Titani in bogovi biznisa

Ray Dalio, Bill Gates in Jack Dorsey so svojo kariero začeli pred svojim 15. letom starosti - zdaj so vsi milijarderji
Fotografija: Bill Gates FOTO: Delo
Odpri galerijo
Bill Gates FOTO: Delo

Vsak od trojice milijarderjev je svoj poklic oziroma poklicno strast našel, še preden je dopolnil 15 let. Čeprav je bilo njihovo zgodnje spoznavanje financ, tehnologije in poslovanja nekoliko naključno, Dalio pravi, da po njegovem mnenju ni le sreča, da so v naslednjih letih vsi dosegli velik finančni uspeh.

V nedavni epizodi podkasta Armchair Expert, ki ga je vodil igralec Dax Shepard, je Dalio namignil, da je bila njegova karierna pot začrtana, ko se je pri 12 letih naučil, kako razumeti in brati borzo. Dejal je, da mu to je dalo naivno samozavest, še pomembneje pa je, da so njegovi možgani v mladosti informacije sprejemali drugače.

»Pred puberteto razmišljaš drugače kot po njej,« je dejal Dalio. »Drugače se učiš. Izkušnje pa imajo zelo velik vpliv – ko ste mladi, se lahko se učite na način, na katerega se pozneje ne morete.«

Oktobrska študija, ki so jo izvedli psihologi univerze Berkeley, je kazala podobne rezultate in nakazovala, da so otroci očitno bolj radovedni kot odrasli, saj jih manj skrbi, da bodo naredili napake.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Leta 1993 je Gates za Smithsonian Institution povedal, da mu je izkušnja učenja in seveda tudi neuspeha pri pisanju računalniške kode v tako mladih letih dala priložnost, da poskusi nekaj, v čemer je bil dober ali ga je zanimalo, ker tega verjetno ne bi mogel narediti v šoli. Gates in Allen sta leta 1975 skupaj ustanovila Microsoft. Gates je bil glavni izvršni direktor podjetja do leta 2000. V petek popoldne je tržna vrednost podjetja znašala 1,85 bilijona dolarjev.

image_alt
ZDA: V pripravi minimalni davek za milijarderje

Ko je oče domov prinesel računalnik, se je to zanimanje spremenilo v programiranje, je Dorsey leta 2013 povedal v oddaji CBS 60 Minutes. Že v najstniških letih se je njegovo zanimanje razširilo na programe za usmerjanje dispečerjev, ki vodijo vozila, kot so taksiji, kurirji in službe nujne medicinske pomoči. Čas je preživljal ob poslušanju besednih kod, ki so jih reševalci uporabljali preko policijskih walkie-talkijev.

Kratke izmenjave, ki so sporočale lokacije vozil in dejavnosti voznikov, so navdihnile Twitter, je dejal Dorsey. Leta 2006 je soustanovil Twitter in ga vodil do leta 2008, nato pa še od leta 2015 do 2021.

Dorsey je leta 2009 soustanovil tudi podjetje ​Block - prej znano kot Square - in je še danes njegov izvršni direktor. V vsej svoji karieri je prispeval več milijonov dolarjev za izobraževalne programe za programiranje in poudarjal, kako pomembno je brusiti svoje veščine že v mladosti.

Več iz rubrike