Infarm: Prva evropska vertikalna kmetija, ki je postala samorog

Nizozemsko zagonsko podjetje, ki se ukvarja z vertikalnim kmetovanjem, je bilo nedavno ocenjeno na več kot milijardo dolarjev.
Fotografija: Vertikalno kmetijstvo, podjetje Infarm. Foto: Infarm / FB
Odpri galerijo
Vertikalno kmetijstvo, podjetje Infarm. Foto: Infarm / FB

Podjetje Infarm se ukvarja z vertikalnim kmetovanjem in je pred kratkim postalo prvo tovrstno podjetje v Evropi, ki si je prislužilo oznako 'samorog'. Nizozemsko podjetje s sedežem v Amsterdamu je bilo namreč v novem krogu financiranja v višini 176 milijonov evrov ocenjeno na več kot milijardo dolarjev oziroma približno 900 milijonov evrov. Soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Infarm meni, da je sedanji prehranski sistem pokvarjen.

Skoraj 100 različnih rastlinskih vrst

Erez Galonska, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Infarm, je v izjavi povedal, da je sedanji prehranski sistem pokvarjen, navaja CNBC. Nizozemsko zagonsko podjetje, ki prideluje hrano v zaprtih prostorih in v regalih, je bilo v novem krogu financiranja ocenjeno na približno 900 milijonov evrov.

Hidroponična postaja v supermarketu. Foto: Infarm / FB
Hidroponična postaja v supermarketu. Foto: Infarm / FB

»Vertikalno kmetovanje in sistem Infarm zagotavljata trajnostno rešitev za prehranjevanje naraščajočega prebivalstva na način, ki je veliko boljši za planet ter veliko bolj odporen in prilagodljiv ob podnebnih negotovostih in motnjah v dobavni verigi,« je dejal Galonska. Dodal je, da je poslanstvo podjetja Infarm zgraditi globalno mrežo vertikalnih kmetij, ki so odporne na podnebne spremembe in blizu potrošnikom.

image_alt
Plavajoči otok plastike postaja nov habitat za morsko življenje

Trenutno Infarm goji 75 različnih sort zelišč, solat in zelenolistne zelenjave, vendar želi na koncu gojiti celotno košarico sadja in zelenjave ter prodajati vrhunsko hrano po dostopnih cenah vsem. Po navedbah CNBC-ja namerava prihodnje leto svoj portfelj razširiti s 40 novimi pridelki. Čeprav imajo navpične kmetije številne prednosti, kritiki pravijo, da težko ustvarjajo dobiček, saj porabijo preveč energije in menijo, da je njihovo obratovanje lahko drago. Poleg tega lahko povzročajo svetlobno in drugo onesnaževanje.

Kmetije polne senzorjev

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters
Foto: Hannibal Hanschke / Reuters
Infarmove vertikalne kmetije so nameščene v »pridelovalnih centrih«, ki imajo približno 10.000 kvadratnih metrov pridelovalnega prostora. Podjetje gradi tudi manjše enote za gojenje v trgovinah z živili. Trenutno upravlja več kot 17 centrov za gojenje in več kot 1400 'kmetij v trgovinah' za 30 trgovcev na drobno po vsem svetu.

Podjetje trdi, da lahko prostor v velikosti dnevne sobe spremeni v urbano vertikalno kmetijo, ki letno pridela več kot 500.000 rastlin, kar je enakovredno pridelkom na nogometnem igrišču.

Za razliko od običajnega kmetovanja, njihove vertikalne kmetije ne uporabljajo pesticidov. Prav tako reciklirajo vodo in hranila ter uporabljajo izhlapevajočo vodo rastlin. Tako porabijo 95 odstotkov manj zemlje in 95 odstotkov manj vode kot tradicionalno kmetijstvo, trdi Infarm. »Vse to je zelo tehnično. Notranje kmetije so polne senzorjev, ki se uporabljajo za zbiranje velikih količin podatkov o vsem, od temperature in vlažnosti do ravni hranil v zemlji in stopnje rasti pridelkov.

image_alt
Ujeti v Katarju: Svetovno prvenstvo v nogometu in sodobno suženjstvo

Podjetje Infarm je navedlo, da bo kapital uporabilo za širitev uporabe svojih vertikalnih kmetij v ZDA, Kanadi, na Japonskem in v Evropi ter za vstop na nove trge v azijsko-pacifiški regiji in na Bližnjem vzhodu. Med vlagatelji je bila tudi investicijska agencija, ki bo podprla širitev podjetja v države na Bližnjem vzhodu. Podjetje Infarm v letu 2023 načrtuje odprtje pridelovalnega centra v Katarju, ki mora zaradi podnebja veliko večino hrane uvažati.

Več iz rubrike