega premoženja dali v človekoljubne ali dobrodelne namene, bodisi v času svojega življenja bodisi v svojih oporokah."

Zbral je podpise več kot 200 milijarderjev po vsem svetu

"Dolžan sem vrniti svoja sredstva družbi na načine, ki imajo največji vpliv na zmanjšanje trpljenja in izboljšanje življenj," je zapisal Gates. "In upam, da se bodo v tem trenutku oglasili tudi drugi na položajih velikega bogastva in privilegijev."

Gates že dolgo govori o tem, da je treba svoje bogastvo dati proč, pri čemer navaja vseživljenjsko prepričanje o reševanju globalnih vprašanj, kot so podnebne spremembe.

Rekel je celo, da njegovo bogastvo ne bo prešlo na njegove otroke, da bi postali milijarderji, saj ga tako veliko razdaja.

Njegova pot razdajanja bo precej dolga, saj po Bloombergovem indeksu milijarderjev ima Bill Gates trenutno neto vrednost 114 milijard dolarjev.

image_alt
Titani in bogovi biznisa

Več iz rubrike